ADO Den Haag 0 - 1 AZ
  • Zondag 30 oktober 2016 16:45u
Lange tijd zag het ernaar uit dat ADO Den Haag zondag een punt zou overhouden aan de thuiswedstrijd tegen AZ. Tot drie minuten voor tijd, toen invaller Robert Mühren de formatie uit Alkmaar op een 0-1 voorsprong zette en er daarmee alsnog met de drie punten vandoor ging.
Het elftal van Petrovic was op een aantal plekken gewijzigd ten opzichte van het bekerduel met Telstar. Ernestas Setkus nam weer plaats onder de lat. Thomas Meißner en Kevin Jansen (die werd gehuldigd vanwege zijn honderdste wedstrijd voor ADO Den haag tegen Roda JC) keerde terug na blessures. Dat ging ten koste van José San Roman en Achraf El Mahdioui. Laatstgenoemde was overigens ziek. Ook Édouard Duplan stond weer in de basis, waarmee hij Sheraldo Becker naar de bank verwees.
Aan de aftrap stonden twee ploegen die al een tijdje niet meer hadden gewonnen in de Eredivisie. Voor ADO Den Haag was dat op 19 augustus tegen Excelsior. AZ won voor het laatst op 18 september (0-2 bij PEC Zwolle). Maar de clubs wisten afgelopen week wel verder te komen in de beker. ADO Den Haag leek het meeste vertrouwen te hebben getankt na de overwinning op Telstar. Het thuisteam kwam het beste uit de startblokken. Het had in de derde minuut zelfs al op voorsprong kunnen komen. Na een uittrap van AZ-doelman Sergio Rochet belandde de bal voor de voeten van Danny Bakker. Die haalde in één keer uit, maar zag zijn inzet net over het doel gaan.
In het vervolg van de eerste helft waren de gevaarlijke momenten op één hand te tellen. Jansen kreeg nog een kans, maar speelde de bal te ver voor zich uit. Uit een voorzet van Wilfried Kanon wist Mike Havenaar op doel te koppen. Jammer genoeg stond de spits buitenspel. AZ werd naarmate de rust dichterbij kwam iets beter. Veel meer dan wat afstandsschoten en een vrije trap van Derrick Luckassen (prachtige redding Setkus) wist de formatie van voormalig ADO Den Haag-trainer John van den Brom niet te creëren. Ruststand 0-0.
Ook in de tweede helft gebeurde er niet bijster veel in het Kyocera Stadion. AZ kon eigenlijk alleen van afstand voor dreiging zorgen. Setkus werd daarbij geen enkele keer serieus op de proef gesteld. Aan de andere kant had Havenaar nog wel een goede kans. Uit een indraaiende voorzet van Ludcinio Marengo zag de Japanner keeper Rochet redden met een zweefduik.
In de laatste tien minuten bracht AZ ADO Den Haag steeds meer aan het wankelen. De bal was vrijwel constant in het Haagse zestienmetergebied te vinden. Er ontstonden dan ook kansen. Luckassen tikte net over na doorkoppen van Rens van Eijden. En van dichtbij moest Setkus ingrijpen bij schoten van invallers Robert Mühren en Muamer Tankovic. In de 87e minuut was het wel raak voor AZ. Een voorzet van rechts werd bij de tweede paal binnengeknald door Mühren: 0-1. Met die stand floot de scheidsrechter een paar minuten later ook af.

ADO Den Haag staat nu elfde op de ranglijst. Er zijn elf punten bij elkaar gevoetbald. Over een week is er alweer een thuiswedstrijd voor ADO Den Haag. Op zaterdag 5 november reist Willem II, dat veertiende staat, af naar het Kyocera Stadion. De Hagenaars en de Tilburgers kruisen om 18.30 uur de degens.