U bent hier: HomeNieuwsLaatste Nieuws › Voorbeschouwing ADO Den Haag - Roda JCVoorbeschouwing ADO Den Haag - Roda JC

Na een uitstekend verlopen trainingskamp in Estepona hervat ADO Den Haag aanstaande vrijdag de competitie. De mannen van trainer Maurice Steijn heropenen de Eredivisie in het nieuwe kalenderjaar tegen Roda JC. De aftrap van het duel in het Kyocera Stadion is om 20:00 uur.

Het verschil tussen beide ploegen op de ranglijst bedraagt slechts drie punten. ADO Den Haag, de huidge nummer 11, kan bij een zege op Roda JC (9de plaats) het linkerrijtje bereiken. En belangrijker nog, het gat van 5 punten met FC Groningen (dat op de felbegeerde achtste plaats staat) wellicht verkleinen.

ADO Den Haag en Ali Boussabon werden het een week geleden eens over een langer verblijf van de routinier. Boussaboun blijft in ieder geval tot aan het einde van het seizoen in de Residentie. Marc Höcher (Willem II), Mitja Mörec (onbekend) en Wouter de Vogel (verhuurd aan FC Dordrecht) verlieten ADO Den Haag. Roda JC zag alleen de Zweed Sebastian Svärd vertrekken. Laatstgenoemde kwam al langer niet meer in de plannen voor van trainer Harm van Veldhoven.

Roda JC begon het seizoen matig. De laatste weken voor de winterstop ging het echter weer voortvarend. Uit werd er gewonnen van De Graafschap en NEC, thuis moesten Excelsior en Heracles Almelo eraan geloven. Niet bepaald de sterkste tegenstanders, maar toch. De grote kracht van de geel zwarten ligt in de omschakeling. Bij balverlies duiken de lopende middenvelders Donald, De Beule en Ramzi de dieptes in, verzorgt Vormer de passes en staan killers Mads Junker en Sanharib Malki klaar om te scoren.

Een minder punt is mogelijk de laatste linie van de Limburgers. Linker centrale verdediger Jagos Vukovuc, huurling van PSV, maakt een matig seizoen door. De Serviër is in balbezit soms onzeker en maakt af en toe wel eens een slippertje. Linksback Jimmy Hempte heeft een uitstekende pass in de benen, maar werd dit seizoen al meerdere keren door zijn tegenstander gek gespeeld. Robbie Wielaert is het slot op de deur bij Roda JC. Vooral de opbouw is zijn kracht, snel is Wielaert allerminst. Een goede tip voor de snelle Haagse aanvallers om vooral de verdedigers van de tegenstander vrijdag op te zoeken en op snelheid te passeren.

ADO Den Haag mist vrijdag in ieder geval de geschorste Ramon Leeuwin. Ook Ahmed Ammi haalt helaas het duel met Roda JC niet na zijn knie-operatie in december, waarbij een zwevend botje in zijn knie werd verwijderd. De dertigjarige (donderdag 19 januari jarig) verdediger hoopte zich te kunnen richten op de eerste wedstrijd van 2012, maar die haalt hij dus helaas net niet. Paul Mulders ondervindt nog te veel last van zijn liezen om bij de selectie te kunnen zitten. Verder wordt Mulders wel gehuldigd voor de wedstrijd, samen met Chiro N’Toko. Mulders speelde onlangs zijn 300e wedstrijd in het betaald voetbal, N’Toko zijn 100e. Roda JC start hoogstwaarschijnlijk in de volgende opstelling: Prus; Monteyne, Wielaert, Vukovic, Hempte; De Beule, Donald, Vormer, Ramzi; Junker, Malki

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer is door de KNVB aangesteld het duel ADO Den Haag - Roda JC in goede banen te leiden. De arbiter wordt geflankeerd door Edwin de Vree en Peter Janson. Merlijn Gerritsen fungeert als vierde official.

Historie
ADO Den Haag en Roda JC kwamen elkaar in competitieverband twintig keer tegen in de Residentie. Negen wedstrijden werden een prooi voor de thuisclub, zeven duels moesten de ooievaars haar meerdere erkennen in de Limburgers en slechts vier ontmoetingen eindigden onbeslist.

Vorig seizoen troffen ADO Den Haag en Roda JC elkaar twee keer in Den Haag. In de tweede competitiewedstrijd van het seizoen werd er met 1-3 verloren van de club uit Kerkrade. Voor de geel zwarten scoorden Laurent Delorge, Jimmy Hempte en Mads Junker. Frantisek Kubik wist voor de thuisploeg te scoren.

Later dat seizoen won ADO Den Haag met 4-2 in de play-offs om Europees voetbal van Roda JC. Dmitry Bulykin, Lex Immers, Frantisek Kubik en Charlton Vicento verzorgden de Haagse productie. Namens Roda JC waren Rihairo Meulens en Morten Skoubo trefzeker.

In het seizoen 2003/2004 werd er onder leiding van Rinus Israel en Lex Schoenmaker een 1-0 overwinning behaald op de Limburgers. Oud speler van ADO Den Haag en Swansea City, Cedric van der Gun, kopte in de 19de minuut, op aangeven van Toda, raak en werd de matchwinnaar in het Zuiderpark. Ook Ferrie Bodde (Swansea City), Romeo Castelen (Hamburger SV), Youssouf El-Akchaoui (sc Heerenveen) en Dorus de Vries (Wolverhampton Wanderers) stonden die dag in het veld namens ADO Den Haag.

Het grootste spektakelstuk tussen beide kemphanen vond plaats in het seizoen 1991/1992. Scheidrechter Jan Wegereef kon in totaal acht doelpunten in zijn boekje bijschrijven. Al vroeg in de wedstrijd zagen 7000 supporters hoe de bezoekers op een 0-1 voorsprong kwamen. Peter Houtman verzorgde vlak voor rust de gelijkmaker. Na de thee brandde het duel los wat uiteindelijk resulteerde in een prachtige pot voetbal, en belangrijker nog, in een mooi resultaat. Roda JC kwam vlak voor het Haags kwartiertje op een comfortabele 1-3 voorsprong. De wedstrijd leek gespeeld. De thuisclub toonde veerkracht en kwam in dezelfde minuut dat de tegenstander haar derde treffer scoorde terug tot 2-3. Heini Otto was verantwoordelijk voor de goal. Edwin Post bracht de thuisploeg in het Haags kwartiertje weer naast de tegenstander. Éen minuut voor tijd was het Edwin Grünholz die de zwaarbevochten 4-3 tegen de touwen schoot. De eindstand werd in blessuretijd bepaald op 5-3 door Emiel van Eijkeren.

Onder andere Dick Advocaat, Raymond Atteveld, Remco Boere, Laurent Delorge, Alfons Groenendijk, Edwin Grünholz, Danny Hoekman, Henk van Leeuwen, Jan Nederburgh, Andres Oper, Jan-Paul Saeijs en Gabor Torma droegen als speler zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van Roda JC.

images/one/scale/nieuws/januari-2012/cover.jpg

Door: Frank Post