SBV Excelsior 2 - 4 ADO Den Haag
  • Zaterdag 01 september 2018 19:45u
  • Van Donge & De Roo Stadion

ADO Den Haag heeft zaterdagavond de tweede overwinning van het seizoen gepakt tegen Excelsior, dat al voor de vijfde keer op rij (!) verslagen werd in Kralingen. Het was een uitstekende wedstrijd van ADO Den Haag, dat met 2-4 won, maar voor één speler was het echt een duel om nooit meer te vergeten. Nasser El Khayati maakte er een show van met maar liefst vier doelpunten.

In aanloop naar het duel met Excelsior bezegelde ADO Den Haag in de laatste dagen van de transferwindow de komst van Tomas Necid en Giovanni Troupée en werd ook Ricardo Kishna opnieuw gehuurd. Necid en Troupée maakten direct hun debuut in de wedstrijdselectie én in de basis. Ze speelden allebei een meer dan verdienstelijke pot in de geoliede machine van Fons Groenendijk, maar er was maar één iemand de absolute uitblinker: Nasser El Khayati.

De eerste goede kans van de wedstrijd was voor de sterke Necid, die met zijn hoofd de vuisten van Excelsior-doelman Sonny Stevens vond. In de twintigste minuut stond de Tsjechische zomeraanwinst wel aan de basis van de 0-1. Na een goede actie legde Necid de bal klaar voor Elson Hooi, die werd aangetikt en dus een strafschop verdiende. Nasser El Khayati wist wel raad met het buitenkansje en tekende voor de openingstreffer.

In plaats van te consolideren, ging ADO Den Haag nadrukkelijk op jacht naar de tweede treffer. De ploeg van Groenendijk creëerde kans na kans. In de zoektocht naar de tweede goal vonden Sheraldo Becker, Troupée, Necid en Malone niet het net, maar er werd wel gerust met een 0-2 ruststand. De wijze waarop deze stand op het bord kwam, was om de vingers bij af te likken. El Khayati ontving de bal van Necid en produceerde daarna een huzarenstukje. Hij keek naar de kruising en stuurde de bal als een topbiljarter richting de winkelhaak. Een parel van een doelpunt. Excelsior was één keer echt gevaarlijk voor rust, maar Indy Groothuizen weerhield Ryan Koolwijk met een goede redding van het scoren.

Het werd in de eerste 45 minuten al duidelijk dat het de avond van El Khayati was, maar na rust ging de aanvallende middenvelder vrolijk verder met zijn feestje. Eerst zag hij een vrije trap nipt over het Kralingse doel gaan, maar na 65 minuten was het wel weer raak, opnieuw op aangeven van Necid. Ditmaal mikte El Khayati de bal vanaf twintig meter laag in de hoek. En alsof dat nog niet genoeg was, volgde een paar minuten later ook alweer doelpunt nummer vier voor de Marokkaanse spelmaker. Nadat Becker de bal teruglegde, krulde El Khayati het speeltuig achter Sonny Stevens in de verre hoek. Het was zijn vierde van de avond en ook alweer zijn zesde van het seizoen.

Met de 0-4 tussenstand zat ADO Den Haag op rozen in het Van Donge & De Roo Stadion, maar het werd toch nog een beetje spannend. Excelsior maakte vlak na de vierde van El Khayati namelijk in rap tempo twee doelpunten. Mikael Anderson was trefzeker met een harde en diagonale schuiver, Denis Mahmudov scoorde op identieke wijze als El Khayati bij zijn vierde van de avond deed. Het leek de start te zijn van een flink slotoffensief van Excelsior, maar de storm ging daarna weer liggen. Dat kwam mede door Groothuizen, die met een fraaie reflex voorkwam dat Mahmudov de 3-4 maakte.

Het bleef dus bij 2-4 en daar valt eigenlijk maar weinig op af te dingen. Het was een goede teamprestatie van ADO Den Haag, maar El Khayati was dus wel de absolute uitblinker. Dankzij de vierklapper van de offensieve middenvelder heeft ADO Den Haag de tweede overwinning van het seizoen binnen. Opmerkelijk genoeg was het ook alweer de vijfde zege op rij bij Excelsior.

Op 15 september hervat ADO Den Haag, na de interlandbreak, de competitie met een thuiswedstrijd tegen PSV. Klik hier voor kaarten!

Excelsior - ADO Den Haag   2-4 (0-2)

Scoreverloop: 21. El Khayati (penalty) 0-1, 45. El Khayati 0-2, 65. El Khayati 0-3, 68. El Khayati 0-4, 70. Anderson 1-4, 72. Mahmudov 2-4.

Scheidsrechter: Kevin Blom

Opstelling ADO Den Haag: Groothuizen; Troupée, Beugelsdijk, Kanon, Meijers ©; El Khayati (90. N. Kuipers), Immers, Malone; Hooi (79. Lorenzen), Necid, Becker.

Auteur: Koen Jans