ADO Den Haag 0 - 1 SC Heerenveen
  • Zaterdag 07 maart 2015 19:45u
ADO Den Haag heeft voor de derde keer dit seizoen een thuisduel verloren. De Hagenaars hadden recht op meer, maar waren niet doeltreffend. Helaas maakten de Friezen één van hun weinige kansen wel af, terwijl ADO Den Haag verzuimde te scoren.
Sinds 27 september van vorig jaar (2-3 tegen AZ) had ADO Den Haag in eigen huis geen nederlaag meer geleden. En ook de laatste vijf duels waren de geel-groenen ongeslagen gebleven. Alles leek op een goed resultaat te wijzen. Maar tegen Heerenveen ging het mis, omdat Luciano Slagveer uit een counter het enige doelpunt scoorde. Daarmee deden de Hagenaars vooral zichzelf tekort. De ploeg van Fraser had een overwicht, maar kon dat ondanks enkele kansen niet verzilveren.
De nummer zeven (Heerenveen) en veertien (ADO Den Haag) van de Eredivisie waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd. De thuisploeg was weliswaar de betere ploeg, liet af en toe goede combinaties zien maar kon net als de Friezen, die slordiger waren, weinig kansen creëren.

De beste mogelijkheden ontstonden in de eerste tien minuten. Eerst kopte Michiel Kramer een voorzet van Roland Alberg naast. Daarna speelde Wilson Eduardo drie man uit. Hij schoot vervolgens in de korte hoek. Doelman Kristoffer Nordfeldt kon nog op tijd reageren om een doelpunt te voorkomen.
Pas vlak voor rust werden de Hagenaars nog een keer gevaarlijk. Wilson Eduardo legde aan, maar schoot over.

Na de pauze toonden de gasten meer initiatief, al kwam Heerenveen goed weg toen scheidsrechter Martin van den Kerkhof verzuimde om ADO Den Haag een strafschop te geven. Invaller Janio Bikel liep Thomas Kristensen omver maar het verwachte fluitsignaal bleef uit.
ADO Den Haag zocht ook in de tweede helft veelvuldig de aanval, maar kopballen van Kramer (te zacht na een vrije trap van Alberg en in het zijnet na een voorzet van Mike van Duinen) en een schot van Van Duinen (voorlangs) troffen geen doel.

De Friezen kwamen regelmatig gevaarlijk opzetten. Zo onderschepte Mark Uth een bal van Dion Malone en draaide zich knap vrij. Zijn schot ging vervolgens maar net naast.

Het had een waarschuwing moeten zijn, maar die werd door ADO Den Haag niet ter harte genomen. Met grote gevolgen want bij de volgende aanval was het wel raak. In de 78e minuut ging Slagveer op rechts door, Timothy Derijck greep niet in waardoor de snelle buitenspeler zijn rush kon afronden: 0-1.
Slagveer had op dezelfde wijze even later het duel moeten beslissen maar dit keer schoot hij voorlangs.

Daardoor kon ADO Den Haag blijven hopen dat het zijn ongeslagen serie kon voortzetten. Maar de tijd begon te dringen en alleen Gianni Zuiverloon had nog een goede kans op de gelijkmaker. De voormalige speler van Heerenveen kon een moeilijke voorzet van invaller Kevin Jansen niet afronden, waardoor de laatste kans op een goed resultaat verkeken was.

Door het verlies is de Haagse opmars voorlopig gestaakt. Volgende week zondag kan weer meer afstand van de degradatieplaatsen genomen worden. Dan komt concurrent Heracles Almelo op bezoek. De aanvang is 12.30 uur.
Auteur: Klaas-Jan Droppert