ADO Den Haag 1 - 1 De Graafschap
  • Zondag 18 oktober 2015 14:30u

ADO Den Haag is zondagmiddag tegen De Graafschap blijven steken op een gelijkspel. Ondanks dat het team van coach Henk Fraser grote gedeeltes van het duel beter was, stond er een 1-1 eindstand op het scorebord in het Kyocera Stadion. Aan Haagse zijde was Mike Havenaar met zijn zesde goal van het seizoen trefzeker. Gianni Zuiverloon zorgde met een eigen doelpunt voor de gelijkmaker voor de ploeg uit Doetinchem.

De Graafschap nam in de eerste fase van de wedstrijd brutaal het initiatief. Ze zetten de Haagse defensie constant onder druk, zodat ADO Den Haag weinig van de eigen helft afkwam. Het overwicht van De Graafschap leverde niet hele grote kansen op. Het werd alleen gevaarlijk met een vrije trap van Youssef El Jebli (over) en een schotje van Kristopher Vida (makkelijk gepakt door Martin Hansen).

Na de eerste twintig minuten kon ADO Den Haag zich steeds gemakkelijker onder de pressie van De Graafschap uitspelen. De verdediging van de Superboeren hield echter lang goed stand. Een aantal keer werd een speler van ADO Den Haag wel vastgehouden in het zestienmetergebied, maar scheidsrechter Björn Kuipers zag er telkens geen penalty in.

De thuisploeg bleef de rug recht houden, wat resulteerde in kansen voor Roland Alberg, Zuiverloon en Ruben Schaken. Al hun schoten gingen naast of over. Tussendoor kreeg De Graafschap de beste mogelijkheid tot dan toe. Uit een counter kon spits Erik Quekel alleen op Hansen aflopen. De Deen redde ternauwernood met zijn voeten.

Vlak voor rust wist ADO Den Haag het veldoverwicht om te zetten in een voorsprong. Een corner van Edouard Duplan werd bij de eerste paal met het hoofd verlengd door Zuiverloon. Bij de tweede paal stond Havenaar vervolgens klaar de 1-0 binnen te trappen. Dat leek tevens de ruststand te worden, maar in de 45e minuut kwam De Graafschap op gelijke hoogte. Daarbij kreeg het de nodige hulp van ADO Den Haag, want Zuiverloon verwerkte een voorzet niet goed, en zag de bal in eigen doel verdwijnen: 1-1.

Het begin van het tweede bedrijf zag eruit zoals in de eerste helft; de druk kwam van De Graafschap. Dit keer zonder veel gevaar. Alleen Vida schoot via een Haags been naast. Na een uur spelen, was het weer ADO Den Haag dat de klok sloeg. Nadat een poging van Alberg in de korte hoek gered werd, kreeg Danny Bakker in minuut 66 de grootste kans. De middenvelder wist zijn voet niet goed tegen de bal te krijgen, nadat Duplan Bakker vond uit een vrije trap. De Hagenaar schoot uiteindelijk naast.

In de 75e minuut stond er weer een standaardsituatie aan de basis van een kans voor de mannen van Fraser. Na een corner werd een harde inzet van Zuiverloon geblokt. Even later was Havenaar twee keer dichtbij de 2-1, maar even zo vaak had de Japanner het vizier niet op scherp staan.

In de laatste fase hing er een doelpunt voor ADO Den Haag in de lucht. Bij onder meer inzetten van Schaken en invaller Ludcinio Marengo ontbrak telkens aan de scherpte voor de goal van De Graafschap, dat uiteindelijk met kunst en vliegwerk overeind bleef, en dus een zwaarbevochten punt meenam naar de Achterhoek.

Het gelijke spel heeft ervoor gezorgd dat ADO Den Haag nog altijd op de eerste zege wacht sinds 15 augustus (1-4 bij FC Twente). Door het verlies van sc Heerenveen tegen Feyenoord is ADO Den Haag wel een plekje gestegen in de Eredivisie naar een veertiende stek. Uit negen wedstrijden zijn zeven punten gepakt. Volgende week wacht er weer een belangrijk duel voor de formatie van Fraser. Op zondag 25 oktober wacht de verre uitwedstrijd bij SC Cambuur in Leeuwarden. Die ploeg staat één na laatste. Aanvang in de Friese hoofdstad is 12.30 uur.