PEC Zwolle 3 - 1 ADO Den Haag
  • Zondag 07 december 2014 12:30u
  • MAC³PARK stadion

ADO Den Haag is er na het gelijkspel tegen de nummer twee (Ajax) niet in geslaagd om tegen de nummer drie (PEC Zwolle) opnieuw een goed resultaat neer te zetten. De Hagenaars kwamen er tegen PEC Zwolle eigenlijk niet aan te pas en verloren met 3-1.

De ploeg van Henk Fraser had het moeilijk tegen één van de best voetballende teams van Nederland. In het eerste kwartier werden de geelgroenen hier en daar behoorlijk overlopen, maar bleef de schade nog beperkt. Alleen Tomas Necid kon een strafschop omzetten. Na enkele wissels leek ADO Den Haag beter in zijn spel te komen, maar in de tweede helft beslisten de Zwollenaren het duel. Daar kon de elfde seizoenstreffer van Michiel Kramer niets aan veranderen: 3-1.

ADO Den Haag wacht nog steeds op de eerste uitzege van het seizoen maar in het ijskoude IJsseldeltastadion was al snel duidelijk dat PEC Zwolle niet bereid was om die cadeau te geven. Al in het eerste kwartier zorgden Zwolse druk en beweeglijkheid ervoor dat er soms complete paniek in de Haagse rijen ontstond. Spits Necid en Ryan kregen opgelegde kansen maar vonden allebei doelman Martin Hansen op hun weg.

In de zeventiende minuut scoorde de Tsjech dan toch. Daaraan ging balverlies van Aaron Meijers vooraf. Jody Lukoki ontfutselde de linksback de bal en ging het strafschopgebied binnen. Thomas Kristensen probeerde de situatie te herstellen maar raakte met een sliding de rechtsbuiten in plaats van de bal. Scheidsrechter Kevin Blom wees vervolgens naar de stip, waarna Necid gretig profiteerde: 1-0.

Pas toen Fraser de Denen Mathias Gehrt en Thomas Kristensen naar de kant haalde, kreeg ADO Den Haag meer grip op de wedstrijd. Kort voor rust leidde dat tot een grote kans toen bij de tweede paal Roland Alberg een voorzet van Meijers inknikte. Doelman Warner Hahn kon de bal maar net uit het doel ranselen.

Met een 1-0 achterstand mochten de Hagenaars hoop op een goed resultaat houden, maar halverwege de tweede helft drukte de thuisploeg het kwaliteitsverschil alsnog in doelpunten uit. Eerst bediende Necid met een subtiele steekpass de geheel vrijstaande Jesper Drost. De middenvelder schoof de bal vervolgens langs Hansen: 2-0.

In de 71e minuut mocht de Tsjech zijn tweede van de middag maken. Na een combinatie met Thomas gaf linksback Bart van Hintum de bal laag voor. Necid had zich al ontdaan van de bewaking van Wilfried Kanon en tikte simpel binnen: 3-0.

Vrijwel direct daarna kwamen de bezoekers toch nog terug in de wedstrijd. Twee Zwolse verdedigers verwerkten een vrije trap van Xander Houtkoop matig, waarna Kramer ter plekke was om te scoren: 3-1.

De Hagenaars probeerden nog een slotoffensief maar dat leverde helaas niets op. Aan de andere zijde hadden de Zwollenaren de score nog kunnen uitbouwen maar een blamerende 6-1 zoals vorig seizoen zou het niet worden.

Door het verlies en de resultaten van de concurrenten ziet ADO Den Haag de onderste ploegen dichterbij komen. De Hagenaars moeten daarom het volgende duel tegen Excelsior winnen om uit de problemen te blijven. De aftrap van deze wedstrijd in het Kyocera Stadion is komende zaterdag om 19.45 uur.

Auteur: Klaas Jan Droppert