ADO Den Haag 0 - 2 PEC Zwolle
  • Vrijdag 19 februari 2016 20:00u

Ondanks dat ADO Den Haag vrijwel de gehele wedstrijd de bovenliggende partij was, is het vrijdagavond toch tegen een onnodige nederlaag aangelopen. PEC Zwolle won in het Kyocera Stadion met 0-2. Vlak voor rust maakte Rick Dekker de openingstreffer. In de blessuretijd van de tweede helft stelde Lars Veldwijk met een volley de zege veilig.

De intenties van PEC Zwolle waren direct duidelijk; ADO Den Haag het spel laten maken en toeslaan op het juiste moment. Het initiatief nemen is niet iets wat de thuisploeg graag doet. Er werd vaak de lange bal gehanteerd. Toch kreeg ADO Den Haag al vrij snel een goede kans. Daarbij hadden de mannen van trainer Henk Fraser wel wat hulp van PEC Zwolle nodig. Verdediger Ouasim Bouy liet de bal glippen, waarna Edouard Duplan ermee aan de haal ging. De Fransman schoot heel slap naast.

Uitgespeelde kansen waren er in het vervolg nauwelijks. Na een steekpass van Ludcinio Marengo was Danny Bakker nog wel dichtbij een doelpunt, maar hij kwam een teenlengte tekort. Met een actie op links was Aaron Meijers ook gevaarlijk via een strakke voorzet en een schot. Beiden waren niet zuiver genoeg.

PEC Zwolle kon daar heel weinig tegenover stellen. Pas in de slotminuten van het eerste bedrijf kreeg het met een afstandschot van Thomas Lam de eerste mogelijkheid. Een minuut later was het plotseling raak voor de Zwollenaren. De rechtsback van de ‘Blauwvingers’ hield de bal maar net binnen. Vervolgens kon Kingsley Ehizibue oprukken en gaf ook voor. Op ‘randje zestien’ haalde Dekker verwoestend uit: 0-1. Met deze stand, die geheel tegen de verhouding in was, gingen beide teams aan de thee.

De tweede helft liet exact hetzelfde spel als in de eerste helft. Andermaal kon ADO Den Haag spaarzaam gevaar stichten. Dat lukte alleen door een wild schot van Duplan en een pegel op de keeper van Mike Havenaar. Bij laatstgenoemde kans floot scheidsrechter Jeroen Manschot af wegens buitenspel. Aan de andere kant kreeg Wouter Marinus de bal opeens voor de voeten na een te korte terugspeelbal van Tom Beugelsdijk op Martin Hansen. Marinus mikte gelukkig voor ADO Den Haag naast.

Met nog een kwartier op de klok besloot Fraser zijn nieuwe ‘supersub’ Dennis van der Heijden in te brengen. Dat had bijna direct het gewenste effect. Na een scrimmage kopte Van der Heijden eerst op de lat, en uit de rebound zag hij doelman Mickey van der Hart redding brengen. Veel scheelde het niet of ADO Den Haag had na 80 minuten tegen een 0-2 achterstand aan moeten kijken. Een kopbal van Veldwijk werd op de lijn gepakt door Hansen. Hoewel velen dachten dat de bal de lijn gepasseerd had.

In blessuretijd moest Hansen alsnog vissen. Nadat eerst Queensy Menig op de benen van de Deen schoot was Veldwijk luttele seconden later wel trefzeker met een prachtige volley. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 0-2.

Door de nederlaag heeft ADO Den Haag verzuimd om aansluiting te vinden bij het linkerrijtje. De ploeg van Fraser staat elfde met dertig punten. Het gat met nummer negen PEC Zwolle is opgelopen tot vijf punten. Volgende week reist ADO Den Haag af naar Eindhoven voor de confrontatie met koploper PSV. Beide teams treffen elkaar op zaterdag 27 februari. De aftrap wordt om 19.45 uur verricht.