ADO Den Haag 2 - 0 FC Twente
  • Eredivisie
  • Woensdag 04 februari 2015 18:30u
  • Cars Jeans Stadion

De hoofdmacht won het belangrijke duel tegen subtopper FC Twente met 2-0. Daarbij had een nieuweling een belangrijke inbreng.

Maar dertien minuten had Aleksandr Iakovenko nodig om de harten van de ADO-fans te veroveren. De van Fiorentina gehuurde Oekraïner liet zien hoe lastig hij het de verdediging van de tegenstander kan maken. Zijn doorzettingsvermogen, dat symbool stond voor de vechtlust van de Hagenaars op deze avond, leidde tot de openingstreffer. En anders dan tegen Cambuur was ADO Den Haag nu wel in staat om een vroege voorsprong vast te houden en deze zelfs in de slotfase uit te breiden. En zo zorgde de selectie voor een passend slot van de feestweek .

Mede door de afwezigheid van Wilfried Kanon (Afrika Cup), Michiel Kramer (geblesseerd) en Dion Malone (geschorst) had Fraser zijn elftal flink door elkaar geschud. Zo waren de nieuwelingen Wilson Eduardo en Iakovenko op de zijkanten van een 4-5-1 systeem geposteerd, terwijl Thomas Kristensen de defensieve middenvelder was.

Dat leverde in eerste instantie geen goede start op, want de bezoekers hadden al na een minuut op voorsprong kunnen komen. Tot opluchting van het nog in feeststemming verkerende publiek plaatste Hakim Ziyech zijn vrije trap op de bovenkant van de lat.

Daarna mochten de nieuwelingen zich aan het thuispubliek tonen. In de dertiende minuut leek Wilson Eduardo door te breken, maar de Portugees werd door scheidsrechter Pieter Vink wegens hands teruggefloten.

Maar de dertiende minuut was nog niet om toen Iakovenko zijn visitekaartje afgaf. De Oekraïner ging goed door na half ingrijpen van Darryl Lachman en schoof de bal langs doelman Sonny Stevens: 1-0.

ADO Den Haag liet vervolgens de Tukkers komen en dat leverde nog enkele gevaarlijke momenten op. Luc Castaignos kwam nog twee keer gevaarlijk door, maar de spits sprong onzorgvuldig met de mogelijkheden om. De beste kans was een kopbal, die over het doel ging.

In de laatste vijf minuten voor rust lukte het de Hagenaars om er nog een offensief uit te persen. Opnieuw zette Iakovenko goed door maar uit een moeilijke hoek kon hij Stevens niet verschalken. Niet veel later brak Mike van Duinen door, maar het schot van de spits ging voorlangs.

In de tweede helft ging FC Twente op zoek naar de gelijkmaker maar twintig minuten lang slaagden de Tukkers er niet in om kansen te krijgen. Pas daarna waren Jesus Corona en Castaignos dichtbij een treffer. Zonder succes, want de Haagse verdediging hield stand.

De Hagenaars konden onder de druk uitkomen en kregen vervolgens de ruimte om te kunnen aanvallen. Na zeventig minuten hadden de in het jubileumshirt getooide Hagenaars de kans om het duel te beslissen. Een goede aanval werd via Thomas Kristensen en een voorzet van Wilson Eduardo door Van Duinen afgerond. De bal leek in het doel te gaan, maar op het laatste moment kon Stevens het speeltuig nog naast tikken. Uit de daaropvolgende hoekschop zag Vink een handsbal van Lachman over het hoofd, waardoor de bezoekers in de wedstrijd bleven.

De ploeg uit Enschede zette in de slotfase alles op alles, al sorteerde dat weinig effect. Sterker, het leverde juist voor de Hagenaars, waarbij Gervane Kastaneer in die periode als invaller zijn debuut maakte, kansen op.

Zo ontving in de laatste minuut Alberg op aangeven van Xander Houtkoop de bal, waarna de zwak spelende Lachman niets anders kon bedenken dan de Haagse aanvoerder in de rug te duwen.

Dit keer wees Vink wel naar de stip, waarna Alberg, tot blijdschap van de nieuwe eigenaar Wang Hui op de tribune, het klusje klaarde 2-0.

Dankzij deze zege neemt ADO Den Haag afstand van de degradatieplaatsen, maar de ploeg van Fraser moet nog wel de nodige punten binnenhalen. Daarmee kan het komende zaterdag op bezoek bij 'zusterclub' FC Dordrecht beginnen. Het duel tegen de hekkensluiter in de Eredivisie begint om 18.30 uur.