De Graafschap 2 - 3 ADO Den Haag
  • Play-offs
  • Dinsdag 14 mei 2024 21:00u
  • De Vijverberg

ADO Den Haag heeft in de eerste confrontatie met De Graafschap een goede overwinning geboekt. In een kolkende Vijverberg waar van alles gebeurde, zag hoofdtrainer Darije Kalezic zijn ploeg in de tweede helft uitlopen naar een verdiende 1-3 voorsprong. Diep in de extra blessuretijd lukte het de Superboeren om zich een betere uitgangspositie te verschaffen, nadat Fortes vanaf elf meter binnenschoot: 2-3. Aanstaande zaterdag staat de return in Den Haag op het programma.

In de eerste ronde van de play-offs wachtte ADO Den Haag een uitwedstrijd tegen De Graafschap. Hoofdtrainer Darije Kalezic kon in de Vijverberg niet beschikken over Surmeli, de aanvoerder moest vanwege ziekte de eerste wedstrijd in de nacompetitie aan zich voorbij laten gaan. Esajas was zijn vervanger. Er was eveneens opnieuw een basisplek weggelegd voor centrale verdediger Waem.

In een bijna uitverkochte Vijverberg dacht ADO Den Haag na nog geen twee minuten spelen op voorsprong te komen nadat Veerman, op aangeven van Van Mieghem, de bal in het net werkte. Echter vlagde de grensrechter voor buitenspel, waardoor een hele snelle openingstreffer uitbleef. Toch was ADO Den Haag in het eerste kwartier meerdere keren dichtbij. Doelman Jansen schatte de bal verkeerd in waardoor deze persoonlijke fout hem bijna duur kwam te staan, echter wist de doelman vlak voor de doellijn zijn fout nog te herstellen. Uit de corner die volgde kon de uitploeg opnieuw gevaarlijk worden, maar werd wederom de inzet die ditmaal op naam van Waem kwam, geblokt.

lr240514ab13758

ADO Den Haag nam het initiatief, maar de Superboeren waren dodelijk effectief. Het eerste schot op doel was raak; Büttner zette de thuisploeg op voorsprong. De Hagenaars toonde niet aangeslagen en bleven de bal in hoog tempo rondspelen in afwachting op de volgende mogelijkheid. Zo verkeek doelman Jansen zich bijna opnieuw op een schot op doel van Absalem.

Aan de andere kant van het veld kreeg De Graafschap de eerst volgende mogelijkheid om de score te verdubbelen. Gelukkig voor ADO Den Haag raakte Kaak de bal niet goed genoeg, waardoor deze afzwaaide. De bezoekers hadden nog altijd het overwicht en dit resulteerde na bijna 30 minuten spelen in de verdiende gelijkmaker. Een crossbal van Vlak werd uitstekend ingekopt door Absalem: 1-1. Nadat ADO Den Haag op gelijke hoogte was gekomen, was het de taak van de bezoekers om voor rust nog door te drukken. Vol in de aanval zocht ADO Den Haag naar de voorsprong. Een afstandsschot van Schalk werd weggebokst door Jansen en even later stuitte de aanvaller eveneens op de keeper. Vlak voor rust zag Vlak de sluitpost te ver voor zijn doel staan en probeerde zodoende de bal erover heen te koppen, helaas zag de Volendammer zijn inzet aan de verkeerde kant van het doel verdwijnen. Ondanks dat ADO Den Haag een goede eerste helft speelde, lukte het de Hagenaars niet om nog voor het rustsignaal de tweede treffer te maken.

240514ab27311

Ongewijzigd begonnen de ploegen aan de tweede helft in Doetinchem. Opnieuw was het ADO Den Haag die het beste van het spel had en zodoende de eerste mogelijkheid in het tweede bedrijf creëerde. Ditmaal kwam de kans op naam van Veerman, nadat de hoekschop wat bleef hangen in het vijandelijk doelgebied. De spits kreeg de bal echter niet onder controle.

Na tien minuten spelen werd de wedstrijd tijdelijk stil gelegd doordat er zich een medische situatie afspeelde op de tribune. Onder begeleiding van het ambulancepersoneel en een hoop stewards werd de supporter, nadat hij weer aanspreekbaar was, verder onderzocht buiten het stadion.

lr240514ab27433

Twee minuten nadat de wedstrijd weer werd hervat zag Van Mieghem zijn kans schoon toen de verdediger van De Graafschap een te korte kopbal op doelman Jansen gaf. De aanvaller onderschepte de terugspeelbal en schoot beheerst de 1-2 binnen. Nog geen tien minuten later was het opnieuw raak. Ditmaal kwam de treffer op naam van Alex Schalk, na fantastisch voorbereidend werk van zowel Vlak als Veerman. De thuisploeg kwam er weinig aan te pas, maar liet wel een enorme kans op de aansluitingstreffer liggen, nadat Flakus Bosilj net wat te kort kwam. Verder gaf ADO Den Haag in Doetinchem weinig weg en leek het lange tijd erop dat de Hagenaars een goede overwinning zou boeken. Echter gaf scheidsrechter Nagtegaal, diep in de blessuretijd de thuisploeg een penalty. Aanvoerder Fortes schoot vanaf elf meter binnen en zorgde hiermee voor een betere uitgangspositie aanstaande zaterdag, wanneer de return in Den Haag op het programma staat. Om 20.00 uur trappen de ploegen af in het Bingoal Stadion.

lr240514ab27492

De Graafschap – ADO Den Haag 2-3 (1-1)

Scoreverloop: 13. Büttner 1-0, 30 Absalem 1-1, 59. Van Mieghem 1-2, 67. Schalk 1-3, 90+5. Fortes 2-3

Scheidsrechter: Nagtegaal

Opstelling De Graafschap: Jansen; Shoppema, Hardeman (60. Hillen), Schenk, Fortes ©; Büttner (74. Van Gilst), Kaak (74. Mahi), Warmerdam, Brittijn; Onal (74. Flakus Bosilj), Seuntjes (60. Haen)

Opstelling ADO Den Haag: Marsman; Asante, Siereveld, Esajas, Waem, Absalem; Vlak, Vigen (78. De Bruin), Schalk (90+7. Sellouki); Veerman ©, Van Mieghem (83. Van der Sande)

Auteur: Jill Verreijdt