ADO Den Haag 2 - 3 PEC Zwolle
  • Beloftencompetitie divisie B
  • Maandag 09 maart 2015 18:30u
  • Cars Jeans Stadion

Jong ADO Den Haag is er maandagavond niet in geslaagd in eigen huis punten te pakken. Jong PEC Zwolle was in het Kyocera Stadion met 2-3 te sterk voor de formatie van coach Ger van Weelden. Gezien de krachtsverhoudingen was de zege terecht, maar ADO Den Haag kwam twee keer naast PEC Zwolle door rake vrije trappen van Xander Houtkoop. In de slotfase moest de thuisploeg met negen man verder na rode kaarten voor Mitchell de Vlugt en Mitchell Schet. Dat werd ADO Den Haag uiteindelijk fataal.

Al direct vanaf de aftrap werd ADO Den Haag overrompeld door PEC Zwolle. De uitploeg hield constante druk op de vijandelijke verdediging, waardoor de Hagenaars er nauwelijks uitkwamen. Dat PEC Zwolle na tien minuten op voorsprong kwam, was dan ook wel terecht. Uit een afgeslagen corner kreeg Aleksandar Bjelica de bal voor de rechtervoet. De verdediger aarzelde niet, en schoot met een prachtige pegel in de kruising raak.

Na de openingstreffer bleef PEC Zwolle het betere team. Via Eli Babalj kreeg het zelfs twee kansen om de voorsprong uit te breiden, maar de spits zag een poging verijdeld worden door Robert Zwinkels. Even later schoot Babelj nog naast. Tussendoor ging een uithaal van Rick Dekker ruim een meter over.

Halverwege de eerste helft kroop ADO Den Haag iets meer uit de schulp. De mannen van Van Weelden zagen dat resulteren in een uitstekende mogelijkheid om naast PEC Zwolle te komen. Na goed doorzetten van Mathias Gehrt kon Aleksandr Iakovenko aanleggen. De aanvaller gleed echter weg, waardoor de bal naast ging. Na ruim een half uur was het dan wel raak. Een vrije trap van Houtkoop werd door het muurtje getoucheerd, wat doelman Boy de Jong (zoon van voormalig ADO Den Haagkeeper Max de Jong) kansloos liet: 1-1. Vlak voor de pauze was PEC Zwolle nog twee keer dichtbij een twee goal, maar Bjelica en Babalj faalden oog in oog met Zwinkels.

In het begin van de tweede helft ging PEC Zwolle door waar het de eerste helft mee eindigde: kansen creëren. De eerste leverde direct een doelpunt op. Guy Smith maakte halverwege zijn eigen helft helaas een inschattingsfout, zodat Babelj de bal kon veroveren. Hij kon zo doorlopen en in het dak van de goal raak schieten.

ADO Den Haag kreeg in de 57e minuut een uitgelezen mogelijkheid op 2-2 te komen. Schet werd in de zestien gevloerd door Karel IJzerman: penalty. Deze nam Schet zelf. Zijn harde knal spatte uiteen op de lat. Zo bleef PEC Zwolle haar voorsprong behouden, en kon het die later zelfs uitbreiden via Kingsley Ehizibue. De middenvelder kopte één keer naast en zag Zwinkels ook een keer redding brengen.

Ruim een kwartier voor tijd leken de drie punten in de tas voor PEC Zwolle, nadat invaller De Vlugt een rode kaart kreeg. Toch maakte ADO Den Haag de gelijkmaker. Weer was het Houtkoop die een vrije trap met links afrondde. Twee minuten na het doelpunt trok scheidsrechter Stijn Berben wederom een rode kaart voor de thuisploeg, dit keer voor Schet. ADO Den Haag moest de laatste vijf minuten met negen man verder.

PEC Zwolle profiteerde optimaal van de twee man meer. Daarbij kreeg het wel een beetje hulp van Zwinkels. De keeper liet een schot net even los, waarna Wouter Marinus er als de kippen bij was de winnende goal tegen de touwen te werken: 2-3.

Door de zege is PEC Zwolle ADO Den Haag gepasseerd op de ranglijst. Eerstgenoemde ploeg heeft tien punten uit acht duels, ADO Den Haag één minder. Omdat ook Jong FC Dordrecht maandag won, zijn de mannen van Van Weelden naar de voorlaatste plek gezakt. Volgende week speelt ADO Den Haag weer een thuiswedstrijd. Op maandag 16 maart (18.30 uur) is medekoploper Jong FC Groningen/Cambuur de tegenstander.

Karakteristiek
Jong ADO Den Haag – Jong PEC Zwolle 2–3 (1-1)
Scoreverloop: 10. Bjelica 0-1, 31. Houtkoop 1-1, 47. Babalj 1-2, 83. Houtkoop 2-2, 88. Marinus 2-3
Scheidsrechter: Stijn Berben