ADO Den Haag 0 - 2 AFC Ajax
  • Zondag 06 oktober 2019 12:15u

Ondanks een behoorlijk optreden heeft ADO Den Haag geen punten overgehouden aan de krachtmeting met Ajax. Hoewel de geel-groenen, zeker voor rust, aardig wat tegenstand boden aan de koploper van de Eredivisie, werd het 0-2 door goals van Klaas-Jan Huntelaar en David Neres. Het laatste doelpunt viel pas in de slotfase.

Voor de clash met Ajax voerde Fons Groenendijk één wijziging door in zijn statopstelling. Danny Bakker keerde terug in de ploeg, hetgeen ten koste ging van Pawel Cibicki. John Goossens schoof door deze mutatie een linie door, naar de plek van linksbuiten.

ADO Den Haag startte vol goede moed aan de wedstrijd en wist meteen twee keer voor dreiging te zorgen via Michiel Kramer, maar het was Ajax dat al snel op voorsprong wist te komen. Bij de eerste echte kans van de wedstrijd was het meteen raak. Klaas-Jan Huntelaar vond de lange hoek na een korte pass van Hakim Ziyech: 0-1.

Een domper voor ADO Den Haag, maar de ploeg van Groenendijk probeerde gedoceerd op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Twee keer kwam de thuisploeg oog in oog te staan met de ijzersterk keepende Andre Onana. Eerst stuitte Kramer na een fenomenale aanname op de uitgekomen keeper, daarna vond Crysencio Summerville hard het zijnet nadat hij de sluitpost uit Kameroen omspeeld had.
Omdat het een zeer open wedstrijd was, was ADO Den Haag niet de enige ploeg die kansen creëerde. Ajax, dat midweeks nog zeer succesvol was in en tegen Valencia (0-3 winst), had ook genoeg mogelijkheden om de score uit te breiden. Luuk Koopmans keepte echter een dijk van een wedstrijd. De keeper was met name meerdere keren een flinke sta-in-de-weg voor Hakim Ziyech. Koopmans zag daarnaast gevaarlijke pogingen van Sergiño Dest en Quincy Promes naast gaan.
Toch kon ADO Den Haag zeker wel voortborduren op de eerste helft, waarin het streed voor elke meter. Dat bleef de thuisploeg doen, al leidde dat eerst niet echt meer tot kansen. Zo open als de eerste helft was, zo gesloten was het tweede bedrijf tot aan de laatste tien minuten.
Want in de tachtigste minuut ging Groenendijk, met Thom Haye en Bilal Ould-Chikh als invallers binnen de lijnen, alles of niets spelen. Dat resulteerde bijna meteen in de 1-1, ware het niet dat een hard schot van Ould-Chikh net langs de verkeerde kant van de kruising suisde. Ook daarna leverde de aanvalslust geen Haags doelpunt meer op. Het was een mooie beloning geweest voor de strijdlust van de thuisploeg, maar het mocht helaas niet zo zijn. Tot overmaat van ramp viel nog wel de 0-2; invaller Neres strafte vanuit de counter een verkeerd genomen korte corner van ADO Den Haag af.

Er is nu een interlandbreak aangebroken voor ADO Den Haag, dat op zondag 20 november (12.15 uur) de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle.

ADO Den Haag – Ajax 0-1 (0-1)

Scoreverloop: 10. Huntelaar 0-1, 86. 0-2 Neres

Scheidsrechter: Kevin Blom

Toeschouwers: 14.733

Opstelling ADO Den Haag: Koopmans; Van Ewijk (84. Necid), Beugelsdijk, Pinas, Meijers; Immers, Malone, Bakker (78. Ould-Chikh); Summerville, Kramer, Goossens (70. Haye).

Opstelling Ajax: Onana; Dest, Veltman, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Martínez, Promes (80. Neres); Ziyech (89. Álvarez), Huntelaar, Tadic.

Auteur: Koen Jans