ADO Den Haag 1 - 1 FC Utrecht
  • Zondag 23 augustus 2015 14:30u
ADO Den Haag heeft ook in zijn tweede thuisduel in dit Eredivisieseizoen een gelijkspel behaald. En weer gebeurde dat met een late treffer. Dit keer was Mike Havenaar de gevierde man, zodat de Hagenaars, die veel moeite met FC Utrecht hadden, toch nog een punt aan deze wedstrijd overhielden: 1-1.
Een fel FC Utrecht maakte het de ploeg van Henk Fraser bijna de hele wedstrijd moeilijk. Ook op het 5-3-2 systeem van de gasten hadden de geel-groenen geen passend antwoord. Daardoor leken de Utrechters op weg naar hun eerste zege van het seizoen. Pas toen ADO Den Haag in de slotfase opportunistisch ging voetballen, ontstonden er scheuren in de Utrechtse defensie. Tom Beugelsdijk leek zijn terugkeer met een doelpunt te bekronen maar zag zijn inzet van de lijn worden gehaald. Uiteindelijk zorgde Havenaar met een rake kopbal dat de score, die door een strafschop van Sébastien Haller was geopend, gelijk getrokken werd: 1-1.

De Utrechters begonnen sterk, hadden het meeste balbezit en kregen ook de beste kansen. De eerste was na een voorzet van Louis Nganioni die door spits Haller net over het doel werd geschoten.
Pas na 25 minuten konden de Hagenaars aan aanvallen denken. Edouard Duplan draaide knap weg bij Sean Klaiber maar zijn voorzet was te hoog voor Mike Havenaar.

Vier minuten later kwamen de Domstedelingen op voorsprong. Scheidsrechter Pol van Boekel wees naar de strafschopstip nadat bij een vrije trap van Yassin Ayoub de nodige Utrechters in het zestien meter gebied tegen de grond gingen. Een daarvan was Nacer Barazite, die door Timothy Derijck werd vastgehouden en daarmee een strafschop verdiende. En net als eerder tegen Feyenoord en Heerenveen wist Haller wel raad met deze mogelijkheid: 0-1.
Daarna had Bart Ramselaar het duel kunnen beslissen. De Utrechtse aanvallende middenvelder kreeg twee enorme kansen maar was niet koelbloedig in de afronding. Eerst kopte hij na een voorzet van Barazite de bal geheel vrijstaand in de handen van Martin Hansen. Niet veel later tastte Derijck mis in een duel maar oog in oog met de Haagse doelman schoot Ramselaar de bal voorlangs.

Met Beugelsdijk en Kevin Jansen aan de aftrap voor de tweede helft probeerde de thuisploeg meer druk te creëren, maar de eerste kans was voor de gasten. Rechtsback Klaiber schoot verrassend met links op het doel en daar had Hansen nog de nodige moeite mee.
Pas toen ADO Den Haag alles-of-niets ging spelen ontstonden er kansen voor de thuisploeg. Na een corner van Duplan kopte Havenaar op het doel maar de bal werd door Nganioni voor de lijn weggehaald. Bij een volgende hoekschop was Beugelsdijk nog dichter bij een treffer. Dit keer kon Mark van der Maarel in laatste instantie een doelpunt voorkomen.

Ook Giovanni Korte had de gelijkmaker op de voet. De invaller liep goed door op een lange bal en zijn lob ging wel over doelman Robbin Ruiter, maar ook over het doel.
En toen niemand nog aan een gelijkspel dacht, sloeg Havenaar in de 90e minuut toe. De Japanner kopte een lange bal van Aaron Meijers in de hoek die Ruiter ongedekt liet: 1-1.
Het duel tegen FC Utrecht leverde de technische staf het nodige huiswerk en de nodige inzichten op, maar feit is ook dat het volgende duel een wedstrijd op zich is. Dan kan ADO Den Haag haar goede reeks voortzetten tegen Ajax in de Arena. Het duel tegen de koploper van de Eredivisie begint om 12.30 uur.
Auteur: Klaas-Jan Droppert