ADO Den Haag 0 - 2 Genclerbirligi
  • Oefenduel
  • Woensdag 22 juli 2015 19:00u
  • Terrein Laakkwartier
Een lekkere zomeravond op Laakkwartier, een ideale voetbalavond voor ADO Den Haag en haar fans. Het was dan ook behoorlijk druk op het complex aan de Jan van Beersstraat voor het oefenduel met de Turkse tegenstander Genclerbirligi. Kansen waren er zeker voor onze mannen, maar de opponent uit Turkije was effectiever in het benutten van kansen. Het duel eindigde in 0-2 waar ADO Den Haag vooral in de tweede helft duidelijk de bovenliggende partij was.

's Middags om half drie arriveerden de eerste toeschouwers al, dit tot grote verbazing van de vrijwilligers bij Laakkwartier. Twee Turkse scouts van een andere club uit de hoogste league in Turkije waren afgereisd om het duel te bekijken omdat hun ploeg straks in de competitie start tegen Genclerbirligi. De twee kregen al vrij snel in de wedstrijd een goed beeld van de ploeg.
De eerste kans was weliswaar voor ADO Den Haag, Kenji Gorré liep over de achterlijn en legde goed terug op Ludcinio Marengo maar deze schoot met links net over, maar er volgde een periode waarin Genclerbirligi vol op de aanval ging. In de 5e minuut liep ADO Den Haag ongelukkig tegen een penalty aan. Keeper Robert Zwinkels en Gianni Zuiverloon probeerden beiden de ontsnapte aanvaller van Genclerbirligi te stoppen, maar raakten hem aan waardoor de bal op de stip ging. Michel Landel schoot deze kans feilloos binnen.
De Turkse ploeg bleef aandringen en liet een aantal voorzetten vanaf de zijkant en schoten los op de goal, maar de bal kon steeds worden weggewerkt. Onder het toeziend oog van Swansea Onder 21 werd ADO Den Haag langzaam maar zeker sterker. De combinaties tussen Roland Alberg en Kenji Gorré waren geweldig om naar te kijken, maar leverden nog net geen goals op. Zwinkels pakte aan de andere kant nog keurig een vrije trap klemvast waarna Danny Bakker gevaarlijk werd in de zestien. Met net te weinig ruimte om te draaien besloot hij de bal klaar te leggen voor Marengo, maar diens rustige voorzet kwam vervolgens helaas niet aan.
Na de rust nam ADO Den Haag steeds meer het heft in handen. Na ongeveer een uur werd Alberg net buiten de zestien neergehaald, het lage schot van Bakker bij de vrije trap werd jammer genoeg een prooi voor de Turkse keeper. Vijf minuten later draaide Giovanni Korte mooi weg, maar zijn puntertje kon nog net worden verwerkt. De keeper van Genclerbirligi redde zijn ploeg wederom in een hachelijke situatie na een vrije trap van Duplan vanaf de zijkant. Na een scrimmage kon er worden geschoten vanaf de rand van de zestien, de bal werd onderweg aangeraakt maar de doelman wist op de lijn nog net te redden.

Met het inkomen van vier frisse jongens, Jansen, Steenvoorden, Hevel en Kastaneer, gebeurde er meteen nog wat extra. Vooral Gervane Kastaneer had gelijk een paar opvallende acties die hem gejuich van het publiek opleverden. Bij zijn eerste balcontact stormde hij direct de zestienmeter in om netjes af te leggen waar zelf schieten ook een mogelijkheid was geweest. Korte schoot helaas net naast. Niet veel later kwam Kastaneer wederom door op rechts, puur op wilskracht, maar de bal die hij teruglegde kwam net onhandig voor de linker van Kevin Jansen terecht.
Met ADO Den Haag in de aanval, kon Genclerbirligi loeren op de counter. En daaruit viel ook een goal. Een snelle aanval over rechts kwam keurig voor bij de tweede paal. Eerst werd er nog op de paal gekopt, maar de rebound door Oguz ingeschoten was onhoudbaar voor Zwinkels. Een vrije trap in de zestienmeter van de Turken vanwege een terugspeelbal vijf minuten voor tijd leverde jammer genoeg geen goal op, waardoor de eindstand bleef steken op 0-2.
Nieuwe aanwinst Ruben Schaken was aandachtig toeschouwer en stond na afloop de pers te woord

ADO Den Haag - Genclerbirligi 0-2 (0-1)
Scoreverloop:  5. Landel 0-1 (pen), 82. Oguz 0-2
Scheidsrechter: Van der Graaf
Opstellingen
ADO Den Haag: Zwinkels; Malone, Zuiverloon, Wormgoor, Meijers; Kristensen (70. Steenvoorden), Bakker (70. Hevel), Alberg (70. Jansen); Duplan (70. Kastaneer), Gorré (64. Korte), Marengo
Genclerbirligi: Kaplan; Oguz, Ciftci, Balioblu, Gorgulu, Kaya (46. Tomic), Landel (46. Pehlivan), Kocer (57. Antalyali), Bulbul, Tosun, Cicek

Fotografie: Angelo Blankespoor