Almere City FC 2 - 2 ADO Den Haag
  • KNVB Beker
  • Dinsdag 23 september 2014 22:00u
  • Yanmar Stadion

ADO Den Haag is net als vorig seizoen al in een vroeg stadium in het KNVB-bekertoernooi uitgeschakeld. Tegen Jupiler Leagueclub Almere City FC verloren de Hagenaars na strafschoppen door alle penalty’s te missen.

Het duel tegen de nummer zestien van de Jupiler League leek op papier een makkelijke opgave. Hierdoor zou ADO Den Haag, dat de laatste jaren weinig bekerronden heeft overleefd, zich eindelijk weer eens kunnen ontpoppen tot de cupfighter van weleer.

Maar de bekerwinnaar van 1968 en 1975 beleefde een bizarre avond, die ook nog eens een keer in een slijtageslag uitmondde. Een voorsprong via Mike van Duinen kon de ploeg niet vasthouden. En toen Timothy Derijck een rode kaart ontving kwam de ploeg van Henk Fraser, die als speler wel vier keer de beker won, nog meer in de problemen. Een strafschop van Thomas Kristensen in de tweede verlenging zorgde ervoor dat ADO Den Haag op gelijke hoogte kwam. Maar daarna schoten de Hagenaars liefst vier penalty’s mis, waardoor Almere City FC doorbekert.

In een duel met Wilfried Kanon en Leon de Kogel op het veld zou vooraf veel wapengekletter verwacht worden, maar in de eerste helft gebeurde weinig.

Roland Alberg had ADO Den Haag al na zeven minuten met een vrije trap op voorsprong kunnen schieten maar doelman Agil Etemadi kon redding brengen. Daarna maakte de Almeerse doelman, die als Iraanse vluchteling naar Nederland was gekomen, het af en toe spannend door een ongevaarlijke bal los te laten en net iets eerder dan Mike van Duinen bij een te korte terugspeelbal te arriveren.

Van Duinen kwam in de 33e minuut ook een teenlengte tekort om een voorzet van Mitchell Schet in het doel te tikken.

Die laatste combinatie was negen minuten later wel succesvol. Nu kopte Van Duinen een voorzet van Schet bij de tweede paal in het doel: 0-1.

Daarmee doorbrak de aanvaller een serie waarbij het de Hagenaars dit seizoen nog niet gelukt was om in de eerste helft te scoren.

De verwachting was dat ADO Den Haag in de tweede helft het karwei zou afmaken of de wedstrijd in ieder geval professioneel zou uitspelen.

Maar de bezoekers kregen vrijwel uit het niets een doelpunt tegen toen Vincent Janssen een voorzet van De Kogel in de 65e minuut binnenkopte: 1-1.

De problemen voor ADO Den Haag werden nog groter toen Derijck een rode kaart kreeg. De Belg hield Janssen vast en volgens scheidsrechter Siemen Mulder ontnam hij de aanvaller daarmee een kans op een doelpunt.

ADO Den Haag hield zich staande, al mocht het in de tachtigste minuut van geluk spreken dat Fabian Serrarens van dichtbij over schoot.

In de slotfase had de Eredivisieploeg alsnog het duel kunnen beslissen. Invaller Dion Malone ging alleen op Etemadi af en kon zijn oude club de das omdoen. Maar hij twijfelde tussen schieten en afgeven waardoor de doelman met de voet kon redden. Niet veel later stond Michiel Kramer oog in oog met Etemadi, wel met een verdediger tegen zich aan, maar de spits schoot naast.

In de allerlaatste seconde was Janssen nog dichtbij zijn tweede treffer maar hij kwam een pas te laat om voor een sensatie te zorgen.

In de eerste verlenging gebeurde niets en ondanks een numerieke minderheid leek ADO Den Haag conditioneel sterker. Maar in de 111e minuut moesten de Hagenaars toch een tegendoelpunt verwerken. Janssen schoof, op aangeven van Gaston Salasiwa, de bal onder Zwinkels door: 2-1.

Met een man minder en een achterstand leek de wedstrijd gespeeld maar vier minuten later pakte Sander Keller spits Kramer vast. De verdediger kreeg eveneens rood en Kristensen schoot de bal feilloos binnen: 2-2.

Het doelpunt bracht de Hagenaars niet het gewenste vertrouwen en dat bleek wel tijdens de strafschoppenserie. Kristensen (lat), Aaron Meijers, Gianni Zuiverloon (beide gestopt door Etemadi) en Malone (over) faalden vanaf elf meter. Tussendoor misten Serrarens (lat), Ezio Boldewijn en Salasiwa (beide gestopt door Robert Zwinkels) eveneens namens de thuisclub. Maar uiteindelijk velde Hagenaar Jason Oost, nadat Janssen de eerste had benut, het vonnis door Zwinkels kansloos te laten.

