Het Eredivisiedebuut van John van den Brom is op een domper uitgelopen. Tegen zijn oude club Vitesse, waar hij in totaal twaalf jaar speelde, deed spits Lasse Nilsson hem en zijn ploeg de das om. ADO Den Haag verloor in Arnhem met 3-1.

Verslag: Ruud Mansveld, Klaas Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Met een positief gevoel van acht zeges in even zoveel oefenwedstrijden stond ADO Den Haag aan de aftrap in het Gelredome. Nog meer reden voor optimisme was dat deze overwinningen ook nog eens met fris, verzorgd en aanvallend voetbal tot stand kwamen.

Dat goede spel werd gelijk na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Reinolt Wiedemeijer doorgetrokken. Al na zes minuten profiteerde Ricky van den Bergh van een slechte breedtepass van Luca Caldirola, maar de middenvelder vond vervolgens de benen van doelman Piet Velhuizen op zijn weg.
Na een kwartier kwamen de Hagenaars wel op een verdiende voorsprong. Jens Toornstra stuurde met een knappe pass op rechts Wesley Verhoek diep en de afgemeten voorzet van de rechtsbuiten tikte Lex Immers ongehinderd bij de eerste paal binnen: 0-1.

ADO Den Haag was heer en meester en liet met mooi combinatievoetbal zien dat het een aantrekkelijke ploeg heeft. Maar in die periode verzuimden de manschappen van Van den Brom wel om de score op te voeren. En dat kwam de ploeg later in de wedstrijd duur te staan.
Net zoals in de oefenwedstrijden bleek dat de Hagenaars het door de trainer voor ogen staande spel nog niet negentig minuten kan volhouden. Omdat de strijdwijze attractief maar zeker ook risicovol is, ontstaan er in dergelijke periodes kansen voor de tegenstander.

Dalibor Stevanovic was drie minuten voor de pauze al dichtbij toen hij een corner van Alexander Büttner inkopte. Ahmed Ammi kon de bal nog net voor de doellijn wegkoppen. Op slag van rust kwam de thuisploeg langszij. Na matig uitverdedigen werd door de Arnhemmers Wiljan Pluim bereikt. De aanvaller speelde zich vrij tussen drie spelers en schoot de bal tussen de benen van Pascal Bosschaart achter de kansloze Robert Zwinkels: 1-1.
Dankzij die morele opkikker startte Vitesse veel beter in de tweede helft. Civard Sprockel had de kans de thuisploeg op voorsprong te zetten maar schoot van dichtbij met een stuit over het doel. Op discutabele wijze kwam Vitesse na 57 minuten wel aan zijn tweede treffer. De vrije trap van Stevanovic belandde in de muur maar zou ook de arm van Frantisek Kubik hebben geraakt. Lasse Nilsson schoot de strafschop binnen: 2-1.
In de zeventigste minuut verkeek Ammi zich bij een lange bal op de snelle Genaro Snijders. De rechtsback maakte vervolgens een overtreding binnen de zestien meter. Nilsson schoot opnieuw de strafschop binnen maar dit keer vond Wiedemeijer dat er wel spelers te vroeg waren ingelopen. Maar ook de derde keer was de Zweed koelbloedig: 3-1.
ADO Den Haag, dat stiekem hoopte tegen het aan kwaliteit ingeboete Vitesse te winnen, kon in het laatste kwartier geen vuist meer maken. De ploeg van Van den Brom moet nu het vizier op de eerste thuiswedstrijd richten. Komende zondag speelt ADO Den Haag thuis tegen Roda JC, een andere concurrent voor de onderste regionen van de Eredivisie. De aftrap in het Kyocera Stadion is om 14.30 uur.

De Feiten

Trainer John van den Brom start in zijn eerste Eredivisiewedstrijd met de nieuwe aankopen Christian Supusepa en Frantisek Kubik. Aleksandar Rankovic is nog geblesseerd, terwijl het papierwerk van spits Dmitry Bulykin nog niet in orde is.

6. Luca Caldirola speelt verkeerd breed, waardoor de weg voor Ricky van den Bergh naar Piet Velthuizen open ligt. Het schot van de middenvelder stuit op de benen van de Vitesse-doelman.

