Feyenoord 2 - 1 ADO Den Haag
  • Zondag 01 februari 2015 12:30u
  • Stadion de Kuip

Feyenoord heeft het 110-jarige ADO Den Haag niet het passende geschenk overhandigd. De Rotterdammers verstoorden de verjaardag van de Hagenaars door in de eigen Kuip te winnen: 2-1.

Uitgerekend twee spelers met een ADO Den Haag-verleden zetten een domper op de feestvreugde. Lex Immers en Jens Toornstra stonden aan de basis van de beide doelpunten van Feyenoord. In de tweede helft kwamen de bezoekers nog wel terug in de wedstrijd, maar een gelijkspel zou dat helaas niet meer opleveren.

De ploeg van Henk Fraser toonde in de eerste helft te veel ontzag voor de Rotterdammers, die aan een goed seizoen bezig zijn. Dat leverde in de achtste minuut al een grote kans voor Colin Kazim-Richards op, maar de spits schoot een voorzet van Luke Wilkshire voorlangs.

Twee minuten later kwam de thuisclub toch op voorsprong. Na een vrije trap kon Miquel Nelom voorzetten. Doelman Martin Hansen dacht de bal te kunnen oprapen, maar Immers stak zijn voet op tijd uit om de bal achter de Deen te tikken: 1-0.

De wedstrijd leek gespeeld toen tien minuten later Feyenoord op 2-0 kwam. Opnieuw leverde Nelom de voorzet, die door Timothy Derijck met moeite werd weggekopt. De bal belandde in de voeten van Toornstra en zijn schot vloog jammerlijk via het been van Derijck de goal in: 2-0.

ADO Den Haag kon daar maar weinig tegenover zetten, zelfs niet toen Feyenoord de teugels liet vieren. Roland Alberg was in de eerste helft het dichtst bij een doelpunt, maar zijn vrije trap ging naast.

Mede door het inbrengen van nieuweling Wilson Eduardo kreeg ADO Den Haag in de tweede helft meer elan. De geelgroenen gooiden de schroom van zich af en dat leverde direct de aansluitingstreffer op.

Na een vrije trap van Alberg was Mike van Duinen de Feyenoord-defensie te slim af en kopte hij de bal in de verre hoek: 2-1. Niet veel later kopte Danny Bakker een hoekschop van Alberg op het doel en kon doelman Kenneth Vermeer de bal nog maar net over de lat tikken.

Feyenoord probeerde terug in de wedstrijd te komen maar slaagde daar nauwelijks in. Pas na een uur konden de Rotterdammers weer gevaarlijk worden. Op aangeven van Jan-Paul Boëtius schoot Immers zijn volley voorlangs.

In de 66ste minuut had Immers het duel moeten beslissen. De middenvelder dook na een dieptepass voor Hansen op. De doelman had een goede redding maar Boëtius had de rebound voor het intikken. Maar de linksbuiten schoot de bal tegen de paal.

Daarna viel Feyenoord opnieuw terug en bleef ADO Den Haag hoop op een mooi verjaardagscadeau houden. De beste kans daarvoor kreeg Wilson Eduardo in de slotfase. Na een afgeslagen hoekschop kon Vermeer zijn schot nog maar net naast zijn doel tikken.

Door deze nederlaag blijft ADO Den Haag in de onderste regionen hangen. De Hagenaars hebben punten nodig, te beginnen komende woensdag tegen FC Twente. In het eigen Kyocera Stadion zou de ploeg van Fraser het jubileum met een goed resultaat kunnen afsluiten.

Auteur: Klaas Jan Droppert