Jong ADO Den Haag is de beloftencompetitie uitstekend begonnen. De mannen van gelegenheidscoachduo Maurice Steijn en Dennis den Turk wonnen op knappe wijze met 1-3 bij Jong Ajax. Een zege die meer dan verdiend was, want de Hagenaars vormden vrijwel het gehele duel het beste team. Voor ADO Den Haagdebutant Donny van der Dussen had de wedstrijd een speciaal tintje. Hij speelde namelijk tegen de ploeg waar zijn vader Albert van der Dussen één van de coaches van is.

Door STATS Europe/Joey Gardien

Op een nat veld op sportcomplex ‘De Toekomst’ was het Jong Ajax dat de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Na twee minuten op de klok werd aanvaller Hyun-Jun Suk van achteruit de diepte in gestuurd. Nadat de Zuid-Koreaan de bal één keer liet stuiteren, schoot hij de bal maar net voorlangs het doel van ADO Den Haagkeeper Tom Boks. Het was voorlopig het laatste gevaar van de Amsterdammers, want nauwelijks twee minuten later brak Jarchinio Antonia voor de groen-gelen door op rechts. Hij kon de bal niet goed controleren, waardoor de kans verkeken was.

In de elfde minuut was het wel raak voor Jong ADO Den Haag. Kevin Visser leverde de bal op het middelveld af bij de uitblinkende Roderick Gielisse. Hij zocht de ‘1-2’ op met aanvaller Santy Hulst, waarna Gielisse oog in oog kwam de staan met Ajaxdoelman Marco Bizot. De linker middenvelder bleef koel en rondde met rechts uitstekend af, wat de voorspong voor Jong ADO Den Haag opleverde.

Jong ADO Den Haag bleef uitstekend spelen en het was wachten op de volgende kans. Deze kwam na twintig minuten spelen. Van der Dussen stuurde Charlton Vicento op lepe wijze de diepte in. De spits kreeg de bal net niet goed onder controle, waardoor deze prachtige aanval in schoonheid stierf.

In het vervolg van de eerste helft vielen er aan beide kanten enkele kleine kansen te noteren, maar afgezien van een bijna rake kopbal van Suk, waren deze kansjes nooit echt dreigend. Tot de 37e minuut, toen Jong ADO Den Haag de score verdubbelde. De bal werd vanaf het Haagse middenveld op een mooie manier achter de Ajax defensie gelegd. Gielisse was er als de kippen bij en dook het ontstane gat in. Hij behield het overzicht en stelde op die manier Vicento in staat de ruststand van 0-2 op het scorebord te zetten.

Direct na rust controleerde de mannen van Dennis den Turk, met Maurice Steijn op de bank als onderdeel van zijn cursus coach betaald voetbal, de wedstrijd vakkundig. Jong Ajax was niet in staat tot kansen te komen en Jong ADO Den Haag loerde op de snelle omschakeling. Na 63 minuten spelen was het toch de nummer twee van vorig seizoen die gevaarlijk werd. Linksbuiten Aras Özbiliz gaf een mooie voorzet op Suk. De spits kwam echter net niet aan de bal, omdat Kai van Hese deze goed over het eigen doel kopte.

Vier minuten later moest Jong ADO Den Haag weer oppassen. Wederom gaf Özbiliz de bal voor. Keeper Boks liet de gladde bal uit z’n handen glijden, zodat Johan Kappelhof kon uihalen. Maar de verdediger schoot over. In de 73e minuut was het wel raak voor Jong Ajax. De ploeg van coaches Bryan Roy en Albert van der Dussen mocht op zo’n twintig meter van de goal aanleggen voor een vrije trap. Rodney Sneijder schoot daaruit feilloos raak.

Een slotoffensief was vervolgens in de maak van de Amsterdammers. Hierdoor ontstond echter ook veel ruimte voor Jong ADO Den Haag om er gevaarlijk uit te komen. En dat gebeurde dan ook met voor Jong Ajax een pijnlijke afloop. In de 87e minuut brak Antonia door op rechts. Zijn voorzet belandde bij de ingevallen Leroy Resodihardjo, die de bal bekeken achter Bizot schoot, wat een 1-3 eindstand betekende.

ADO Den Haag `interim` coach Steijn was uiteraard tevreden na afloop en vond de overwinning ook terecht. Steijn: ‘’De overwinning was dik verdiend, bij rust had het al 0-3 kunnen staan.’’ Verrast was hij niet met de winst: ‘’Ons tweede team is gewoon een mooie ploeg. Ten opzichte van vorig seizoen is er ook niks gewijzigd. Wij wisten van tevoren de we ook beter konden zijn dan Ajax. Maar het blijft natuurlijk wel speciaal van zo’n club te winnen. Het wordt dan ook een goed feest in de bus.’’

Jong Ajax – Jong ADO Den Haag 1–3 (0-2)
Scoreverloop: 11. Gielisse 0-1, 37. Vicento 0-2, 73. Sneijder 1-2, 87. Resodihardjo 1-3
Locatie: De Toekomst
Scheidsrechter: E. Van de Graaf