ADO Den Haag 2 - 3 PSV
  • Zondag 17 mei 2015 14:30u

ADO Den Haag heeft het seizoen met een nederlaag afgesloten. Tegen PSV kwamen de Hagenaars twee keer op voorsprong, maar in blessuretijd trok de landskampioen het duel alsnog naar zich toe: 2-3. Een rake kopbal van Georginio Wijnaldum ruim in blessuretijd zorgde voor een anticlimax bij het seizoenseinde van ADO Den Haag. Tot de 93e minuut hadden de geelgroenen dankzij doelpunten van Aleksandr Iakovenko en Danny Bakker uitzicht op een punt, maar dat werd de ploeg van Henk Fraser uiteindelijk niet gegund.

Alsof de trip naar Ibiza nog niet voorbij was. Met die instelling speelde PSV lange tijd gedurende de eerste helft. De landskampioen gaf te kennen dat er niets meer op het spel stond. Dat zorgde ervoor dat de  Eindhovenaren enorm veel ruimte weg gaven en verrassend veel duels verloren.

Dat Memphis Depay (een slappe vrije trap) en Adam Maher (een schot van veertig meter over de uit  zijn doel staande Martin Hansen naast het doel) de eerste kansjes kregen, kwam omdat ADO Den Haag enigszins voorzichtig aan de wedstrijd begon en niet in het spreekwoordelijk mes wilde lopen.

Maar gaandeweg de eerste helft werd de thuisploeg brutaler en dat leverde in de 24e minuut een doelpunt op. Iakovenko, die ten koste van Kevin Jansen in de basis stond, kreeg op de rand van het strafschopgebied alle vrijheid om een bal aan te nemen en te jongleren. Alle PSV’ ers keken hoe de Oekraïner de bal naar zijn linkerbeen haalde en afdrukte. Ook doelman Jeroen Zoet was verrast dat ADO Den Haag op voorsprong kwam: 1-0.

Niet veel later stuurde Mike van Duinen zijn collega-spits Michiel Kramer diep. De Haagse topscorer was sneller dan Jeffrey Bruma en met de buitenkant van de voet plaatste hij nog een verraderlijk schot, waarmee Zoet dit keer wel rekening had gehouden.
De volgende kans kwam na een corner van Roland Alberg die Kramer terugkopte op Gianni Zuiverloon. Na enig hooghouden dwong hij Zoet tot een redding, waarna Alberg de rebound niet kon binnenschieten.

Ondanks dat PSV niet goed speelde, probeerde het wel de gelijkmaker te forceren. Daarbij gokte het op de omschakeling en de steekpass. Dat leverde drie keer een vrije doortocht op, maar Luuk de Jong (die na een grondduel met Vito Wormgoor op Hansen stuitte) en Depay (die onder druk van Tyronne Ebuehi over schoot) misten.

Kort voor rust waren de bezoekers wel doeltreffend. Na een knappe actie bediende Depay de diepgaande De Jong. De spits legde de bal af naar Luciano Narsingh die binnentikte: 1-1.

Na de pauze ontstond er een levendige wedstrijd waarbij beide ploegen veel kansen kregen. Direct na rust ging Kramer alleen door op Zoet. Hij speelde de bal langs de doelman maar Karim Rekik bracht met een sliding redding voordat de spits kon scoren. Niet veel later werd een doelpunt van Alberg wegens buitenspel afgekeurd.

Daarna was het de beurt aan PSV om een grote kans te missen. Op aangeven van Narsingh had De Jong de bal voor het inschieten, maar goed uitkomen door Hansen voorkwam een tweede Eindhovens doelpunt. De Jong schoot niet veel later, na een vrije trap van Jetro Willems, in het zijnet.

ADO Den Haag kwam toch opnieuw op voorsprong toen Alberg Bakker op de rechterkant bediende. De middenvelder had vrij baan en schot de bal met links in de kruising 2-1.

Maar de landskampioen kon al gauw de gelijkmaker noteren. Een jammerlijk mislukte buitenspelval gaf Depay de gelegenheid om op links door te breken. De aanvaller legde vervolgens de bal breed op De Jong, die dit keer niet miste: 2-2.

In de slotfase drong ADO Den Haag nog aan en Bakker leek na een pass van Zuiverloon op weg naar het winnende doelpunt. Maar de middenvelder had de kracht niet meer om Zoet te passeren. Ook een volley van Van Duinen miste de nodige kracht.
En in de allerlaatste minuut stal PSV alsnog de zege. Na balverlies van Dion Malone kon Willems scherp voorzetten, waarna Wijnaldum binnenkopte: 2-3.

ADO Den Haag is ondanks de nederlaag op de dertiende plek geëindigd.

Auteur: Klaas Jan Droppert