AZ 3 - 1 ADO Den Haag
  • Zaterdag 18 april 2015 18:30u
  • AFAS Stadion

ADO Den Haag is er niet in geslaagd om drie wedstrijden op rij te winnen. Tegen AZ kwamen de Hagenaars in de tweede helft nog wel op gelijke hoogte maar daarna liepen de Alkmaarders uit naar een 3-1 zege.

Drie duels op rij winnen, dat was ADO Den Haag sinds april 2011 niet meer gelukt. De trainer destijds was ... John van den Brom, de huidige oefenmeester van AZ.

De hoop daarop hield lang stand, want in de tweede helft leken de geelgroenen op weg naar een goed resultaat. Maar het doelpunt van Wilson Eduardo bleek niet genoeg. Halverwege het tweede bedrijf nam de thuisploeg een niet meer te overbruggen voorsprong: 3-1.

Net zoals in de heenwedstrijd, toen beiden AZ naar een 1-2 zege schoten, kwam het gevaar van de Alkmaarders in de eerste helft van de vleugelverdedigers.
Nu ging eerst rechtsback Mattias Johansson op avontuur en via zijn bijna naamgenoot Aron Johannsson kreeg Markus Henriksen de bal op een presenteerblaadje. Maar de Noor stuitte in de achtste minuut op een andere Scandinaviër: Martin Hansen.

Daarna leek ADO Den Haag het gevaar beteugeld te hebben, maar in de 29e minuut kwam Simon Poulsen op. De linksback speelde Nemanja Gudelj aan en het schot van de Serviër van dertig meter was Hansen te machtig: 1-0.

De Hagenaars, die zonder de gepasseerde Mike van Duinen en met Wilson Eduardo speelden, konden maar weinig kansen creëren. Toch had de ploeg van Henk Fraser in de 38e minuut op gelijke hoogte moeten komen.

Danny Bakker speelde Aleksandr Iakovenko op links vrij maar de vleugelspeler besloot zelf te schieten in plaats van de vrijstaande Michiel Kramer te bedienen. Het gevolg was dat zijn inzet voorlangs ging.
In de tweede helft werden de ruimtes groter en meldde ook ADO Den Haag zich aan het front. Dat resulteerde al in de 46e minuut in een vrije kopkans voor Bakker, maar zijn inzet ging naast.

Aan de andere zijde brak Mattias Johansson door en zijn schot ging rakelings voorlangs.

Toch kwam ADO Den Haag in de 55e minuut op gelijke hoogte. Celso Ortiz verloor bij een inworp de bal en via Bakker en Roland Alberg kwam Wilson Eduardo in balbezit. De Portugees controleerde de bal moeizaam maar frommelde het speeltuig vervolgens achter 'Esteban' Alvarado: 1-1.
Lang konden de gasten niet van hun treffer genieten, want vijf minuten later kwam AZ opnieuw op voorsprong. Uitgerekend de man van wie niemand het verwacht, verdediger Derrick Luckassen, krulde een vrije trap buiten bereik van Hansen: 2-1.

Weer vijf minuten later was het duel beslist. Guus Hupperts ontdeed zich van Gianni Zuiverloon en ging op weg naar het doel. De invaller legde de bal terug waarna Gudelj geen moeite had om zijn tweede te maken: 3-1.

De Hagenaars ging nog aanvallender spelen en kregen een aantal kansjes. Een schot van invaller Gervane Kastaneer strandde op de vuisten van Esteban en Zuiverloon draaide zijn inzet naast het doel, terwijl Iakovenko een afvallende bal over het doel joeg.

Aan de overzijde had de thuisploeg de score nog kunnen uitbouwen, maar Hupperts, Jeffrey Gouweleeuw en Henriksen konden Hansen niet meer passeren.

Voor ADO Den Haag volgt komende vrijdag de volgende zware tegenstander. Dan komt Vitesse om 20.00 uur op bezoek. Tegen de Arnhemmers hebben de Hagenaars na de 6-1 nederlaag in het Gelredome nog iets goed te maken. Dat tijdstip, met in het achterhoofd dat de ploeg zich definitief veilig kan spelen, lijkt nu aangebroken.
Auteur: Klaas Jan Droppert
Fotografie: Eric Verhoeven