AFC Ajax 1 - 0 ADO Den Haag
  • Zondag 22 maart 2015 16:45u
  • Johan Cruijf Arena

ADO Den Haag maakte tot het laatst aanspraak op een stunt tegen Ajax maar moest uiteindelijk toch een nederlaag incasseren. Een doelpunt van Davy Klaassen, aangeraakt door Xander Houtkoop, bleek uiteindelijk voldoende voor een minieme thuiszege van Ajax: 1-0.

Ajax heeft het dit seizoen in de Arena vaak lastig tegen ploegen die defensief spelen. Het duel met ADO Den Haag vormde daarop geen uitzondering. Hoewel de Amsterdammers veel meer balbezit hadden, bleef de Haagse muur tachtig minuten overeind staan. Totdat een vrije trap van Lasse Schöne door Klaassen werd verlengd. Onderweg naar het doel raakte ook invaller Xander Houtkoop de bal nog, waardoor doelman Martin Hansen op het verkeerde been stond: 1-0.

En zelfs na dat doelpunt zat een gelijkspel er nog in. In blessuretijd kwamen de Hagenaars via schoten van Roland Alberg en Jansen nog dichtbij, maar een doelpunt leverde dat niet op.

Met gedisciplineerd spel, veel inzet en opofferingsgezindheid hield de ploeg van Henk Fraser Ajax weg bij het eigen doel. Veelzeggend was dat het eerste schot op het doel van ADO Den Haag in de eerste helft pas in blessuretijd werd geleverd. Hansen kon de inzet van Ricardo van Rhijn maar net uit het doel houden.

Daarvoor was de Amsterdamse inbreng in dit duel nogal pover. De Hagenaars, die vanwege het overlijden van Harry Heijnen met rouwbanden speelden, kregen voor rust zelfs nog kleine kansen om de openingstreffer te maken. Na een combinatie met Wilson Eduardo schoot Aaron Meijers met zijn rechterbeen te zacht in.

De Portugese vleugelspeler probeerde het later zelf ook, maar had beter de bal op de inkomende en vrijlopende Michiel Kramer kunnen spelen, zodat de spits zijn vijftiende van het seizoen had kunnen maken.

Na de pauze bleven de hoofdstedelingen aanmodderen en de Haagse defensie, onder leiding van het sterke duo Timothy Derijck en Gianni Zuiverloon, hield gemakkelijk stand. Zelfs het inbrengen van Arkadiusz Milik en Anwar El Ghazi leek Ajax geen winst op te leveren.

Totdat Klaassen uit de vrije trap van Schöne scoorde. Daarna nam ADO Den Haag alle risico's, waardoor doelpunten aan beide kanten konden vallen.

Maar omdat El Ghazi zich keer op keer in een overtalsituatie vastdribbelde, mochten de groen-gelen op een gelijkspel blijven hopen.

In de blessuretijd kreeg Alberg een schietkans na goed werk van Xander Houtkoop en terugleggen van Kramer, maar de bal ging via een been van de tegenstander naast. Uit de daaropvolgende hoekschop kreeg Jansen de allerlaatste kans. Zijn schot werd door doelman Jasper Cillessen gestopt, waardoor een treffer in de allerlaatste seconden zoals tegen PEC Zwolle en FC Groningen dit keer niet lukte.

Door het verlies blijft ADO Den Haag op de veertiende plek staan, maar het gat met de degradatieplekken is niet groot. Een goede opsteker zou de eerste uitoverwinning van het seizoen bij Excelsior zijn. Dat duel op Woudenstein begint op zondag 5 april om 14.30 uur.

Auteur: Klaas Jan Droppert