NEC 1 - 1 ADO Den Haag
  • KNVB Beker
  • Woensdag 21 september 2016 20:00u
  • Goffertstadion
Het is ADO Den Haag weer eens gelukt de tweede ronde te bereiken van de KNVB Beker. Na verlenging stond het uit bij N.E.C. 1-1, nadat in de reguliere speeltijd niet gescoord was. De thuisploeg kwam op voorsprong, waarna invaller Gervane Kastaneer gelijk maakte. In de penaltyserie miste niemand bij ADO Den Haag. Robert Zwinkels stopte er één van N.E.C.
Petrovic had enkele wijzigingen doorgevoerd in zijn opstelling ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen FC Twente. Robert Zwinkels, Kevin Jansen, Danny Bakker en Ruben Schaken waren de nieuwe namen in de basiself. Dat ging ten koste van Ernestas Setkus, Wilfried Kanon, Ludcinio Marengo en Sheraldo Becker. Die begonnen allemaal op de bank.
ADO Den Haag schoot als beste uit de startblokken in De Goffert. De ploeg kwam een paar keer gevaarlijk door op rechts. Dat resulteerde onder meer in een bijna-kans voor Mike Havenaar en een poging van dichtbij van Schaken. De rechtsbuiten mikte op de benen van keeper Joris Delle.

Na twintig minuten nam N.E.C. het initiatief langzaam over. Het team van trainer Peter Hyballa werd daarbij wel in het zadel geholpen door ADO Den Haag, dat steeds slordiger omging met het balbezit. Doordat N.E.C. ook niet uitblonk in nauwkeurige passing ontstonden er bijna geen grote kansen. Kevin Mayi was nog het meest dichtbij, maar hij kopte de bal de verkeerde richting uit. De Hagenaars lieten in de eerste helft alleen nog serieus van zich horen via Aaron Meijers, die met een scherpe voorzet Havenaar wilde bedienen, maar een paar stappen tekort kwam om binnen te tikken. Tom Trybull schoot nog over. Ruststand 0-0.

Direct na de pauze kreeg N.E.C. de beste mogelijkheid tot dan toe om op voorsprong te komen. Maar heel dichtbij en vrijstaand schoof Dario Dumic de bal een halve meter naast. Daarna was ADO Den Haag weer de bovenliggende partij. Het deed echter te weinig met het vele balbezit. Alleen Edouard Duplan had de 0-1 voor het intikken, maar de Fransman zag een verdediger op de lijn redding brengen. Ook Havenaar vond een tegenstander op zijn weg naar glorie.

In de slotfase creëerden beide teams nauwelijks meer goede kansen. N.E.C. was soms nog wel dreigend via spelhervattingen. En ADO Den Haag een aantal keer van afstand, onder meer door Achraf El Mahdioui, die zijn officiële debuut voor ADO Den Haag maakte. De middenvelder zag doelman Delle de bal makkelijk pakken. Vlak voor de negentig minuten verstreken waren, leek N.E.C. dan toch ze zege te grijpen. Zwinkels redde echter geweldig op een kopbal van Taiwo Awoniyi. Dat betekende: verlengen.
Becker was de man die ADO Den Haag in de eerste helft van de verlenging de bevrijdende goal had moeten schenken. De invaller stond twee keer oog in oog met Delle. Maar de goalie trad twee keer reddend op met zijn benen. N.E.C. maakte het doelpunt wel. Tom Beugelsdijk vloerde Awoniyi in de zestien: penalty. Die werd benut door Gregor Breinburg.
Door Gervane Kastaneer te brengen in het tweede bedrijf van de verlenging, in plaats van Jansen, ging Petrovic alles op niets spelen. De wissel bleek een gouden greep. In de 114e minuut tikte Kastaneer vlak voor het doel binnen: 1-1. Verder kwamen beide teams niet in de verlenging. Dus moesten penalty’s de beslissing brengen. In die serie miste niemand bij ADO Den Haag. N.E.C. miste er wel één door een redding van Zwinkels. Zo bereikte ADO Den Haag de tweede ronde van de KNVB Beker.
Auteur: Joey Gardien
Fotografie: Laurens Lindhout