NAC Breda 1 - 1 ADO Den Haag
  • Eredivisie
  • Zaterdag 18 oktober 2014 20:45u
  • Rat Verlegh Stadion

ADO Den Haag heeft zijn vierde gelijkspel van deze competitie gehaald. Ondanks dat de Hagenaars tachtig minuten met tien man speelden, haalden ze via topscorer Michiel Kramer toch een achterstand op. Het duel tegen NAC Breda eindigde in 1-1.

ADO Den Haag heeft de laatste jaren goede herinneringen aan het bezoek aan Breda. In de voorgaande twee seizoenen boekten de geelgroenen twee keer een overwinning in het Rat Verleghstadion. In deze uitwedstrijd moesten de Hagenaars zich 'slechts' met een punt tevreden stellen, maar die prestatie was minstens net zo knap als de zeges uit het verleden.

Maar liefst tachtig minuten speelde de ploeg van Henk Fraser met tien man, omdat Wilfried Kanon vanwege een zeer licht vergrijp door scheidsrechter Jochem Kamphuis van het veld werd gestuurd.

Daarmee leek het duel gespeeld, ook al miste Adnane Tighadouini de strafschop die bij de sanctie op Kanon hoorde. NAC Breda kwam via Seuntjens uiteindelijk nog in de eerste helft op voorsprong. Maar na de pauze maakte Kramer, de topscorer van Nederland, tegen zijn oude ploeg de gelijkmaker: 1-1.

NAC startte furieus en kreeg in het eerste kwartier veel kansen om de score te openen. Vooral de voorzetten van linksbuiten Tighadouini stichtten veel gevaar. Telkens leek Mats Seuntjens een treffer te maken, maar of doelman Martin Hansen stond in de weg of de bal verdween over het doel.

Kingsley Boateng, de ex-speler van AC Milan ontsnapte in de tiende minuut aan de Haagse verdediging. Kanon zette de achtervolging in en ging met de Ghanese Italiaan het duel aan, waarna de aanvaller hopeloos naast schoot. Scheidsrechter Kamphuis vond dat de Ivoriaan Boateng had gehinderd en gaf de ADO-verdediger de rode kaart.

Ondanks dat Tighadouini de strafschop over schoot, leek NAC een gewonnen wedstrijd te spelen. En dat werd in de 31e minuut in een doelpunt uitgedrukt. Opnieuw mocht Tighadouini voorzetten en dit keer rondde Seuntjens van dichtbij wel bekwaam af: 1-0.

Maar het zelfvertrouwen van de Brabanders, die deze week trainer Nebojsa Gudelj ontsloegen en Eric Hellemons als interim aanstelden, is broos want in het restant van de eerste helft kregen de bezoekers de beste kansen. Twee keer lepelde Roland Alberg een vrije trap op het hoofd van Kramer. Maar de spits kon zijn oude ploeg nog geen pijn doen, omdat zijn inzetten op de paal en in het zijnet belandden.

Na de pauze ging de thuisploeg alleen maar slechter voetballen zodat er van de Parel van het Zuiden slechts een doffe glans overbleef. Dat bood mogelijkheden voor de geelgroenen, die steeds meer in een stunt gingen geloven.

Hoewel ADO Den Haag weinig voor het doel van Jelle ten Rouwelaar kwam, scoorde het toch uit een van die spaarzame uitvallen de gelijkmaker. Na een aanval via Mike van Duinen kwam Alberg in de 67e minuut het strafschopgebied binnen. De aanvoerder legde de bal breed op Kramer, die zijn faam als topscorer van Nederland opnieuw bewees: 1-1.

In het restant van het duel konden beide ploegen geen vuist meer maken. Al had Erik Falkenburg ver in blessuretijd de Bredase winst nog op de schoen. De middenvelder speelde zich vrij maar tot geluk van tien ADO Den Haagspelers schoot hij de bal naast.

Door het gelijkspel maakt ADO Den Haag geen stappen op de ranglijst, maar heeft het wel het moreel opgekrikt. De ploeg van Fraser toonde de vechtlust die vorig seizoen onder dezelfde trainer zoveel succes opleverde. Met elf spelers op het veld zal diezelfde inzet volgende week wel tot een zege leiden. Komende vrijdag bezoekt promovendus FC Dordrecht het Kyocera Stadion. De aanvang van dat duel is 20.00 uur.

Timothy Derijck en Danny Bakker ontbreken wegens blessures, maar de Denen Thomas Kristensen en Mathias Gehrt keren na kwetsuren terug in de basis. Mitchell Schet en Vito Wormgoor zijn in ieder geval fit genoeg om op de bank plaats te nemen. Xander Houtkoop heeft zijn basisplek van het vorige duel verloren, waardoor Roland Alberg niet als middenvelder maar als buitenspeler is opgesteld.

2. Martin Hansen trapt de bal slecht weg. Joeri de Kamps vangt het speeltuig op en schiet vervolgens net naast.

5. Adnane Tighadouini bereikt met een pass Mats Seuntjens, maar zijn inzet wordt door Hansen gekeerd.

6. Na een vrije trap van Tighadouini duikt Seuntjens bij de tweede paal op. Hansen kan van dichtbij redding brengen.

7. Hansen tikt een schot van Tighadouini naast.

9. Kingsley Boateng breekt door en Wilfried Kanon zet de achtervolging in. Als de buitenspeler hopeloos naast schiet vindt scheidsrechter Jochem Kamphuis dat de Ivoriaan Boateng onreglementair gehinderd heeft. Hij geeft Kanon een rode kaart en NAC een strafschop. Ook Roland Alberg krijgt een gele kaart wegens protesteren.

11. Tighadouini schiet de strafschop hoog over.

15. Seuntjens kopt een vrije trap van Tighadouini van dichtbij over.

19. Boateng gaat diep op een steekpass van De Kamps. Hansen komt uit en kan een doelpunt voorkomen.

23. Jelle ten Rouwelaar pakt een schot van Michiel Kramer.

25. Gianni Zuiverloop kopt na een vrije trap van Alberg de bal voor het doel maar niemand van ADO Den Haag kan afronden.

26. Aleksandar Damcevski vloert Mike van Duinen en krijgt geel.

31. Seuntjens rondt een voorzet van Tighadouini van dichtbij af: 1-0.

34. Kramer kopt een vrije trap van Alberg op de paal.

38. Kramer kopt een vrije trap van Alberg in het zijnet.

47. Hansen redt op een grote kans voor Seuntjens.

53. Isak Ssewankambo krijgt geel als hij zich kwaad maakt vanwege een niet-gekregen inworp.

61. De Kamps maakt een forse overtreding op Alberg en krijgt geel.

63. Dion Malone blokkeert Rémy Amieux en krijgt geel.

67. Van Duinen speelt de bal naar de opkomende Alberg. In het strafschopgebied legt de aanvoerder de bal breed, waarna Kramer zijn zevende van het seizoen kan scoren: 1-1.

68. Tighadouini wordt vervangen door Jeffrey Sarpong.

70. Kramer legt Ssewankambo neer en krijgt geel.