ADO Den Haag 2 - 2 Vitesse
  • Eredivisie
  • Zondag 22 november 2015 16:45u
  • Cars Jeans Stadion

Voor de vijfde opeenvolgende keer is ADO Den Haag ongeslagen gebleven. Zondag werd in eigen huis het zevende gelijkspel van het seizoen behaald. Tegen Vitesse stond er een 2-2 eindstand op het scorebord. Twee maal kwam ADO Den Haag op achterstand, maar door een rake strafschop van Timothy Derijck wist de thuisploeg alsnog een remise te behalen.

De beginfase was duidelijk voor Vitesse. De Arnhemmers hadden het meeste balbezit, wat de thuisploeg noopte tot louter verdedigen. ADO Den Haag, waarvoor Vito Wormgoor zijn honderdste officiële wedstrijd speelde, kon alleen hopen op een snelle uitbraak. Verrassend was het dan ook niet dat Vitesse al na zeven minuten op voorsprong kwam. Sheran Yeini werd met een lobje van Valeri Qazaishvili de diepte ingestuurd. Yeini kapte vervolgens zijn tegenstander uit, en schoof beheerst binnen.

Voor ADO Den Haag leek de achterstand sein er wat tandjes bij te zetten. Dat resulteerde binnen tien minuten in een aantal zeer gevaarlijke situaties voor het doel van Vitesse-keeper Eloy Room. Zo had Mike Havenaar de gelijkmaker op zijn schoen, maar Room verkleinde uitstekend de goal. Diezelfde doelman stond even later in de weg bij een poging van Kenji Gorré, die de bal plots voor de voeten kreeg uit een voorzet van Ruben Schaken. De linksbuiten schrok daar blijkbaar zo van, dat hij recht op de keeper schoot. Tussendoor kregen Dominic Solanke en Qazaishvili aan de andere kant nog grote kansen.

Ondanks de gemiste mogelijkheden lukte het ADO Den Haag toch op 1-1 te komen. Daarvoor kreeg het wel wat hulp van Vitesse. Milot Rashica wilde een crosspass geven op een medespeler, maar de bal belandde bij Schaken. Die begon aan een korte solo, die uitmondde in een treffer. Met een laag schot zorgde de aanvaller voor de gelijkmaker.

Lang kon ADO Den Haag niet genieten van het doelpunt. Want in de 38e minuut was het weer raak voor Vitesse. Lewis Baker mocht aan de rechterkant van het veld een vrije trap nemen na een overtreding van Danny Bakker. Uit de voorzet kopte Kelvin Leerdam geheel vrijstaand raak: 1-2. Voor rust kreeg Gorré nog de kans iets aan de achterstand te doen, maar Room stompte het vlammende schot van Gorré weg. Zo ging Vitesse met een voorsprong de kleedkamer in.

ADO Den Haag had in de tweede helft niet lang nodig om de stand weer gelijk te trekken. In de 51e minuut kreeg de formatie van coach Henk Fraser een strafschop, nadat Havenaar door Leerdam naar de grond werd getrokken. Althans, dat was de lezing van de grensrechter. De penalty werd benut door Derijck: 2-2.

Tevreden was ADO Den Haag niet met één puntje. Het wilde meer. En daar kreeg het team ook kansen voor. Zo kopte Derijck een metertje over uit een vrije trap van Kevin Jansen. Diezelfde Derijck had de 3-2 daarna weer op zijn hoofd. Dit keer zag de Belg zijn kopbal recht in de handen van Room verdwijnen. Vitesse kon daar tussendoor alleen een afstandspoging van Maikel van der Werff tegenover stellen. De inzet van de verdediger zeilde over. Veel meer gebeurde er daarna niet meer, op een kopbal van Vitesse (meter naast) na. Zo bleef het bij 2-2. Gelijkspel nummer zeven van ADO Den Haag dit seizoen.

Fraser vond 2-2 een terechte uitslag. "De eerste helft konden we niet ons eigen spel spelen en liepen constant tegen Vitesse op. We moesten compact opereren om vervolgens onze momenten uit te kiezen om naar voren te gaan. Dat laatste lukte beter in de tweede helft. We konden toen ook meer strijd en goed voetbal leveren. Na de 2-2 had ik nog wel het idee dat we drie punten hadden kunnen pakken. Toch was al met al het gelijkspel een logische uitslag."

Door het puntje is ADO Den Haag veertiende gebleven in de Eredivisie. Uit dertien wedstrijden zijn even zoveel punten behaald. Volgende week krijgen de Hagenaars in en tegen FC Groningen de kans dat puntenaantal uit te breiden. Het duel wordt op zondag 29 november gespeeld. De aftrap is om 14.30 uur.

Auteur: Joey Gardien
Fotografie: Laurens Lindhout