ADO Den Haag 2 - 3 AZ
  • Zaterdag 27 september 2014 20:45u

ADO Den Haag wacht nog altijd op zijn tweede seizoenszege. Tegen AZ werd er keihard gewerkt maar zat het alles behalve mee, waardoor de bezoekers een overwinning konden boeken: 2-3. In een weinig sprankelend duel, dat door ex-ADO Den Haag-coach en toekomstig AZ-trainer John van den Brom werd gadegeslagen, speelden de Scandinavische backs van de Alkmaarders een hoofdrol. De rechter- en linkervleugelverdedigers Simon Poulsen en Mattias Johansson kwamen ieder een keer op en dat leverde twee treffers op. Daarmee wisten de Deen en de Zweed een Haagse voorsprong, die door een kopbal van Michiel Kramer was ontstaan, uit en zetten ze de bezoekers op het juiste spoor.

Vervolgens draaide Nemanja Gudelj nog een vrije trap in het doel en leek een goed resultaat voor de Hagenaars ver weg. ADO Den Haag kwam nog wel terug via een doelpunt van Roland Alberg, maar een slotoffensief leverde niet meer een gelijkspel op, zodat de avond in een nederlaag eindigde: 2-3.

Door de omstandigheden qua blessures stuurde Henk Fraser voor het eerst een 4-4-2-formatie het veld op. Daarmee bouwde hij defensieve zekerheden in. Maar omdat de interim-trainer van AZ, Dennis Haar, niet met een aanvallende ploeg naar het Kyocera Stadion was gekomen, werd het daardoor wel een duel van aftasten en afwachten.

Dat zorgde ervoor dat het tempo in de eerste helft niet hoog lag. De thuisploeg startte lekker fel en kwam veel in de zestien meter. Steeds zat er nog net een Alkmaars been tussen. De beste was echter voor AZ, Robert Mühren die de diepte werd ingestuurd en in de 25e minuut voor Martin Hansen opdook. De Volendammer leek op weg naar een doelpunt maar de Deense doelman maakte de inzet van de voormalige topscorer van de Jupiler League onschadelijk. Verder waren schoten van Thomas Kristensen (ADO Den Haag) en Markus Henriksen het enige vermeldenswaardige.

Dat veranderde toen de geblesseerde Kristensen het veld in de 38e minuut verliet. Zijn vervanger Roland Alberg zorgde voor meer aanvallende impulsen. ADO Den Haag zette in de laatste vijf minuten van de eerste helft aan en dat resulteerde in een mooi doelpunt.

In de 42e minuut leverde Aaron Meijers een loepzuivere voorzet af, waarna Kramer met het hoofd zijn vijfde competitiedoelpunt scoorde: 1-0.

Maar lang kon de thuisploeg niet van de voorsprong genieten. In de 45e minuut stoomde AZ-linksback Poulsen op en schoot de bal snoeihard via de handen van Hansen en de lat in het doel: 1-1. Eerlijk is eerlijk, een pracht van een goal. Na afloop gaf ook Fraser aan dat analyseren wat er hier mis ging bij onze defensie zou afdoen van de schoonheid van de goal.

Dat doelpunt gaf de bezoekers blijkbaar veel vertrouwen, want in de tweede helft waren de beste kansen voor de Alkmaarders. Vooral via de counter waren de Noord-Hollanders gevaarlijk. Zo gleed Henriksen een voorzet van Guus Hupperts op het doel en kopte Mühren een voorzet van de Limburger tussen de palen maar beide keren was Hansen attent.

Het doelpunt van AZ kwam er toch en weer was een vleugelverdediger de maker. Maar daaraan ging een fout van de jonge Tyronne Ebuehi, die zijn eerste basisplek had, vooraf. De rechtsback speelde tekort terug op Hansen. Wilfried Kanon kon nog wel de voorzet wegkoppen maar de bal belandde bij Johansson. De Zweedse invaller snelde langs Alberg en schoot de bal hoog in het doel: 1-2.

Het duel leek helemaal gespeeld toen Nemanja Gudelj in de 83e minuut een vrije trap in de kruising draaide: 1-3. Maar twee minuten later had ADO Den Haag ineens weer zicht op een gelijkspel. Via Meijers en Kevin Jansen kwam Alberg in balbezit. De invaller punterde bal vervolgens langs doelman Sergio Rochet: 2-3.

Wat volgde was een Haags slotoffensief waarbij Alberg een voorzet van Meijers op het doel kopte, maar Poulsen voorkwam ternauwernood een doelpunt. Tot het laatste fluitsignaal probeerden de geelgroenen het nog wel, vol opportunisme, maar op een punt konden de Hagenaars ook in blessuretijd geen aanspraak maken.

ADO Den Haag moet zich nu opmaken voor het duel tegen Vitesse, dat op vrijdag 3 oktober om 20.00 uur wordt gespeeld.

