ADO Den Haag heeft zich tegen de Superboeren de kaas van het brood laten eten. Een riante 2-0 voorsprong werd tegen De Graafschap nog weggegeven. Het duel in het Kyocera Stadion eindigde in 2-2.

Verslag: Klaas Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Na het positieve resultaat tegen VVV en PSV was het optimisme aan Haagse kant groot. Bij winst tegen De Graafschap en met wedstrijden tegen Willem II en Heracles in het verschiet zouden de Hagenaars de weg omhoog kunnen inslaan.
Tegen de Doetinchemmers maakten de groen-gelen een halve misstap. De hele wedstrijd was het onzekerheid troef en voetbalden de Hagenaars verre van goed, maar een 2-0 voorsprong tegen een mindere tegenstander had de formatie van John van den Brom nooit mogen weggeven. ADO Den Haag kende in de eerste helft de nodige opstartproblemen waardoor de Hagenaars wel het meeste balbezit hadden, maar door slordige passes werden de spaarzame aanvallen slecht uitgespeeld. Omdat De Graafschap daar weinig tegenover kon stellen, hadden beide doelmannen weinig te doen. Tekenend was dat de enige twee gevaarlijke doelpogingen in het eerste halfuur uit standaardsituaties kwamen. De eerste in de elfde minuut betekende overigens wel een voorsprong voor de thuisclub. Na een corner van Frantisek Kubik hinderde Ramon Leeuwin ex-ADO Den Haag-doelman Boy Waterman voldoende om Dmitry Bulykin in balbezit te laten komen. De Rus, afgetest door De Graafschap, had geen moeite om zijn derde competitietreffer aan te tekenen: 1-0.
De voorsprong bracht niet direct verbetering in het rommelige wedstrijdverloop, al had een aanval over Kubik, Bulykin en Lex Immers een beter lot verdiend. De crosspass van Immers werd door Wesley Verhoek over het doel geschoten. De bezoekers kwamen uit het niets bijna op gelijke hoogte. Ex-ADO Den Haag-speler Jan-Paul Saeijs deed zijn oude club bijna de das om. Hij kwam, na een corner van Jordy Buijs, hoger dan doelman Gino Coutinho en kopte op het doel. Ahmed Ammi kon op de lijn redding brengen. Voor de Doetinchemmers was dat het moment om meer de aanval te zoeken. En de verre van zeker ogende Haagse defensie moest alle zeilen bijzetten om het kopsterke De Graafschap van zich af te houden. Rydell Poepon had het Achterhoekse doelpunt na een kopbal van Yuri Rose op zijn schoen, maar Coutinho kon met de voet zijn doel verkleinen. Ook in de tweede helft maakte ADO Den Haag het zichzelf moeilijk tegen de stugge maar kwalitatief arme Superboeren.
Verlichting bleef uit omdat de thuisploeg de ideale mogelijkheid om zich in een gerieflijke zetel te nestelen totaal verprutste. Jens Toornstra stuurde in de 54e minuut de van eigen helft gestarte Wesley Verhoek weg. De buitenspeler passeerde de uitgekomen Waterman maar de doelman herstelde zich en kon de inzet keren. In tweede instantie had Verhoek de vrijstaande Bulykin moeten aanspelen, maar hij faalde opnieuw bij een poging om voor eigen succes te gaan. Het derde schot van Toornstra ging vervolgens over. Van den Brom deed halverwege de tweede helft een opmerkelijke dubbele wissel door Verhoek en Bulykin door Kevin Visser en debutant Jarchinio Antonia te vervangen. Dat pakte in eerste instantie goed uit, want na een solo van Kubik mocht Visser zijn eerste Eredivisiedoelpunt scoren: 2-0.
Lang kon ADO Den Haag niet van die riante voorsprong genieten, want in de 73e minuut verkeek Leeuwin zich op een lange bal, waardoor Hugo Bargas vrij voor Coutinho kwam en de doelman uitkapte: 2-1. De onverwachte meevaller gaf de Superboeren het geloof in een goed resultaat terug en ADO Den Haag liep te ver achteruit. Met als gevolg dat de gelijkmaker een kwestie van tijd was. Van den Brom zag de ploeg die hij als speler nog heeft gediend via Steve de Ridder het strafschopgebied binnenkomen. De voorzet van de Belgische invaller was zeker niet goed, maar toch kon Bargas via een omhaal in de 88e minuut zijn tweede doelpunt scoren: 2-2. Vooral via Kubik probeerde ADO Den Haag nog de winst binnen te halen maar verder dan een paar losse flodders kwam de Slowaak in de slotfase niet.
ADO Den Haag wacht komende zaterdag de uitwedstrijd tegen Willem II. De Tilburgers vormen een belangrijke concurrent voor de Hagenaars, die er goed aan doen om nu wel te winnen.

