Vitesse 6 - 1 ADO Den Haag
  • Eredivisie
  • Vrijdag 03 oktober 2014 20:00u
  • Gelredome

ADO Den Haag heeft bij Vitesse helaas een flink pak slaag gekregen. De Hagenaars keken na de eerste helft al tegen een kansloze 5-1 achterstand aan, waarna de Arnhemmers in het tweede bedrijf een stuk minder productief waren. Uiteindelijk verloor de ploeg van Henk Fraser met 6-1 in de Gelredome.

Vorig jaar begon in Arnhem voor ADO Den Haag de opstanding. De Hagenaars stonden destijds op de laatste plaats en zouden vervolgens negen wedstrijden op rij niet verliezen. Het eerste punt onder de nieuwe trainer Fraser werd destijds tegen Vitesse gehaald.

Die "ommekeer" laat nu nog op zich wachten want de groen-gelen verloren voor de derde keer op rij. Vooral de manier waarop moet voor de technische staf tot enorme ontevredenheid stemmen.

Fraser had ADO Den Haag, na het experiment tegen Go Ahead Eagles, weer in een 4-3-3 formatie het veld ingestuurd. Maar dat bracht de thuisploeg weinig schrik aan. Met beweeglijke spelers creëerden de Arnhemmers veel kansen, ook al omdat bij ADO Den Haag de gemaakte afspraken niet werden nagekomen. De ruimten waren groot zodat de thuisploeg regelmatig gevaarlijk kon worden. Bovendien bleven veel Hagenaars onder hun niveau en mede door persoonlijke fouten kon Vitesse naar een hoge score uitlopen: 6-1.

De eerste de beste kans was direct al een doelpunt voor de thuisploeg. Na vijf minuten schoot Kelvin Leerdam, op aangeven van Valeri Qezaishvili en onder het toeziend oog van de ADO-verdedigers, de bal hard langs doelman Martin Hansen: 1-0.

Een minuut later had Michiel Kramer al de kans om gelijk te maken, maar na een voorzet van Aaron Meijers schoot de spits de bal naast.

In plaats van een Haags doelpunt viel er na veertien minuten een Gelderse goal. Dit keer rondde Leerdam een voorzet van Bertrand Traoré af: 2-0. Het doelpunt was discutabel omdat scheidsrechter Bjorn Kuipers niet opmerkte dat Leerdam buitenspel stond.

ADO Den Haag kwam terug in de wedstrijd toen Roland Alberg in de 21e minuut een voorzet van Gianni Zuiverloon op het doel schoot. Piet Velthuizen kon in eerste instantie nog redden maar Kramer was snel ter plekke om de aansluitingstreffer te scoren: 2-1.

De Haagse hoop was van korte duur, want in de 31e minuut kopte Timothy Derijck ongelukkig een voorzet van Rochdi Achenteh in eigen doel: 3-1.

Daarna ging het van kwaad tot erger en in de 37e minuut krulde Marko Vejinovic een vrije trap in de kruising: 4-1. Eion Malone veranderde de bal per ongeluk met zijn hoofd van richting.

Kort voor rust scoorde Vejinovic via een strafschop. Die had de thuisploeg gekregen nadat Mike van Duinen op de achterlijn onbewust een voorzet van Achenteh met de hand blokte.

Na de pauze controleerden de Arnhemmers de wedstrijd en ADO Den Haag kon nooit een vuist maken. Leerdam en Vejinovic waren dichtbij een zesde doelpunt en uiteindelijk was die laatste in de 62e minuut opnieuw trefzeker. Vejinovic mocht zijn tweede strafschop, na een lichte overtreding van Kevin Jansen op Abiola Dauda, feilloos binnenschieten: 6-1.

ADO Den Haag had na een corner van Xander Houtkoop en het terugleggen van Kramer via Van Duinen nog kunnen scoren, maar Wallace haalde de kopbal van de aanvaller van de lijn.

ADO Den Haag zal nu karakter moeten tonen en zorgen dat de punten gaan binnenstromen. Daarvoor krijgt de ploeg van Fraser op zaterdag 18 oktober de kans. Dan staat er een uitwedstrijd tegen NAC op het programma. De aanvang van dat duel in Breda is 20.45 uur.

