FC Twente 4 - 1 ADO Den Haag
  • Eredivisie
  • Zaterdag 17 september 2016 18:30u
  • De Grolsch Veste
Het is ADO Den Haag niet gelukt om net als vorig seizoen bij FC Twente te winnen. Zaterdagavond was de ploeg uit Enschede met 4-1 te sterk voor de formatie van coach Zeljko Petrovic. De goals werden gemaakt voor Enes Ünal (twee keer), Bersant Celina en Kamohelo Mokotjo. Namens ADO Den Haag deed Kevin Jansen nog iets terug.

Doordat Mike Havenaar weer volledig fit was, begon ADO Den Haag in de gebruikelijke 4-3-3 opstelling. De Japanner werd voorin geflankeerd door Sheraldo Becker en Ludcinio Marengo. Laatstgenoemde verving Gervane Kastaneer die met een spierblessure kampte.

Het eerste kwartier was weinig opwindend. Beide teams wisten geen kansen te creëren. Toch kwam Twente wel op 1-0 in de dertiende minuut. Dat gebeurde via een vrije trap. Die werd door Ünal buiten het bereik van Ernestas Setkus tegen de touwen gewerkt.

Het duurde nog tot vijf minuten na de openingstreffer voordat ADO Den Haag voor het eerst van zich liet horen. Een schot uit de tweede lijn van Marengo werd ternauwernood gered door Nick Marsman. Veel gevaarlijker zouden de mannen van Petrovic niet meer worden, op een inzet van Becker na (hoog over). Aan de andere kant viel er wel weer een goal. Wederom met Ünal als afmaker. Op rechts speelde Kamohelo Mokotjo Wilfried Kanon uit. De voorzet van eerstgenoemde kwam panklaar op het hoofd van Ünal terecht: 2-0. In de slotfase van de eerste helft drong ADO Den Haag nog wel een beetje aan, zonder succes.
In de rust greep Petrovic in. Om toch nog te trachten met een goed resultaat uit Enschede te vertrekken, zette de coach er in de vorm van Dennis van der Heijden een extra spits bij naast Havenaar. Dat leverde in het begin van de tweede helft een ADO Den Haag op dat veel voor de vijandelijke goal te vinden was. Kansen bleven echter uit. De bal viel er achter Setkus wel weer binnen na 54 minuten. Eerst schoot Celina nog op Tom Beugelsdijk, die op de lijn stond omdat Setkus te ver uit zijn goal was gekomen. Maar de rebound bleek wel aan Celina te zijn besteed: 3-0.
ADO Den Haag probeerde nog wel iets aan de forse achterstand te doen, maar het was bij tijd en wijle machteloos tegen een Twente dat via de counter loerde op nog een treffer. Daar waren Celina en Ünal nog dichtbij, maar zonder het gewenste resultaat. ADO Den Haag kwam niet veel verder dan een kopballetje over van Thomas Meißner en een volley van Havenaar die ruim naast ging. Twente liet met een vrije trap van Tim Hölscher nog wat van zich horen (lat). Vlak voor tijd kopte Kevin Jansen nog een bal binnen, maar dat was veel te laat. In de 90e minuut zette Mokotjo de eindstand van 4-1 op het scorebord.
Door de nederlaag heeft ADO Den Haag al drie wedstrijden op rij niet gewonnen. Voorlopig neemt het nog wel op een vijfde plek in op de ranglijst met tien punten uit zes duels. Over vier dagen komt ADO Den Haag alweer in actie. Woensdag gaat het voor de KNVB Beker op bezoek bij N.E.C. in Nijmegen. Het duel in De Goffert begint om 20.00 uur. Zaterdag 24 september is de volgende Eredivisiewedstrijd. Dan is sc Heerenveen de tegenstander in het Kyocera Stadion. Aftrap 18.30 uur.
Auteur: Joey Gardien
Fotografie: Laurens Lindhout