Henk Fraser heeft zijn ploeg op diverse posities gewijzigd en speelt zelfs het 4-4-2-systeem. Timothy Derijck (geschorst), Mitchell Schet, Vito Wormgoor en Mathias Gehrt (allen geblesseerd) zijn er niet bij. Ook Roland Alberg zit met een al lang zeurend enkelblessure op de bank. Tyronne Ebuehi heeft zijn eerste basisplek op de rechtsbackpositie te pakken. Gianni Zuiverloon speelt in het centrum van de verdediging en Danny Bakker staat op het middenveld. In vergelijking met het duel tegen Almere City FC hebben ook middenvelder Dion Malone en doelman Martin Hansen weer een basisplaats.

3. Michiel Kramer stuurt Mike van Duinen diep. Verdediger Derrick Lucassen schiet de terugspeelbal over zijn doelman Sergio Rochet maar ook naast het doel.

8. Thomas Kristensen speelt zich vrij en schiet. Rochet kan met de vuisten redden.

8. Gianni Zuiverloon pakt Robert Mühren vast en krijgt van scheidsrechter Tom van Sichem een gele kaart.

21. Marcus Henriksen schiet op het doel, maar Martin Hansen redt.

23. Kramer geeft voor en Nemanja Gudelj kan nog net de bal over zijn eigen doel schieten voordat Kevin Jansen gevaarlijk wordt.

25. Gudelj stuurt Mühren diep. Maar oog in oog met Hansen is de doelman de winnaar.

25. Lucassen blokkeert Aaron Meijers en krijgt geel.

29. Guus Hupperts gaat het strafschopgebied in en laat zich vallen. Van Sichem trapt er niet in en bestraft de speler met een gele kaart.

32. Van Duinen gaat achter een vrije trap van Hansen aan, maar Rochet is net iets eerder bij de bal.

36. Kristensen verlaat geblesseerd het veld.

38. Roland Alberg maakt de elf van ADO Den Haag weer compleet.

42. Meijers levert een loep zuivere voorzet af en de inlopende Kramer kopt hard binnen: 1-0.

45. Simon Poulsen stoomt op links op en schiet de bal hard via de handen van Hansen en de lat in het doel: 1-1.

46. Lucassen blijft in de AZ-kleedkamer achter. Mattias Johansson is zijn vervanger.

47. Na een counter bedient Hupperts Henriksen. De Noor glijdt de bal op het doel, maar Hansen redt met de voet.

52. ADO verovert de bal. Alberg speelt Van Duinen aan, maar de aanvaller treuzelt te lang.

59. Alberg haalt Celso Ortiz neer en krijgt geel.

60. Henriksen speelt zich vrij en bedient Hupperts. Mühren kopt de voorzet van de Limburger op het doel, maar Hansen tikt de bal naast.

67. Tyronne Ebuehi speelt verkeerd terug. Wilfried Kanon kopt de daaropvolgende voorzet nog weg maar de bal belandt voor de voeten van Johansson. De rechtsback snelt langs Alberg, gaat het strafschopgebied in en schiet de bal hoog in het doel: 1-2.

69. Mühren staat op het randje van buitenspel als hij de bal na een steekpass ontvangt. De Volendammer omspeelt Hansen en scoort, maar Van Sichem keurt het doelpunt wegens buitenspel af.

70. Ebuehi wordt vervangen door Xander Houtkoop.

71. Hupperts maakt plaats voor Mikhail Rosheuvel.

76. Hansen pakt een kopbal van Mühren.

80. Alberg speelt zich vrij en schiet. Rochet tikt de bal naast.

83. Gudelj draait een vrije trap in het doel: 1-3.

85. Via Meijers en Jansen komt Alberg in balbezit. Ongehinderd puntert hij de bal in het doel: 2-3.

88. Alberg legt een vrije trap breed op Jansen, maar de middenvelder schiet over.

90+2. Na een voorzet van Meijers kopt Alberg op het doel. Poulsen haalt de bal uit de doelmond weg.

90+3. Alberg komt in balbezit maar schiet naast.

ADO Den Haag - AZ 2 - 3 (1 - 1)

Scoreverloop: 42. Kramer 1-0 45. Poulsen 1-1 67. Johansson 1-2 83. Gudelj 1-3 85. Alberg 2-3

Scheidsrechter: Van Sichem

Aantal toeschouwers: 10.678

Gele kaarten: Zuiverloon, Alberg (beiden ADO Den Haag), Lucassen, Hupperts (beiden AZ)

Opstelling

ADO Den Haag: Hansen; Ebuehi (70. Houtkoop), Zuiverloon, Kanon, Meijers ; Malone, Kristensen (38. Alberg), Bakker, Jansen; Kramer, Van Duinen AZ: Rochet, Lucassen (46. Johansson), Gouweleeuw, Hoedt, Poulsen; Hupperts (71. Rosheuvel), Gudelj, Ortiz, Haye; Henriksen, Mühren

Auteur: Klaas Jan Droppert