SC Heerenveen 0 - 0 ADO Den Haag
  • Vrijdag 19 december 2014 20:00u
  • Abe Lenstra Stadion

ADO Den Haag heeft het jaar 2014 met een gelijkspel afgesloten. Voor de vierde keer werd dit seizoen buitenshuis een punt gepakt. In Heerenveen werd niet gescoord: 0-0.

Vooraf stond de wedstrijd in het teken van de topscorers van Nederland. De vraag was wie van de twee, Mark Uth of Michiel Kramer, zijn twaalfde van het seizoen zou scoren. Uiteindelijk lukte het beide spitsen niet om doeltreffend te zijn. Dat kwam mede doordat ADO Den Haag de juiste in- en opstelling in verdedigend opzicht toonde. Daardoor waren glimpen te zien van het spel dat de ploeg aan het begin van 2014 in een succesvolle opmars van de laatste naar de negende plaats bracht.

Met een vertimmerde verdediging, waarin Vito Wormgoor en Timothy Derijck het centrum vormden en Wilfried Kanon linksback speelde, probeerde ADO Den Haag weer eens een goed resultaat in een uitwedstrijd te halen. Dit ging wel ten koste van de aanvallende impulsen, zodat de Hagenaars in de eerste helft weinig konden creëren.

Omdat Heerenveen aan een slechte thuisreeks bezig is, gebeurde er lange tijd weinig in Friesland. Het enige wapenfeit was een actie van Robert Zwinkels. De doelman verving Martin Hansen, die zijn pink gebroken heeft, en onderbrak de aanval van Sam Larsson. In zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen leverde dat de Westlander een gele kaart van scheidsrechter Pieter Vink op.

Pas omstreeks het half uur werden de Friezen gevaarlijk. De beste kans was voor Marten de Roon, die na een vrije trap Zwinkels tot een knappe redding dwong. Er volgden nog kleine mogelijkheden voor Uth en Luciano Slagveer, maar telkens was de Haagse doelman op zijn post.

In de tweede helft zochten de geelgroenen iets meer de aanval en toen bleek ook Heerenveen kwetsbaar. In de 47e minuut schoot Kevin Jansen, teruggekeerd in de basis na een schorsing, een volley over het doel.

Bijna behaalde ADO Den Haag nog de eerste zege in een uitwedstrijd binnen. In de 79e minuut tastte Pele van Anholt mis bij een hoge voorzet van Aaron Meijers. Invaller Mitchell Schet ontving de bal, speelde de linksback uit en gaf laag voor. Van dichtbij had Mike van Duinen de kans op zijn derde seizoenstreffer maar doelman Kristoffer Nordfeldt kon met zijn benen redding brengen.

In de resterende tijd was het voor de Hagenaars proberen te overleven. Uth kreeg nog twee mogelijkheden. De Duitser kwam na een voorzet voor Wormgoor maar schoot naast. Diep in blessuretijd kopte de spits nog een voorzet op het doel, maar opnieuw bleek Zwinkels niet te verslaan.

En zo eindigde de laatste competitiewedstrijd in de juiste afspiegeling van het spelbeeld: zonder winnaar en zonder doelpunten.

ADO Den Haag moet nu proberen om volgend jaar een sprong op de ranglijst te maken. De eerste aanzet daarvoor is het thuisduel op 17 januari tegen Cambuur. In het duel met die andere Friese ploeg moet coach Henk Fraser wel Michiel Kramer missen. De topscorer is na zijn vijfde gele kaart voor een wedstrijd geschorst.

Auteur: Klaas Jan Droppert