Jong ADO Den Haag heeft maandagavond voor het eerst dit seizoen een nederlaag moeten incasseren. In het eigen Kyocera Stadion verloor de ploeg van coach Dennis den Turk met maar liefst 0-5 tegen Jong NEC. Een nederlaag die vooral te wijten was aan het zwakke verdedigen aan Haagse zijde. ADO Den Haag mocht van geluk spreken dat het ‘slechts’ bij vijf tegentreffers bleef. Zeker in de tweede helft hadden de Nijmegenaren genoeg kansen om de score uit te breiden.

Door Joey Gardien

NEC was in het begin van de wedstrijd duidelijk de betere ploeg. Desondanks was het ADO Den Haag dat na vijf minuten de eerste mogelijkheid kreeg. Roderick Gielisse, die dit maal in de verdediging speelde, kreeg de bal over ruim zestig meter bij Jarchinio Antonia, die zijn directe tegenstander Remy Amieux te snel af was. Het rechtsbuiten kreeg de bal niet goed onder controle, waardoor de kans verkeken was. Het zou voorlopig het laatste gevaar zijn dat ADO Den Haag stichtte.

Met twaalf minuten op de klok viel de eerste goal voor NEC. Juist op het moment dat Danny Buijs aan de kant behandeld werd voor een blessure, was het Erton Fejzullahu die zwak verdedigen genadeloos afstrafte. Na een pass van rechtbuiten Caifano Latupeirissa kon de Zweed simpel de 0-1 binnen schieten achter doelman Tom Boks.

Kort na de openingstreffer moest Buijs er definitief af met een blessure, dinsdag wordt verder gekeken naar de kwetsuur aan de hamstring. Zijn afhaken leek zijn weerslag te hebben op het team, want vier minuten na de 0-1 werd de score al verdubbeld. Latupeirissa verhuisde voor één keer naar de linkerkant en dat had direct succes. Hij draaide met z’n rechterbeen naar binnen en werd daarbij nauwelijks afgestopt door de ADO Den Haag verdediging. Daardoor kon de NEC’er zonder al te veel moeite de 0-2 binnenkrullen.

De Hagenezen richtte zich na de 0-2 iets meer op. Het leverde nog het nodige gevaar op voor het doel van NEC-goalie Marco van Duin. In de 24e minuut vond Stanley Elbers na een vlammend schot de vuisten van de doelman en even later werd er zelfs een doelpunt van Santy Hulst afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

Invaller Donny van der Dussen leek na 42 minuten dan eindelijk de aansluitingstreffer te maken. Uit een corner van ADO Den Haag belandde de bal via een scrimmage voor de voeten van de attente middenvelder en hij punterde de bal richting de rechter benedenhoek, maar Van Duin redde met een goede reflex. Een minuut later had Hulst de 1-2 op zijn schoen, maar de spits schoot na een goede aanname de bal hoog in de tribunes. En zo gingen beide ploegen met een 0-2 stand de kleedkamers in, waar ADO Den Haag, gezien de kansen, nog wel recht had op een minimaal één treffer.

De tweede helft begon vrij mat. De eerste kans kon pas genoteerd worden na zeven minuten, toen Youri Loen voor NEC twee meter naast schoot. De ploeg van coach Jack de Gier bleef daarna gevaarlijk en de 0-3 hing in de lucht. De treffer moest echter komen uit een dood spelmoment. Na een overtreding van Kai van Hese legde Fejzullahu aan voor een vrij trap. De bal werd door de muur van richting veranderd, wat Boks kansloos liet: 0-3.

NEC leek niet tevreden met de 0-3 en bleef kans op kans creëren. Mede door het zwakke verdedigen, kreeg vooral Latupeirissa nog een drietal goede kansen om de score uit te breiden. Maar telkens vond hij Boks op zijn weg. De keeper had in de 73e minuut echter het nakijken. Eerst redde hij nog knap op een schot van Ryan van Dijk, maar de bal kwam daarna precies op het hoofd van Furkan Alakmak, die het lederen projectiel daarna tergend langzaam het doel in zag rollen.

De Gelderse ploeg leek tevreden met de 0-4 en liet ADO Den Haag wat meer komen. NEC kon daardoor een paar keer gevaarlijk counteren. Fejzullahu en Van Dijk mistte na zo’n uitbraak nog goede kansen. In de blessuretijd was het wel raak via Youri Loen. Eerst zag de middenvelder zijn schot nog gekeerd door Boks, maar in de rebound lobde hij de bal over de doelman in de touwen, wat de 0-5 einduitslag betekende.

Volgende week mag ADO Den Haag op bezoek bij de nummer acht van de ranglijst, FC Twente, dat maandagavond met 2-0 verloor bij AZ.

Jong ADO Den Haag – Jong NEC 0–5 (0-2)
Scoreverloop: 12. Fejzullahu 0-1, 16. Latupeirissa 0-2, 58. Fejzullahu 0-3, 73. Alakmak 0-4, 90. Loen 0-5
Locatie: Kyocera Stadion
Scheidsrechter: Jeroen Abbink
Gele kaarten: Van Hese (ADO Den Haag)
Opstelling Jong ADO Den Haag: Boks; Tillema, Gielisse, Supusepa, Van Hese; Buijs (15. Van der Dussen), Van den Bergh (46. Liefden), Visser; Antonia, Hulst (70. Van Duinen), Elbers
Opstelling Jong NEC: Van Duin; Wellenberg, Ebergen (78. Lawalata), Van Eijden, Amieux; Van Dijk, Fejzullahu (89.Tutuarima), Loen; Latupeirissa, Ten Voorde (69. Foor), Alakmak