Met een kater, 120 minuten voetbal en vier gemiste strafschoppen in de benen moet ADO Den Haag zich opladen voor het duel tegen AZ. Die wedstrijd is komende zaterdag in het Kyocera Stadion. De aanvang is 20.45 uur.

In vergelijking met de competitiewedstrijd is het elftal van Henk Fraser op twee plaatsen gewijzigd. Robert Zwinkels staat in plaats van Martin Hansen op het doel en Roland Alberg keert terug in de basis. De licht geblesseerde Dion Malone zit op de bank.

7. De Iraanse doelman Agil Etemadi tikt een vrije trap van Roland Alberg uit het doel.

11. Leon de Kogel schiet na een breedtepass van Norair Mamedov op het doel. Robert Zwinkels staat op de goede plek.

14. Alberg schiet een afgeslagen bal naast.

16. Etemadi laat een hoge bal los en ziet tot zijn opluchting dat het speeltuig naast gaat.

25. Rodney Sneijder verlaat geblesseerd het veld. Zijn vervanger is de Rijswijker Ricardo Kip.

33. Mike van Duinen komt een teenlengte tekort om een voorzet van Mitchell Schet binnen te tikken.

36. Van Duinen is net te laat bij het speeltuig na een te korte terugspeelbal. Etemadi kan opruimen.

42. Van Duinen kopt een voorzet van Schet bij de tweede paal in het doel: 0-1.

50. Kevin Jansen haalt Fabian Serrarens neer en krijgt van scheidsrechter Siemen Mulder een gele kaart.

56. Serrarens gaat het strafschopgebied binnen en legt de bal af. Timothy Derijck kan ingrijpen.

58. Van Duinen kan net niet bij een voorzet van Gianni Zuiverloon.

64. Dubbele wissel bij ADO Den Haag. Xander Houtkoop en Danny Bakker komen in de ploeg voor Schet en Jansen.

65. Vincent Janssen kopt een voorzet van De Kogel binnen: 1-1.

66. Hagenaar Jason Oost vervangt Mamedov.

70. Derijck krijgt rood als hij Janssen vastpakt. Mulder beoordeelt de actie als het blokkeren van een doorgebroken speler.

75. De Kogel maakt plaats voor Ezio Boldewijn.

76. Van Duinen schiet naast.

80. Serrarens schiet, na een voorzet van Janssen, vanaf vijf meter over het doel.

82. Dion Malone maakt zijn opwachting op het veld van zijn oude werkgever. Hij lost Alberg af.

83. Zwinkels pakt een vrije trap van Tim Receveur.

86. Houtkoop schiet een vrije trap over.

90. Malone gaat alleen door op Etemadi maar twijfelt. De doelman kan met de voet redden.

90+1. Michiel Kramer gaat het strafschopgebied in en komt ook oog in oog met Etemadi. De spits schiet naast.

90+2. Janssen komt een stap te laat om Almere de zege te schenken.

93. Oost krijgt in de eerste verlenging een gele kaart als hij een ADO-counter voorkomt.

108. Van Duinen controleert een dieptepass van Malone onvoldoende, waardoor de kans verkeken is.

111. Gaston Salasiwa stuurt Janssen diep. Bakker kan hem niet achterhalen waarna de aanvaller de bal langs Zwinkels schuift: 1-2.

115. Sander Keller trekt Kramer in het strafschopgebied onderuit. De verdediger krijgt rood en ADO Den Haag mag een strafschop nemen.

116. Thomas Kristensen schiet de strafschop feilloos in: 2-2.

120. Receveur heeft kramp en gaat met de brancard van het veld. Almere City FC staat nu met negen man.

Almere City FC neemt de strafschoppen beter dan ADO Den Haag, dat alle vier pogingen mist. Janssen en Oost scoren wel namens de ploeg uit Flevoland.

Almere City FC - ADO Den Haag 2 - 2 (0 - 1)

Scoreverloop: 42. Van Duinen 0-1 65. Janssen 1-1 111. Janssen 2-1 116. Kristensen (strafschop) 2-2 Strafschoppen: Janssen 1-0 Kristensen (lat) Serrarens (lat) Meijers (gestopt) Boldewijn (gestopt) Zuiverloon (gestopt) Salasiwa (gestopt) Malone (over) Oost 2-0

Scheidsrechter: Mulder

Aantal toeschouwers: 1.945

Gele kaarten: Jansen (ADO Den Haag), Oost (Almere City FC)

Rode kaarten: Derijck (ADO Den Haag), Keller (Almere City)

Opstelling

Almere City FC: Etemadi; Bouma, Keller, Toet, Salasiwa; Mamedov (66. Oost), Receveur, Sneijder (25. Kip), Serrarens; De Kogel (75. Boldewijn), Janssen ADO Den Haag: Zwinkels; Zuiverloon, Derijck, Kanon, Meijers; Kristensen, Alberg (82. Malone), Jansen (64. Bakker); Schet (64. Houtkoop), Kramer, Van Duinen

Auteur: Klaas Jan Droppert