ADO Den Haag 5 - 3 De Graafschap
  • Vrijdag 12 januari 2024 20:00u
  • Bingoal Stadion

Na een succesvol trainingskamp in Spanje hervatte ADO Den Haag op vrijdag 12 januari de competitie tegen De Graafschap. Een ware kraker, daar waar de huidige nummer drie en vier van de Keuken Kampioen Divisie elkaar direct troffen in het Haagse Bingoal Stadion. ADO Den Haag keek na de eerste helft tegen een 0-2 achterstand aan, maar toonde karakter en wist wederom deze om te buigen in een prachtige 5-3 overwinning.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd het aanwezige publiek getrakteerd op een enerverende lichtshow. In de winterstop is de Haagse club druk bezig geweest met het realiseren van led-stadionverlichting, waardoor niet alleen wordt bespaard op de energierekening en het onderhoud, maar ook lichtshows in de toekomst tot de mogelijkheden behoren.

lr240112ab18458

ADO Den Haag startte voortvarend aan de wedstrijd. Zo kon Van Mieghem al binnen enkele minuten uitbreken en het eerste schot op doel lossen. Doelman Jansen liet zich in de korte hoek niet verassen en zat er goed bij. Vlak daarna werd het wederom spannend voor de bezoekers. Ideho had een aardige actie in huis, gevolgd door een goede voorzet op Veerman. De spits haalde hard uit, maar zag zijn schot net over het doel heen gaan. Ook de bezoekers creëerden in de openingsfase van de wedstrijd mogelijkheden middels Flakus Bosilj, die tot twee keer toe, voor het doel van Coremans verscheen en gericht kon koppen.

Tot zo ver had ADO Den Haag in het eerste kwartier de beste kansen van de wedstrijd, maar ging het spelbeeld redelijk gelijk op. Esajas kon van een meter of 25 snoeihard uithalen, maar ook hij zag de bal naast het doel verdwijnen. Daar waar je zelf vergeet te scoren, doet de tegenstander het wel. Zo ook De Graafschap. Diezelfde Flakus Bosilj, die enkele minuten eerder al dichtbij was, kon nu Coremans op korte afstand wel passeren, nadat ADO Den Haag verdedigend teveel weggaf: 0-1.

lr240112ab18051

Veerman leek snel na het tegendoelpunt de score weer recht te kunnen trekken, maar zag zijn schot in het zijnet verdwijnen. Secondes later was Veerman opnieuw dichtbij, zijn schot werd geblokt, maar op wonderbaarlijke wijze kreeg hij de bal alsnog bij Van der Sande. Helaas bood ditmaal de lat redding op zijn kopbal. Uit de corner die volgde kon Esajas gevaarlijk worden, eveneens met het hoofd, maar Jansen redde opnieuw uitstekend. Wat dat betreft veranderde het spelbeeld niet, ADO Den Haag had nog steeds de beste kansen van de wedstrijd, maar verzuimde zichzelf te belonen.

De volgende klap werd uitgedeeld toen de Haagse ploeg, na een tal van kansen, Onal te vrij liet lopen en opnieuw de bal in het Haagse doel zag verdwijnen: 0-2. Het lukte de thuisploeg niet meer om hier voor rust nog verandering in te brengen.

Vigen stond nog geen twee minuten in het veld toen hij zich voor het eerst liet gelden. Helaas was zijn afstandsschot iets te enthousiast en vormde geen gevaar voor Jansen. Maar de aansluitingstreffer, die kwam er, nog minuut later kon Esajas uit een afgeslagen corner de bal van dichtbij binnenschieten: 1-2. En zo zag de wedstrijd aan de start van de tweede helft er ineens heel anders uit. ADO Den Haag toonde karakter en voerde de druk op. Met succes, want na een kwartier spelen viel ook de gelijkmaker. Op aangeven van Van Mieghem schoot Van der Sande de bal bij de tweede paal binnen: 2-2!

lr240112ab29571

De Graafschap had een stuk minder in te brengen dan in de eerste helft en daar maakte ADO Den Haag gretig gebruik van. Asante wist knap te onderscheppen en gaf de bal mee aan Van Mieghem. De technische buitenspeler zag zijn voorzet bekroond worden tot assist toen hij Veerman koelbloedig Jansen zag passeren: 3-2! Lang kon ADO Den Haag niet genieten van de voorsprong, want al snel wist invaller Mahi de Graafschap weer op gelijke hoogte te zetten.

Het Bingoal Stadion hoefde niet te treuren want in het Haags Kwartiertje sloeg de ploeg van Darije Kalezic opnieuw toe. Een voorzet op maat van Vigen werd uitstekend binnengekopt door Ideho: 4-3! En zo leidde ADO Den Haag weer. Als klap op de vuurpijl wist van Mieghem, na goed voorbereidend werk van Ideho, zichzelf ook nog op het scoreformulier te zetten. De sterkhouder schoot de bal snoeihard binnen en daarmee de wedstrijd in het slot: 5-3.
Veerman vervulde vlak voor het eindsignaal nog een belangrijke rol door de bal van de lijn te koppen en liet daardoor de bezoekers niet dichterbij komen. ADO Den Haag startte zodoende het nieuwe kalenderjaar meer dan uitstekend door directe concurrent, De Graafschap, met 5-3 te verslaan.

lr240112ab29723

Karakteristieken: ADO Den Haag – De Graafschap

Scoreverloop: 16. Flakus Bosilj 0-1, 27. Onal 0-2, 48. Esajas 1-2, 59. Van der Sande 2-2, 67. Veerman 3-2, 71. Mahi 3-3, 77. Ideho 4-3, 79. Van Mieghem 5-3!

Scheidsrechter: Joey Kooij

Opstelling ADO Den Haag: Coremans; Asante (74. Ché), Waem, Granli (46. Vigen), Van Hintum, Esajas, Surmeli, Van der Sande; Van Mieghem, Veerman (92. Siereveld), Ideho (82. Absalem)

Opstelling De Graafschap: Jansen, Schenk, Bosilj, Warmerdam, Haen, Colyn, Hardeman, Fortes, Brittijn, Schoppema, Onal