SC Heerenveen 2 - 1 ADO Den Haag
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 11 november 2016 19:30u
  • Abe Lenstra Stadion

ADO Den Haag Vrouwen heeft vrijdagavond een fikse domper te verwerken gekregen in de Eredivisie Vrouwen. Op Sportpark Skoatterwâld hield SC Heerenveen de punten in eigen huis: 2-1.

Van de twee ploegen was het ADO Den Haag dat in het eerste kwartier de beste indruk maakte. Het domineerde de wedstrijd, al bleven grote kansen uit. Halverwege de eerste helft kwamen die mogelijkheden er wel. Een mooie combinatie in de zestien tussen Victoria Pelova en Sharona Tieleman resulteerde in balbezit van Pia Rijsdijk, die doelvrouw Roxanne Barker op de proef wilde stellen. Helaas verdween de inzet echter naast het doel en bovendien stond Rijsdijk buitenspel.

De 23ste minuut kende een primeur. Na een uitstekende voorzet van Rijsdijk zag Lindsey Keizerweerd haar kans schoon om alleen op het doel van SC Heerenveen af te stormen. Barker kon niet voorkomen dat de 19-jarige haar allereerste doelpunt voor ADO Den Haag op het scorebord zette: 0-1. Een terechte voorsprong, want tot aan de 27ste minuut wisten de Friezen niet in de buurt van het doel van keepster Jennifer Vreugdenhil te komen. Toen eindigde een Fries schot naast de paal.

Na ruim een uur mocht Jessie van Leeuwen twee hoekschoppen afleveren. De eerste resulteerde in een schot van Pelova in de handen van Barker, terwijl de tweede achter het doel belandde. ADO Den Haag had aanvallende intenties en probeerde dat ook in de slotfase van de eerste helft te tonen, maar een margeverdubbeling zou er niet komen. Een schotkans van Pelova eindigde nipt naast het doel en een vrije trap van Van Leeuwen werd geblokkeerd door de muur van de blauwwitten.

Geheel tegen de verhouding in kwam SC Heerenveen op slag van rust op gelijke hoogte. Na miscommunicatie tussen Vreugdenhil en de defensie van ADO Den Haag lukte het Simone Kets om de gelijkmaker te produceren: 1-1. Een domper voor de Hofstedelingen, die zodoende na de doelwissel op zoek moesten naar een hernieuwde voorsprong. De fraaie combinaties van de speelsters beloofden veel goeds, maar een gebrek aan scherpte weerhield de bezoekers van scoren.

Halverwege het tweede bedrijf kreeg SC Heerenveen zowaar een kans op de 2-1, maar de inzet van de thuisploeg verdween ternauwernood naast het Haagse doel. Het spel dat de formatie van trainer Arend Regeer na de rust liet zien kon in één woord het best als ‘slordig’ worden omschreven. Voor die slordigheden kregen de ooievaars in de slotfase de rekening gepresenteerd. Kets speelde zich helemaal vrij, liep alleen op Vreugdenhil af en kon SC Heerenveen zo de volle buit bezorgen: 2-1.

Hoewel het resultaat ADO Den Haag een enorme kater opleverde, vielen er in het hoge noorden toch wat Haagse hoogtepunten te bespeuren. Niet alleen produceerde Keizerweerd haar eerste doelpunt voor de club uit de Residentie, ook maakten Romy Speelman en Rosalyn van der Dussen hun debuut. Zij betraden in het slotkwartier het veld voor respectievelijk Nadine Noordam en Sharona Tieleman.
Auteur: Mitchel Pronk