ADO Den Haag krijgt steeds meer fans. Ze komen inmiddels niet alleen meer uit de stad zelf, maar uit heel Nederland. Er zijn zelfs supporters die in het buitenland wonen. In deze rubriek stellen we die fans aan je voor. Dit keer David Kuipers uit België.

Mijn naam is David Kuipers, 49 jaar en geboren in het Rode Kruis ziekenhuis in Den Haag. Ik ben opgegroeid in de wijk Bohemen. Op mijn 17e ben ik begonnen met werken. Via allerlei uiteenlopende baantjes vond ik in 1990 stabiliteit als administratief medewerker bij een bedrijf dat telefonisch advertenties verkocht in Leidschendam.

Sinds 1995 woon ik in Rijmenam in België, een dorpje tussen Antwerpen en Leuven, gelegen op een steenworp afstand van Mechelen. Daar woon ik samen met mijn (Vlaamse) vriendin Sylvie en onze drie dochters Dewi (15), Emily (13) en Ella (8). Sylvie is dan ook de reden dat ik naar België ben getrokken. Hoe raar het ook moge klinken, maar in Den Haag komen wonen zag ze niet zitten dus was de keuze snel gemaakt. Een "Hollander" past zich immers overal aan. Ik werk nu fulltime en in vaste dienst als logistiek medewerker in het Universitair ziekenhuis in Leuven.

Ik ben supporter van de club geworden in de jaren '70 en bezocht regelmatig wedstrijden in het legendarische Zuiderpark Stadion. Als actief voetballer in het Haagse was het in mijn tijd normaal dat je FC Den Haag-supporter was. Na het bezoeken van enkele wedstrijden met mijn vader zat het virus al snel in mijn bloed. Uiteraard de sfeer, het geweldige stadion met de tribunes dicht tegen het veld waren daar debet aan. De beste herinnering die ik aan die tijd heb, was het duel met West Ham United in de Europa Cup, een onvergetelijke ervaring. Uiteraard ook de beladen duels met Ajax staan voor eeuwig in mijn geheugen gegrift. Ook in de Eerste Divisie-periode was ik regelmatig bezoeker met als hoogtepunt natuurlijk het seizoen dat we ongeslagen kampioen werden.

Zelf voetbalde ik bij het reeds lange tijd ter ziele gegane Westerkwartier, in die tijd een grote vereniging met een sterke jeugdopleiding. Onder andere Mario van der Ende was daar trainer in mijn tijd en er keepte er een zekere John van Zweden. Met wisselend succes, maar toch meestal een betrouwbare sluitpost. In de jeugd was dat eerst nog op de terreinen aan de Duinlaan (inmiddels volgebouwd) en later op de Machiel Vrijenhoeklaan (ook al volgebouwd).

Momenteel voetbal ik niet meer actief, maar volg het nationale en internationale voetbal op de voet. ADO Den Haag uiteraard het fanatiekst. Ook heb ik inmiddels met mijn Belgische collega's en vrienden wedstrijden van ADO Den Haag bezocht. Allemaal uiteraard onder de indruk van de fantastische, fanatieke sfeer in het stadion. De supporters, de muziek, allemaal fantastische momenten om mee te maken. Maar ik moet eerlijk zijn, de sfeer zoals in Het Zuiderpark is niet te evenaren. Die herinnering pakken ze me niet meer af en ik ben dan ook echt oprecht blij dat ik dat heb mogen meemaken. Maar ja, dat is geschiedenis en daar zijn hele boeken van volgeschreven. Het is het heden wat telt.

Mijn favoriete ploeg in België is Racing Mechelen. Helaas ver afgezakt nu door allerlei bestuurlijke perikelen, maar ik zal de club nooit laten vallen. De reden dat ik supporter van Racing ben, komt eigenlijk doordat begin jaren '90 Joop Lankhaar (voormalig ADO Den Haag-speler) daar ging spelen. Ik was altijd al gecharmeerd door deze robuuste stoere verdediger en zodoende kroop het groen/witte virus Racing Mechelen in mijn reeds aanwezige groen/gele bloed. Een perfecte mix. Ook Racing heeft een prachtig typisch voetbalstadion, zoals Het Zuiderpark destijds, en is vooral ook een club van het volk, net zoals ADO Den Haag dus.

Ben of ken jij ook een fan van ver? Meld je dan snel aan via www.adodenhaag.nl/fanvanver