SBV Excelsior 1 - 2 ADO Den Haag
  • Vrijdag 19 augustus 2016 20:00u
  • Van Donge & De Roo Stadion
ADO Den Haag is de soevereine koploper van de Eredivisie. De Hagenaars zijn nog zonder puntverlies dankzij een 1-2 zege op medekoploper Excelsior. Het is voor ADO Den Haag de beste seizoensstart sinds de jaargang 1970-1971.

Voor aanvang van de competitie had niemand verwacht dat de wedstrijd tussen Excelsior en ADO Den Haag als topduel van de derde speeldag kon worden bestempeld. Maar beide clubs waren na twee speeldagen nog zonder puntverlies en gingen uitmaken wie de koppositie in de Eredivisie inneemt.
De thuisploeg was zich het eerst bewust van die bijzondere situatie, want de Kralingers kwamen al snel op voorsprong. Verdediger Jurgen Mattheij kopte Excelsior na een hoekschop van Ryan Koolwijk al in de achtste minuut op voorsprong: 1-0.

De Hagenaars, die in dezelfde opstelling als in de eerste twee duels speelden, hadden meer moeite om in de wedstrijd te komen en het duurde even voordat het elftal van Zeljko Petrovic gevaarlijk werd.
Daarvoor moest vooral Mike Havenaar in stelling worden gebracht, maar de Japanner kon met zijn eerste kopbal doelman Tom Muyters niet verrassen.

In de 23ste minuut kreeg de Haagse spits een tweede kans, die de gelijkmaker had kunnen opleveren. Dit keer kopte hij een voorzet van Ruben Schaken over het doel.

Twee minuten later werd ADO Den Haag opnieuw vanaf rechts gevaarlijk. Nu ging rechtsback Jose San Roman op wilskracht langs twee tegenstanders en bediende Gervane Kasteneer. De linksbuiten bedacht zich geen moment en schoot de bal in de korte hoek: 1-1. Het was alweer de derde treffer in twee duels voor de jonge aanvaller.
Excelsior had wel meer balbezit maar de bezoekers waren het gevaarlijkst. Vooral vanaf rechts kwamen via Schaken en San Roman bruikbare voorzetten. Tegen een van die voorzetten van San Roman zette Havenaar zijn hoofd, maar hij kopte naast.

In de slotfase van de eerste helft kregen de Rotterdammers nog een grote kans. Koolwijk stuurde Nigel Hasselbaink diep, maar Ernestas Setkus bracht redding. De schoen van de aanvaller raakte bij dat duel het oor van de Litouwse doelman en de Haagse dokter moest het nodig oplapwerk verrichten, voordat Setkus verder kon spelen.
In de tweede helft was het een gelijkopgaande strijd zonder al te veel kansen. De beste mogelijkheid voor de Rotterdammers kreeg Stanley Elbers. De buitenspeler, die nog twee seizoenen bij ADO Den Haag speelde, zag zijn schot op de paal eindigen.

De eerste echte kans voor de groen-gelen leverde wel een treffer op. Na een hoekschop van Edouard Duplan kopte Tom Beugelsdijk de bal vallend in. Op de doellijn had Khalid Karami geen verweer: 1-2.
Steeds duidelijker werden de contouren van de derde zege op rij zichtbaar. Excelsior probeerde nog een slotoffensief en kreeg enkele kansen. Koolwijk zag zijn inzet via Beugelsdijk over het doel gaan en invaller Terell Ondaan mikte na een voorzet van ‘Fredy’ Ribeiro over het doel van Setkus. Maar de Haagse defensie hield eenvoudig stand, zodat de ploeg van Petrovic door de derde overwinning op rij in ieder geval tot zaterdagavond alleen koploper is.

Trainer Zeljko Petrovic was na afloop emotioneel. De trainer droeg de overwinning op aan Dave Tettero. De 48-jarige materiaalman, werkzaam in de jeugdopleiding, is ernstig ziek en bezocht de wedstrijd op Woudenstein. Na afloop nam de technische staf hem mee naar de kleedkamer waar hij een ovationeel applaus van de selectie kreeg. Een moment dat een ieder ernstig aangreep.

Voor ADO Den Haag wacht nu een thuiswedstrijd. Op zondag 28 augustus (aanvang 14.30 uur) komt Heracles Almelo op bezoek. Voor ADO Den Haag een mooie gelegenheid om succesvol de koppositie te verdedigen.