De Feiten:
ADO Den Haag begint in dezelfde opstelling als tegen VVV en PSV. Aleksandar Rankovic, Robert Zwinkels en Danny Buijs ontbreken wegens blessures. Ricky van den Bergh is hersteld en zit op de bank. Bij De Graafschap staan de oud-ADO Den Haag-spelers Boy Waterman en Jan-Paul Saeijs in de basis.

7. De volley van Yuri Rose gaat na een voorzet van Jan-Paul Saijs hoog over.

8. Rydell Poepon wordt diep gestuurd maar schiet via Gino Coutinho naast.

11. Ramon Leeuwin hindert doelman Boy Waterman voldoende bij een corner van Frantisek Kubik. Dmitry Bulykin tikt de bal vervolgens in het doel. Dat kan ook verdediger Vito Wormgoor niet verhinderen: 1-0.

13. Rogier Meijer krijgt van scheidsrechter Pieter Vink een gele kaart voor een charge op Chris Kum.

14. Waterman redt voordat Kubik een voorzet van Bulykin kan binnenglijden.

25. Na een hakje van Kubik verzendt Lex Immers een dieptepass op Wesley Verhoek. De buitenspeler schiet vanuit een moeilijke hoek over.

32. Doelman Coutinho verliest, na een corner van Jordy Buijs, het luchtduel van Jan-Paul Saeijs. Ahmed Ammi redt met het hoofd op de doellijn.

34. Coutinho kan een corner van Buijs maar net uit zijn doel ranselen.

36. Immers schiet over na een corner van Verhoek.

38. Muslu Nalbantoglu bereikt met een lange bal Yuri Rose. De middenvelder legt de bal met het hoofd klaar voor Rydell Poepon, maar Coutinho blokkeert het schot met zijn been.

40. Jens Toornstra speelt zich vrij maar schiet te zacht in.

42. Wormgoor krijgt geel na een overtreding op Immers. De derde boeking voor de bezoekers volgt direct daarna. Nalbantoglu ontvangt deze wegens protesteren.

43. Verhoek schiet een vrije trap over.

46. Pascal Bosschaart keert niet meer terug voor de tweede helft. Aleksandar Radosavljevic is zijn vervanger.

54. Balverlies Poepon levert balbezit voor Toornstra op. De middenvelder stuurt de van eigen helft startende Verhoek diep. De rappe buitenspeler omspeelt de uitgekomen Waterman maar die kan in tweede instantie redden. In plaats van de bal breed te leggen op Bulykin ziet Verhoek ook zijn tweede poging stranden. Het derde schot van Toornstra gaat over.

55. Kubik krijgt geel na protesteren wegens een vlagsignaal voor buitenspel.

59. Purrel Fränkel ontvangt een gele kaart voor protesteren.

64. Youssouf Hersi wordt vervangen door Steve de Ridder.

67. Rose komt na een vrije trap in balbezit en schiet naast.

68. Dubbele wissel bij ADO Den Haag. Verhoek en Bulykin maken plaats voor debutant Jarchinio Antonia en Kevin Visser.

70. Kubik soleert door de Doetinchemse defensie, doelman Waterman kan niet onderscheppen waardoor Visser de bal in het lege doel kan tikken: 2-0.

73. Leeuwin verliest het duel van Hugo Bargas, waarna de Argentijn Coutinho uitkapt en scoort: 2-1.

73. Saeijs verlaat het veld voor een andere ex-ADO Den Haag-speler: Peter Jungschläger.

76. Timothy Derijck kopt in na een corner van Kubik. Waterman brengt redding.

76. Immers komt net te laat bij een scherpe voorzet van Kubik.

79. Buijs maakt plaats voor Soufiane el Hassnaoui.

82. Kubik schiet naast na een voorzet van Visser.

83. Kubik besluit over na een slim passje van Toornstra.

84. Visser schiet over na een aanval via Kubik en Immers.

88. De Ridder brengt de bal in en in de kluts scoort Bargas met een omhaal: 2-2.

90. Kubik komt vrij maar schiet te zacht in.

90. Kubik speelt zich vrij maar schiet over.