15. Jens Toornstra stuurt Wesley Verhoek diep. De afgemeten lage voorzet van de rechtsbuiten tikt Lex Immers ongehinderd bij de eerste paal binnen: 0-1.

22. Na een vlotlopende aanval kan Toornstra vanaf rechts voorgeven. Frantisek Kubik komt net tekort om de bal binnen te glijden.

31. Lasse Nilsson speelt zich vrij op de rand van het strafschopgebied. Het schot gaat over.

31. Civard Sprockel krijgt geel na een overtreding op Immers.

41. Dalibor Stevanovic kopt na een hoekschop van Alexander Büttner. Ahmed Ammi kan nog net voor de doellijn keren.

45. Na matig verdedigen van ADO Den Haag komt Wiljan Pluim in balbezit. De aanvaller ontdoet zich van drie verdedigers en schiet de bal door de benen van Pascal Bosschaart in het doel: 1-1.

51. Verhoek tikt Stevanovic aan en krijgt geel.

53. Sprockel schiet van dichtbij met een volley en een stuit een corner van Stevanovic over het doel.

54. Timothy Derijck blokkeert Nilsson en krijgt geel.

55. Stevanovic neemt de daarbijbehorende vrije trap en de bal belandt in de muur. Volgens scheidsrechter Reinold Wiedemeijer zou Kubik daarbij opzettelijk hands hebben gemaakt. Vitesse krijgt een strafschop.

57. Ondanks dat enkele van zijn medespelers te vroeg inlopen keurt Wiedemeijer de benutte strafschop van Nilsson goed: 2-1.

59. Van den Bergh speelt zich vrij maar schiet naast.

62. Bosschaart krijgt een corner van Verhoek niet onder controle. Bij de tweede paal gaat zijn inzet over het doel.

63. Het schot van Van den Bergh wordt na een verre inworp van Danny Buijs door verdediger Frank van der Struijk geblokt.

65. Genaro Snijders breekt door maar schiet over.

67. Zwinkels schiet de bal tegen Nilsson aan. De voorzet van de Zweed kopt Stevanovic naast.

69. Ammi verkijkt zich na een lange bal op de snelle Snijders en houdt de buitenspeler vervolgens in het strafschopgebied vast.

70. Nilsson schiet de strafschop raak maar dit keer moet de penalty wel opnieuw worden genomen wegens te vroeg inlopen.

71. Ook de derde keer is Nilsson vanaf elf meter koelbloedig: 3-1.

75. Dubbele wissel bij ADO Den Haag. Van den Bergh en Bosschaart maken plaats voor Raily Ignacio en Chris Kum.

84. Gino Felixdaal vervangt Büttner.

85. Velthuizen stopt het schot van Toornstra nadat Buijs de bal heeft breedgelegd.

85. Kai van Hese neemt de plek van Christian Supusepa, die kramp heeft, over.

86. Derijck kopt een voorzet van Verhoek binnen. Velthuizen kan de bal maar ternauwernood uit het doel tikken.

86. Roy de Ruiter lost Pluim af.

90. Nilsson krijgt een publiekswissel. Ted Heijckmann is zijn vervanger.

90. Velthuizen stopt in de korte hoek het schot van Verhoek.

90. Snijders krijgt nog geel voor het wegtrappen van een bal.

Vitesse-ADO Den Haag 3-1 (1-1)
Scoreverloop: 15. Immers 0-1 45. Pluim 1-1 57. Nilsson (strafschop) 2-1 71. Nilsson (strafschop) 3-1
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Toeschouwers: 13.400
Gele kaarten: Sprockel, Snijders (beiden Vitesse), Verhoek, Derijck, Ammi (allen ADO Den Haag)
Opstellingen:
Vitesse: Velthuizen; Van der Struijk, Sprockel, Caldirola, Drost; Snijders, Pröpper, Pluim (86. De Ruiter), Stevanovic, Büttner (84. Felixdaal); Nilsson (90. Heijckmann).

ADO Den Haag: Zwinkels; Ammi, Derijck, Bosschaart (75. Kum), Supusepa (85. Van Hese); Buijs, Van den Bergh (75. Ignacio), Toornstra; Verhoek, Immers, Kubik.