ADO Den Haag 2 - 2 SC Cambuur
  • Zaterdag 17 januari 2015 19:45u

ADO Den Haag heeft het seizoen hervat zoals het de eerste competitiehelft heeft afgesloten: met een gelijkspel tegen een Friese club. Was het punt tegen Heerenveen het maximaal haalbare, tegen SC Cambuur gaven de Hagenaars helaas twee keer een voorsprong uit handen: 2-2.

ADO Den Haag had de winterstop blijkbaar het beste verteerd door het snelste doelpunt van dit seizoen in de Eredivisie te scoren, maar tot twee keer toe kon de ploeg de voorsprong niet vasthouden. Vooral aan het einde van de wedstrijd werden de Hagenaars onnodig terug gedrukt waardoor de geelgroenen niet drie maar slechts een punt aan het duel overhouden.

ADO Den Haag had, ondanks de afwezigheid van Wilfried Kanon (Afrika Cup) en topscorer Michiel Kramer (geschorst), een flitsende start en nam al na 26 seconden (!) via Mike van Duinen een voorsprong. Dion Malone veroverde de bal en gaf een steekpass. De spits ontdeed zich vervolgens van Calvin Mac Intosh en Lucas Bijker en schoof de bal langs doelman Leonard Nienhuis: 1-0.

Daarna speelden de Hagenaars de tactiek die tegen die andere Friese ploeg, Heerenveen, in de laatste wedstrijd voor de winterstop een punt opleverde. De geelgroenen sloten de geledingen, waardoor Cambuur zich aanvallend geen raad wist.

Pas in de 37e minuut kon de ploeg uit Leeuwarden gevaarlijk worden toen Danny Bakker zich misrekende en Sander van de Streek doorging. Maar doelman Martin Hansen kon redden. Uit de daaropvolgende hoekschop viel enigszins gelukkig de gelijkmaker. De Haagse verdediging werkte de bal onvoldoende weg, waarna een mislukt schot van Mac Intosh zomaar in de voeten van Bartholomew Ogbeche belandde. De Nigeriaan schoof vervolgens de bal langs Hansen: 1-1.

De thuisploeg zat niet bij de pakken neer en had direct een pasklaar antwoord: een identieke treffer. Nadat Mitchell Schet zijn schot gekeerd zag, werkte dit keer de Friese defensie de bal slecht weg. Een mislukt afstandsschot van Malone kwam bij Roland Alberg terecht en de aanvoerder rondde bekwaam af: 2-1.

Met het inbrengen van Furdjel Narsingh aan Friese zijde kreeg de wedstrijd in de tweede helft een veel levendiger karakter. Beide ploegen hadden meer aanvallende intenties. Bij de gasten kwamen er in het eerste kwartier na rust kansen voor Narsingh en Mohamed el Makrini.

In die periode kreeg ADO Den Haag de beste kans om het duel te beslissen. Nadat Vito Wormgoor in de 56e minuut een dieptepass op Van Duinen gaf, ging de spits alleen op Nienhuis af. De doelman lag al op de grond maar Van Duinen schoof de bal naast.

Het zou een dure misser worden, want in het restant van het duel werd Cambuur sterker. De thuisploeg liet zich te ver terugdringen waardoor er gevaarlijke situaties voor het  Haagse doel ontstonden. Uit een van die Friese aanvallen moest ADO Den Haag in de 78e minuut de gelijkmaker slikken. Na een voorzet van Marlon Pereira liet Gianni Zuiverloon zich verrassen door Ogbeche, die bij de tweede paal van dichtbij binnen kopte: 2-2.

Even leek Cambuur, net als in Leeuwarden, het duel met 2-3 te gaan winnen, maar de Hagenaars hielden stand, zodat de eerste competitiewedstrijd van 2015 in ieder geval een punt opleverde.

Veel schieten de Hagenaars in de strijd onderin niet met het gelijkspel op. De ploeg van Fraser doet er goed aan om de eerstvolgende wedstrijd winnend af te sluiten. Dat moet dan gebeuren in De Adelaarshorst in Deventer. Het duel tegen Go Ahead Eagles begint zondag 25 januari om 16.45 uur.

Auteur: Klaas Jan Droppert