ADO Den Haag is de tweede voorronde van de Europa League zonder al te veel kleerscheuren doorgekomen. Na de 2-3 zege in Kaunas werd het Litouwse FK Tauras thuis met 2-0 verslagen.

Verslag: Klaas Jan Droppert
Fotografie: Orange Pictures

De eerste Europese thuiswedstrijd van deze eeuw kende in Dmitry Bulykin een opvallende toeschouwer. De topscorer van vorig seizoen zag zijn (voormalige) ploeg winnen, al ging dat niet zo gemakkelijk als gedacht werd. Tegen FK Tauras speelde de ploeg van Maurice Steijn vaak slordig, waardoor echte kansen regelmatig achterwege bleven.
De verwachting was dat ADO Den Haag na de 2-3 winst in Kaunas tegen de Litouwse middenmoter een makkelijke zege zou behalen. Daarvan ging ook het in groten getale opgekomen thuispubliek uit. De Hagenaars hadden weliswaar een duidelijk veldoverwicht en waren ook veel sterker, maar een doelpunt bleef lange tijd uit.

Lex Immers had al na drie minuten zijn derde Europese treffer kunnen maken toen hij een voorzet van Wesley Verhoek bij de tweede paal controleerde en inschoot. Omdat doelman Oleksander Borysenko attent was, bleven de bezoekers in de race.

Daarna ebde het aanvalsspel door slordige passing en een te laag baltempo weg. Vooral de voorzetten kwamen regelmatig niet op de juiste bestemming. Hoewel de Litouwers weinig kansen kregen, kroop doelman Gino Coutinho door het oog van de naald. Na een diepe pass van Miguel Soares was hij eerder bij de bal dan Regilio Seedorf. Maar de sluitpost maakte ook hands en mocht van geluk spreken dat scheidsrechter Vassilios Pamporidis de actie ‘slechts’ met een gele kaart bestrafte. De toegekende vrije trap schoot Goran Jerkovic in het zijnet.

Daarna was het weer de beurt aan de thuisploeg om op zoek naar een doelpunt te gaan. Tjaronn Chery was na een solo door de verdediging dichtbij de openingstreffer, maar opnieuw bracht Borysenko redding. Een schot van Marc Höcher verdween via een Litouwse verdediger over het doel. En kort voor rust zag aanvoerder Timothy Derijck een kopbal van de lijn worden gehaald.

De groen-gelen gingen, anders dan in Kaunas, niet met een brilstand rusten, want de laatste aanval van de eerste helft was doeltreffend. Höcher gaf op links de bal mee aan Verhoek, die een voorzet afleverde. Doelman Borysenko tastte half mis, waardoor Jens Toornstra de bal hoog in het doel kon schieten: 1-0.

Het doelpunt brak het verzet van stugge Litouwers niet. En dat kwam grotendeels omdat ADO Den Haag ook in de tweede helft veel moeite had om kansen te creëren. Dat kwam mede omdat de Hagenaars opnieuw in een te laag tempo speelden. Immers had daar in de 56e minuut iets aan kunnen doen door de score te verdubbelen. Tot twee keer toe kreeg hij een goede kans. Eerst belandde zijn volley, na een voorzet van Verhoek, op de paal. Daarna veroverde Toornstra de bal en uit zijn voorzet kopte de spits voorlangs.

ADO Den Haag drong in het verloop van de tweede helft niet echt meer aan en de bezoekers kregen zowaar nog een grote kans op de gelijkmaker. Na een vrije trap schoot Lukas Martisauskis op het doel. Coutinho liet de bal los waarna het leder via invaller Dmitrijs Borisovs tergend langzaam langs de paal rolde.

Het klassenverschil werd tien minuten voor tijd toch nog in een tweede doelpunt uitgedrukt. Toornstra veroverde de bal en via Immers kwam Chery in balbezit. De middenvelder scoorde zijn eerste doelpunt voor ADO Den Haag door de bal over Borysenko te plaatsen: 2-0.

Voor trainer Maurice Steijn was dit het teken om Chery een publiekswissel te gunnen. Zijn vervanger Jaap van Duijn mocht zijn debuut maken.

