SBV Excelsior 2 - 4 ADO Den Haag
  • Eredivisie
  • Zondag 14 februari 2016 14:30u
  • Van Donge & De Roo Stadion

Een jongensboek. Een sprookje. Zomaar twee typeringen over de wedstrijd die Dennis van der Heijden zondagmiddag beleefde. De 18-jarige spits maakte uit bij Excelsior zijn debuut in de hoofdmacht van ADO Den Haag, produceerde met zijn eerste balcontact de gelijkmaker, en zorgde met zijn tweede doelpunt zelfs dat zijn ploeg alsnog drie punten pakte.

ADO Den Haag greep direct het initiatief in de wedstrijd. Nadat het al een aantal maal dreigend voor het vijandelijke doel opdook, was het in de negende minuut al raak. Met een uitstekende actie op links verschafte Edouard Duplan zich de kans tot een mooie voorzet. Deze werd alleen weggewerkt door Henrico Drost. Dat deed de Excelsior-verdediger echter zo in de voeten van Kevin Jansen. De oud-speler van de Rotterdammers bleef koel en schoot beheerst de 0-1 binnen.

Het duel lag na een kwartier een tijdje stil vanwege een blessurebehandeling van keeper Filip Kurto. Die moest er, net als in de wedstrijd in Den Haag, uiteindelijk af. Ook Brandley Kuwas kon niet verder. Zijn vervanger was de voormalig speler van ADO Den Haag Stanley Elbers. De aanvaller kreeg al snel een goede kans, waarop Martin Hansen nipt redding kon brengen.

De mogelijkheid van Elbers leidde een sterke fase in van Excelsior. ADO Den Haag moest zich beperken tot verdedigen. Dat deed het in de 24e minuut niet goed genoeg. Adil Auassar gaf voor op spits Tom van Weert. Hij werd stevig gehinderd door Tom Beugelsdijk. Dat bleek alleen niet afdoende; Van Weert zorgde met een schuiver voor de 1-1.

Direct na de aftrap kreeg ADO Den Haag plotseling de kans alweer op voorsprong te komen. Een schot van Duplan werd ternauwernood geblokt. Daarna was het louter Excelsior wat de klok sloeg. Het was een klein wonder dat de teams met een gelijke stand de kleedkamers opzochten. Zo had Luigi Bruins drie keer de 2-1 op zijn schoen voor Excelsior. Één keer zag de middenvelder Aaron Meijers de bal van de lijn halen. De andere twee schoten gingen naast.

De tweede helft voltrok zich in een flink lager tempo dan het eerste bedrijf. Dat was terug te zien in het aantal kansen. Die waren op één hand te tellen. Het eerste serieuze gevaar leverde gelijk een goal op. Namens Excelsior rukte Auassar op na een afgeslagen aanval van ADO Den Haag. Hij behield het overzicht en schonk de bal aan Elbers. De vleugelspits legde terug op Van Weert, die koeltjes 2-1 maakte.

ADO Den Haag besloot alles of niets te spelen om iets aan de achterstand te doen. Met als resultaat een slappe kopbal van Mike Havenaar recht in de handen van de doelman. Om het offensief extra kracht bij te zetten, haalde trainer Henk Fraser Vito Wormgoor naar de kant ten faveure van aanvaller en tevens debutant Van der Heijden. Zijn entree leek wel een sprookje, want binnen een minuut resulteerde zijn allereerste balcontact in een prachtige treffer. Hij haalde in één keer uit. Op zijn inzet was keeper Tom Muyters kansloos.
In de 86e minuut zorgde Van der Heijden zelfs voor de Haagse voorsprong. Hij bleef oog in oog met Muyters uiterst koel: 2-3. Havenaar besliste de wedstrijd door vlak voor tijd met een rake kopbal. Zo werd 2-4 de einduitslag. Dankzij het Haagse Kwartiertje gingen de drie punten dus alsnog mee de bus in.

Door de zege heeft ADO Den Haag nu precies dertig punten behaald en staat daarmee elfde. Daarmee doet het afstand van de onderste plekken op de ranglijst en kan het voorzichtig omhoog kijken. Het gat met positie zestien (nacompetitie) is nu elf punten. Over vijf dagen komen de mannen van Fraser alweer in actie. Op vrijdag 19 februari komt PEC Zwolle op bezoek in het Kyocera Stadion. Dat team staat één plekje hoger in de Eredivisie. Er wordt om 20.00 uur afgetrapt.

Auteur: Joey Gardien
Fotografie: Laurens Lindhout