ADO Den Haag 0 - 1 Standard de Liège
  • Beneleague
  • Vrijdag 30 januari 2015 19:30u
ADO Den Haag Vrouwen heeft vrijdagavond de eerste thuisnederlaag van het seizoen geïncasseerd. Tegen Standard Luik kwam de club uit de Hofstad tegen de verhouding in op achterstand. Vervolgens wist het zich niet meer terug te vechten tegen de sterk ogende en snel combinerende koploper: 0-1.
ADO Den Haag Vrouwen wist op voorhand dat het in Standard Luik een pittige tegenstander zou treffen. Eerder dit seizoen verloor de ploeg van trainer Marcel Valk met 2-1 van Les Rouches, terwijl het vanaf de 23ste minuut een overtalsituatie genoot tegen de huidige lijstaanvoerder van de BeNe League.

Ondanks de verliespartij van eerder dit seizoen zocht ADO Den Haag Vrouwen meteen de aanval. Bij balverlies werd de bal steevast terugveroverd en dat leverde de thuisploeg een aantal speldenprikjes op. Het wachten op het eerste schot van formaat duurde tot de elfde minuut. Renate Jansen baande zich een weg langs de verdediging van Standard Luik, alleen ontbrak het haar inzet aan kracht en precisie.
De teleurstelling was groot toen Standard Luik een minuut later tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Tessa Wullaert legde de bal breed op Vanity Lewerissa, die de voorzet vanaf rechts bij de eerste paal zachtjes kon binnen knikken: 0-1. Direct daarna kwam ADO Den Haag Vrouwen vanuit een vrije trap bijna weer op gelijke hoogte. Aanvoerder Paola van der Veen schoot de bal via de muur naar de linkerhoek. Een uiterste krachtsinspanning van Renate Verhoeven voorkwam echter de 1-1.

Ruim een kwartier voor het rustsignaal maakte Daphne in 't Veld een overtreding op Maud Coutereels, wat resulteerde in een vrije trap. Cécile de Gernier schoot recht in de handen van Jennifer Vreugdenhil. Standard Luik had ondertussen het heft in handen genomen, nadat ADO Den Haag Vrouwen goed uit de startblokken was geschoten. Wel eindigde de eerste helft met een kans voor de thuisploeg. Lineth Beerensteyn schoot de bal in de handen van Verhoeven. Luttele seconden later vormde diezelfde Beerensteyn het slachtoffer van een tackle van Davina Philtjens, die geel kreeg.

In de tweede helft kreeg ADO Den Haag Vrouwen direct twee dotten van mogelijkheden. Eerst schoot Beerensteyn een voorzet vanaf rechts van Jansen ternauwernood langs de linkerpaal en nog geen minuut later miste Tessa Oudejans een kans voor een leeg doel, nadat Standard Luik niet in staat was gebleken om de bal correct weg te werken. Naarmate de tweede helft vorderde klopte de Belgische tegenstander steeds harder op de deur. Het tempo was lager dan in de beginfase van het duel.
Zou het ADO Den Haag Vrouwen nog lukken om in de slotfase het verschil te maken? Helaas niet. Het tempo bleef laag, waardoor Standard Luik de kans kreeg om via de counter druk te blijven zetten op de verdediging van ADO Den Haag Vrouwen. Invaller Sanne Schoenmakers kreeg nog een enorme kans. Vanuit de lucht schoot zij de bal snoeihard richting de rechterhoek, maar een save van Vreugdenhil voorkwam de 0-2. ADO Den Haag Vrouwen deed nog wel haar best om in de laatste minuten een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar invaller Michelle Vrieling (kopbal) en Jansen (vrije trap) waren helaas niet trefzeker. Zodoende werd voor ADO Den Haag Vrouwen de eerste thuisnederlaag van het seizoen een feit.

Voor ADO Den Haag Vrouwen even geen BeNe League-voetbal meer in de komende periode. Pas op vrijdag 20 februari (19:30 uur) hervatten de Haagse vrouwen de competitie, uit tegen Oud-Heverlee Leuven. Het eerstvolgende thuisduel staat vier dagen later op het programma. Dan komt Ajax op bezoek.

ADO Den Haag Vrouwen – Standard Luik 0 - 1 (0 - 1)

Scoreverloop: 12. Vanity Lewerissa 0-1

Scheidsrechter: A. P. Westenbroek

Aantal toeschouwers: 503

Gele kaart: 42. Davina Philtjens (Standard Luik), 84. Vanity Lewerissa (Standard Luik), 90+4. Maud Coutereels (Standard Luik)

Opstelling

Vrouwen ADO Den Haag: Jennifer Vreugdenhil, Daphne in ’t Veld (83. Michelle Vrieling), Hélène Heemskerk, Paola van der Veen ©, Yvette van der Veen, Nadia van Beerschoten (77. Judith Frijlink), Lineth Beerensteyn, Renate Jansen, Tessa Oudejans, Franca van de Kuilen (64. Kitty Susan), Tula de Wit

Standard Luik: Renate Verhoeven, Imke Courtois, Julie Biesmans, Aline Zeler, Tessa Wullaert, Vanity Lewerissa, Cécile de Gernier, Maud Coutereels ©, Kim Mourmans, Davina Philtjens, Sara Yüceil (71. Sanne Schoenmakers)
Auteur: Mitchel Pronk
Fotografie: Peter Looijen