Timothy Derijck keert na een schorsing terug in het hart van de verdediging. Gianni Zuiverloon wordt rechtsback en Tyronne Ebuehi zit weer op de bank. Ook Xander Houtkoop heeft een basisplek omdat Henk Fraser weer 4-3-3 gaat spelen. Dit gaat ten koste van Danny Bakker. Thomas Kristensen, Vito Wormgoor en Mitchell Schet ontbreken wegens blessures. De licht geblesseerde Roland Alberg heeft een basisplek. Mathias Gehrt zit na lang blessureleed voor het eerst bij de selectie.

5. Valeri Qezaishvili komt naar binnen en speelt Kelvin Leerdam aan. De middenvelder schiet de bal hard langs doelman Martin Hansen 1-0.

6. Een voorzet van Aaron Meijers komt via Mike van Duinen en Roland Alberg voor de voeten van Michiel Kramer. De spits schiet naast.

10. Denys Oliynuk komt vanaf links naar binnen en schiet over.

13. Rochdi Achenteh levert een slechte breedtepass bij Xander Houtkoop in. De buitenspeler stoomt op vanaf de middenlijn en schiet naast.

14. Qezaishvili speelt Bertrand Traoré aan. Zijn voorzet wordt door Leerdam afgerond: 2-0. Ondanks dat Leerdam in buitenspelpositie staat, keurt scheidsrechter Bjorn Kuipers het doelpunt goed.

21. Roland Alberg schiet een voorzet van Gianni Zuiverloon direct op het doel. Piet Velthuizen kan redden maar Kramer reageert het snelst om de rebound binnen te tikken: 2-1.

23. Timothy Derijck haalt Abiola Dauda neer en krijgt een gele kaart.

31. Derijck kopt een voorzet van Achenteh achter Hansen in eigen doel: 3-1.

33. Traoré komt op en bedient Leerdam. Dit keer schiet de middenvelder naast.

37. Marko Vejinovic schiet een vrije trap via het muurtje in het doel: 4-1.

40. Van Duinen blokt een voorzet van Achenteh met de hand. Vejinovic zet de strafschop om in een treffer: 5-1.

50. Leerdam kopt een voorzet van Achenteh over het doel.

54. Hansen vangt een schot van Qezaishvili.

57. Vejinovic schiet van grote afstand. Hansen kan de bal naast tikken.

61. Abiola Dauda gaat het strafschopgebied in en wordt door Kevin Jansen licht vastgepakt. De Nigeriaan valt waarna Kuipers fluit voor een strafschop en Jansen geel geeft.

62. Vejinovic schiet zijn tweede strafschop feilloos binnen: 6-1.

68. Zuiverloon haalt Achenteh neer en krijgt geel.

71. Uros Djurdjevic vervangt Dauda.

80. Kramer kopt een corner van Houtkoop bij de tweede paal richting Van Duinen. De aanvaller kopt vervolgens op het doel, maar 'Wallace' Oliveira Dos Santos haalt de bal van de lijn.

81. Drie wissels bij ADO Den Haag. Danny Bakker, Papito Merencia en de van een blessure terugkerende Mathias Gehrt komen in het veld voor respectievelijk Jansen, Houtkoop en Alberg.

84. Josh Mc Eachran lost Leerdam af.

90+1. Gino Bosz, de zoon van trainer Peter Bosz, mag zijn Eredivisie-debuut maken. Arnold Kruiswijk gaat voor hem naar de kant.

Karakteristiek

Vitesse - ADO Den Haag 6 - 1 (5 - 1)

Scoreverloop: 5. Leerdam 1-0 14. Leerdam 2-0 21. Kramer 2-1 31. Derijck (eigen doel) 3-1 37. Vejinovic 4-1 40. Vejinovic (strafschop) 5-1 62. Vejinovic (strafschop) 6-1

Scheidsrechter: Kuipers

Aantal toeschouwers: 13.231

Gele kaarten: Derijck, Jansen, Zuiverloon (allen ADO Den Haag)

Opstelling

Vitesse: Velthuizen; Wallace, Kruiswijk (90+1. Bosz), Van der Heijden, Achenteh; Vejinovic, Qezaishvili, Leerdam (84. Mc. Eachran); Traoré, Dauda (76. Djurdjevic), Oliynyk

ADO Den Haag: Hansen; Zuiverloon, Derijck, Kanon, Meijers; Malone, Alberg (81. Gehrt), Jansen (81. Bakker); Houtkoop (81. Merencia), Kramer, Van Duinen

Auteur: Klaas Jan Droppert
Fotografie: Laurens Lindhout