Kinderen bewegen steeds minder. Om dat tegen te gaan organiseerden Stichting SportMindz, Holland Dance en ADO Den Haag in de Maatschappij op 24 juni 2015 een grote sportdag op het veld in het Kyocera Stadion voor 10 basisscholen uit Den Haag en omgeving. Sport en dans gingen op deze dag hand in hand om een veelzijdig programma vol verschillende bewegingsvormen neer te zetten.

Na aankomst van alle scholen werden de kinderen welkom geheten door de immer enthousiaste Fred Zuiderwijk. Hij vroeg alle teams om via de spelersbrug het veld op te komen en al snel kwamen de leerlingen onder begeleiding van muziek als ware profvoetballers uit de tunnel tevoorschijn.

Alle groepen werkten een circuit van verschillende spellen af, alles erop gericht om kinderen op allerlei verschillende manieren te laten bewegen en ook samenwerken. Eén onderdeel was het instuderen van een dans, begeleid door de danseressen van Holland Dance. Dit resulteerde in één grote dansvoorstelling aan het einde van de dag door alle kinderen, een prachtige afsluiting.

De scholen die in grote getalen meededen:
1. Duinoord School
2. De La Rey School
3. De Oase
4. Heldringschool
5. Ds. D.A. Van den Boschschool
6. Vrije School


 
Waarom vond deze dag plaats?
Bewegingsarmoede
Veel ouders en professionals die met kinderen werken valt het steeds meer op dat kinderen vandaag de dag fysiek te kort komen en minder weerbaar zijn. In vergelijking tot leeftijdsgenoten 30 jaar terug blijft de hedendaagse jeugd duidelijk achter op het gebied van coördinatie, balans, evenwicht, vormspanning en kracht. Deze bewegingsarmoede wordt onder andere veroorzaakt door het toenemend gebrek aan speelruimte in de woonwijken en steeds minder budget voor goed bewegingsonderwijs bij Basisscholen. Ook andere vormen van vrijetijdsbesteding (computergames) spelen een belangrijke rol in het veroorzaken van bewegingsarmoede. 

‘Jong geleerd is oud gedaan’
Daarnaast onderschrijft onderzoek van het VU Medisch Centrum (http://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/4181351/) de noodzaak dat kinderen fundamentele basisvaardigheden aanleren vóór hun groeispurt. Na de groeispurt is het namelijk veel moeilijker om de basisvaardigheden aan te leren. Daarom werd het programma van de dag samengesteld op basis van de 12 fundamentele bewegingsvaardigheden die een kind op jonge leeftijd moet leren om de motorische ontwikkeling te bevorderen.  

Verbinding door beweging
ADO Den Haag in de Maatschappij, SportMindz en Holland Dance zetten zich alle drie in om beweging in de maatschappij onder de aandacht te brengen. Ze zien bewegen als een sleutel tot positieve verandering en bevordering van gezondheid, participatie en educatie in de samenleving bij kinderen en niet te vergeten ouderen. Door elkaars expertise op het gebied van bewegen te combineren wilden de organisaties een veelzijdige dag neerzetten waarbij creativiteit en plezier centraal staan voor de doelgroep 6-8 jaar.
 
Duwen, trekken, zwaaien, springen mét een dansfinale
Tijdens de SportMixz Dag op 24 juni kwamen alle 12 fundamentele bewegingsvaardigheden aan bod. Om de motorische ontwikkeling te stimuleren werden de oefeningen en spelvormen uit MultiMovegebruikt, een wetenschappelijk onderbouwd programma met spelvormen. België is dit programma door universiteiten en sportfederaties ontwikkeld voor kinderen van 4 tot 8 jaar.
Voor het eerst werd hier nu dans aan verbonden. Zodoende dat de experts van Holland Dance zijn aangesloten bij de organisatie van de SportMixz Dag. Dans draagt bij aan de ontwikkeling van bewegingsvaardigheden van kinderen.  

Voor meer informatie over deze dag en de gedachte daarachter kunt u terecht op:
SportMindz
www.sportmindz.nl