Pesten is een heel groot probleem en veel kinderen krijgen hiermee te maken! Daarom bezoekt ADO Den Haag samen met de spelers verschillende basisscholen om te praten over waarom pesten niet goed is. Op donderdagmiddag 20 november bezochten Dion Malone en Mike van Duinen basisschool de Regenboog in Nootdorp om hier samen met de leerlingen van groep 7 over te praten!

Dion Malone en Mike van Duinen vertrokken meteen na hun training in het Kyocera Stadion naar de Regenboog om de enthousiaste leerlingen te ontmoeten. En enthousiast waren ze zeker, want de spelers waren nog niet op het schoolplein of hun namen werden heel hard gegild! Natuurlijk wilde iedereen meteen met de spelers voetballen maar de kinderen moesten even wachten, want eerst was het tijd om te praten over de serieuze onderwerpen pesten, discriminatie, racisme en homoacceptatie.

In de klas werd eerst aan alle kinderen gevraagd wat nou precies het verschil is tussen plagen en pesten. Er waren veel verschillende antwoorden, maar het juiste antwoord op de moeilijke vraag had niemand goed! Plagen betekent dat de persoon die geplaagd wordt er ook om kan lachen, als die persoon er niet om moet lachen dan is het pesten, en dus niet goed om te doen! Aan Mike van Duinen werd gevraagd of de spelers elkaar wel eens plagen of pesten. Hij zei "Natuurlijk plagen wij elkaar wel eens, maar pesten doen wij niet!", daarna keek iedereen geconcentreerd naar een korte film over de gevolgen van pesten.

De onderwerpen discriminatie en racisme werden ook besproken door de kinderen en spelers, en zij kwamen meteen met goede voorbeelden! Iemand pesten vanwege zijn of haar huidskleur, lengte, uiterlijk, geloof of geaardheid zijn allemaal voorbeelden van discriminatie. De kinderen uit de klas gaven zelf ook voorbeelden van hoe zij ooit gepest zijn, en toen werd nog meer duidelijk dat pesten echt niet cool is!

Na de serieuze les over pesten en discriminatie kreeg iedereen eerst een 'Contract tegen pesten', hiermee beloofden alle kinderen aan de spelers van ADO Den Haag dat zij hun best doen om niet te pesten en het op te zullen nemen voor kinderen die gepest worden. Daarna kreeg de klas een T-shirt met de handtekeningen van Dion Malone en Mike van Duinen!

En toen was het tijd om te vertrekken naar de velden van de voetbalvereniging SV Nootdorp voor een potje voetbal met Dion Malone en Mike van Duinen. Natuurlijk was er ook tijd om even op de foto te gaan en om nog meer handtekeningen te krijgen!

Tekst: Darrick Vianen