De Graafschap ADO Den Haag
  • Beloftencompetitie divisie B
  • Maandag 02 februari 2015 18:30u
  • Sportpark Dichteren

Voor het eerst sinds 29 september hebben de Beloften van ADO Den Haag een competitiewedstrijd in winst omgezet. Maandagavond zegevierden de mannen van coach Ger van Weelden met 1-3 in het uitduel met Jong De Graafschap. De Haagse ploeg kreeg verreweg de beste kansen. Toch kwam het op achterstand, maar na een rode kaart voor de Superboeren boekte ADO Den Haag toch nog een overwinning.

Beide teams leken aan het begin van het duel even aan de omstandigheden te moeten wennen. Het was koud op het kunstgrasveld van voetbalvereniging VIOD. Bovendien was de verlichting erg matig. Na een kwartier leek ADO Den Haag zich eindelijk thuis te voelen in Doetinchem getuige twee grote kansen in korte tijd. Eerst kreeg spits Dennis van der Heijden een uitstekende mogelijkheid, maar zijn inzet werd met kunst- en vliegwerk uit de doelmond gewerkt. Even later vond Tom van Veen keeper Jordy van de Kracht op zijn weg naar glorie.

In het vervolg golfde het spel op en neer in een hoog tempo. Door het vele balverlies was het kwalitatief geen hoogstaande wedstrijd, maar wel aantrekkelijk voor de neutrale toeschouwer. Er waren wat kansjes over en weer, waarvan de beste voor Van Veen drie minuten voor rust. De vleugelaanvaller schoot echter voorlangs. Met een 0-0 stand werd dan ook de kleedkamers opgezocht.

Direct na de pauze leek ADO Den Haag eindelijk te gaan scoren. Het was wederom Van der Heijden die zijn ploeg op voorsprong kon zetten. Dit keer faalde hij oog in oog met Van de Kracht. Als het ene team veel kansen mist, gaat de bal er aan de andere kant vaak in. En dat gebeurde ook in de 52e minuut. Door ongelukkig verdedigen van Guy Smith moest Cody Claver aan de noodrem trekken, waardoor de bal voor De Graafschap op de stip ging. Soufian Echcharaf benutte de strafschop: 1-0.

Niet lang na de openingstreffer maakte ADO Den Haag de terechte gelijkmaker. Segun Owobowale was doorgebroken en werd onderuit gehaald op de rand van het zestienmetergebied. Door een tweede gele kaart voor een De Graafschapspeler kwam de thuisploeg met tien man te staan. De Doetinchemmers kregen het deksel dubbel op de neus, nadat Claver de bal binnen tikte uit de rebound van de vrije trap van Papito Merencia.

Het was nog niet over met de sensationele momenten. Tien minuten na de 1-1 leek ADO Den Haag op voorsprong te komen, maar de goal van Van der Heijden werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Niet lang daarna konden de Hagenaars wel juichen. Het had daarbij de hulp nodig van De Graafschap, want Lion Kaak werkte een voorzet van Van Veen namelijk achter zijn eigen doelman.

In de 73e minuut deelde ADO Den Haag de genadeklap uit aan De Graafschap. Invaller Sergio Calor (foto) kopte de bal tegen de touwen uit een voorzet van een andere invaller: Jeffrey van Roon. Ondanks het feit dat de formatie van Van Weelden met een mannetje meer op het veld stond, kregen de Superboeren nog wel wat mogelijkheden in de slotfase, maar dankzij onder meer een redding van de Haagse goalie Mark Jabobs bleef het bij 1-3.

Dankzij de zege kunnen de Haagse Beloften afscheid nemen van de laatste plek in Divisie B. Het staat nu zesde met drie punten. Dat zijn er evenveel als Jong PEC Zwolle. Die club speelde alleen één wedstrijd meer. Volgende week neemt ADO Den Haag het voor de derde keer dit seizoen op tegen Jong FC Dordrecht. De geelgroenen zullen aan de vorige twee confrontaties goede herinneringen hebben overgehouden, want er werd twee keer gewonnen. De wedstrijd wordt op maandag 9 februari om 18.30 uur in gang gezet in het Kyocera Stadion.

Karakteristiek
Jong De Graafschap – Jong ADO Den Haag 1–3 (0-0)
Scoreverloop: 52. Echcharaf 1-0 (pen.), 56. Claver 1-1, 69. Kaak 1-2 (eigen doelpunt), 73. Calor 1-3
Scheidsrechter: Davy Otto

Opstelling Jong De Graafschap: Van de Kracht; Van Roon, Cicek, De Jong, Propper; Echcharaf, Garcia-Calvete, Kaak, Menting; Bedrosian, Meurs

Opstelling Jong ADO Den Haag: Jacobs; Fecunda, Smith (60. Weissenberg), Claver, Haddachi (65. Calor); Baggerman, Eren, Merenica; Van Veen, Van der Heijden, Owobowale (60. Van Roon)

Auteur: Joey Gardien