Nieuws

De afnemende sportparticipatie onder jongeren, het groeiende aantal geweldsdelicten in de stadswijken, en het zorgwekkende percentage overgewicht vormen uitdagingen waar zowel de gemeente Den Haag als ADO Den Haag niet voor weglopen. Met het sociaal-maatschappelijke project, de ADO Den Haag VO Voetbal League (VOVL), tonen beide organisaties, in samenwerking met Stichting Talentontwikkeling, dat ze een verschil kunnen maken. De competitie is inmiddels een onmisbaar onderdeel van de schoolsportkalender geworden, waar 12 scholen voor voortgezet onderwijs aan deelnemen.

Maatschappelijke voetbalcompetitie

Elke vrijdag tonen de scholieren hun volledige inzet op de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. De competitie omvat drie leeftijdscategorieën: de Hugo Wentges League voor jongens onder de 14, de Henk Veerman League voor jongens onder de 16, en de meidencompetitie onder de 16, genaamd Louise van Oosten League. Punten worden verdiend door sportief gedrag op en rond het veld maar ook voor op tijd komen en een team met hetzelfde (school)tenue. Onsportief gedrag kan leiden tot minpunten. Op deze manier wordt discipline gestimuleerd via voetbal. Bovendien wordt er wekelijks een Speler van de Week gekozen. Deze speler of speelster wordt volgens meerdere beoordelaars als beste voetballer van die week gezien. De spelers en speelsters worden beoordeeld op voetbaltechnisch en tactisch vlak, evenals op gedrag binnen en buiten het veld.

Veilige voetbalomgeving

Timon, begeleider van Stichting Talentontwikkeling, deelt zijn ervaring: "Het mooiste wat ik heb gezien sinds ik actief ben bij de VOVL is dat oude deelnemers maatschappelijk worden ingezet door te helpen met de begeleiding van de VOVL”. “Een aantal jaren geleden zorgden ze vaak nog voor opstootjes tijdens wedstrijden. Het gedrag van deze jongeren is helemaal omgedraaid in positieve zin!
ADO Den Haag is zich ervan bewust dat alle deelnemers aan de VOVL voor, tijdens en na de wedstrijden zich in een veilige omgeving moeten bevinden. Nabil, een van de projectleiders vanuit Talentontwikkeling, speelt een belangrijke rol binnen het beveiligingsteam. Hij legt uit hoe ze de veiligheid handhaven: "Straatcoaches buiten, beveiliging met tassencontrole, namen registratie, controle van schoolpas of ID, toezichthouders." "Eerst waren we met 6 man, nu zijn we met 14 personen die de Voetbal League begeleiden.”

Trotse ouders en finalerondes

Het scholentoernooi in hartje Den Haag heeft zich al jarenlang bewezen als een groot succes. Ook dit jaar is dat weer het geval, gezien de opkomst van spelers, supporters en trainers tijdens de afgelopen speelrondes. Ook vele ouders nemen af en toe een kijkje bij hun zoon/dochter: "Mijn zoon is ontzettend gemotiveerd en vertelt thuis met trots over zijn deelname aan en wedstrijden tijdens de VOVL.” vertelt één van de moeders trots.
De finale ronde staat vrijdag 15 maart op het programma. Op dit moment leidt het Maris College in de strijd om de Henk Veerman League. In de Hugo Wentges League staat Stanislas Beweeg bovenaan. Het Diamant College bezet momenteel de eerste plaats in de Louise van Oosten competitie. De informatie over de finaleronde is te volgen op het sociale mediakanaal Instagram: @ADOVOVL.

De ADO Den Haag VO Voetbal League is een samenwerking tussen ADO Den Haag in de Maatschappij (#ADOgroen), Stichting Talentontwikkeling en de Gemeente Den Haag. Speciale dank gaat uit naar de aangesloten scholen uit het Voortgezet Onderwijs.