En dat ging niet ongemerkt voorbij. Hartstochtelijk aangemoedigd door de fans, die verlangden dat ‘alle ballen op Japie werden gespeeld’, stond de buitenspeler bijna aan de basis van het derde doelpunt. Op aangeven van de voormalige Quick Boys-speler schoot Toornstra rakelings over het doel.

Door de verwachte zege plaatst ADO Den Haag zich voor de derde voorronde van de Uefa League, waar het Cypriotische Omonia Nicosia als tegenstander wacht. Volgende week donderdag spelen de Hagenaars eerst uit. Een week later volgt de return in het Kyocera Stadion.

De Feiten:
Filip Luksik ontbreekt na zijn rode kaart in Litouwen en wordt als linksback vervangen door Chris Kum. Daardoor verhuist Ramon Leeuwin van het middenveld naar de verdediging. Tjaronn Chery, die in Kaunas nog geblesseerd is uitgevallen, heeft nu een basisplaats op het middenveld. Marc Höcher heeft Charlton Vicento uit de basis verdrongen.
Chiro N’Toko, Kevin Visser, Robert Zwinkels en Paul Mulders zijn vanwege blessures afwezig.

3. Wesley Verhoek zet vanaf rechts voor. Lex Immers plukt de bal uit de lucht bij de tweede paal en schiet met links. Doelman Oleksandr Borysenko kan het schot stoppen.

7. Jens Toornstra worstelt zich door de defensie en legt af op Marc Höcher. De linksbuiten schiet voorlangs.

14. Miguel Soares speelt een diepe bal richting Regilio Seedorf. Gino Coutinho onderschept de pass met zijn hand. De Griekse scheidsrechter Vassilios Pamporidis geeft de doelman ‘slechts’ een gele kaart.

15. Goran Jerkovic schiet de toegekende vrije trap in het zijnet.

22. Verhoek trekt vanaf links naar binnen en schiet over.

24. Na een uitbraak speelt Toornstra op links Verhoek aan. De voorzet van de buitenspeler belandt achter Immers maar Höcher krijgt nog een schietkans. Via Vygantas Zubavicius verdwijnt de bal over het doel.

26. Tjaronn Chery pikt bij balverlies van FK Tauras het speeltuig op en slalomt door de defensie. Borysenko kan op het laatste moment redding brengen.

29. Höcher geeft vanaf rechts voor. De volley van Immers gaat over het doel.

35. Immers schiet over na een combinatie met Toornstra.

40. Ramon Leeuwin krijgt de bal na een corner van Chery pardoes op zijn knie. Borysenko kan het speeltuig makkelijk vangen.

43. Kazimieras Gnedojus haalt een kopbal van Timothy Derijck van de lijn.

45+1. Höcher geeft op links mee aan Verhoek. Bij de voorzet van de buitenspeler tast Borysenko half mis, waardoor Toornstra kan afronden: 1-0.

47. Coutinho redt op een schot van Linas Savastas.

51. Immers schiet naast.

56. Na een voorzet van Verhoek belandt een volley van Immers op de paal. Toornstra verovert de bal en geeft voor. Immers kopt voorlangs, waarna Chery de bal in het zijnet schiet.

60. Dmitrijs Borisovs vervangt Savastas.

65. Gnedojus krijgt een gele kaart na een overtreding op Immers.

69. Immers stuurt Verhoek diep en krijgt de bal terug. De spits stuit op Borysenko.

70. Soares ontvangt een gele kaart nadat hij de bal wegtrapt.

70. Charlton Vicento lost Höcher af.

73. Na een vrije trap schiet Lukas Martisauskis op het doel. Coutinho laat de bal los, waarna het speeltuig via Borisovs langs de paal rolt.

76. Andrius Gedgaudas wordt door Nikolaj Misiuk vervangen.

80. Chery scoort zijn eerste doelpunt voor ADO Den Haag. De middenvelder plaatst de bal over doelman Borysenko nadat hij door Immers werd aangespeeld: 2-0.

82. Davydas Arlauskis krijgt een gele kaart na een overtreding op Vicento.

84. Vicento zet zich door op rechts en schiet in de korte hoek. Borysenko redt.

86. Jaap van Duijn maakt zijn debuut. Hij vervangt doelpuntenmaker Chery.

89. Toornstra schiet vanaf zestien meter. De bal zeilt net over de lat.

Karakteristiek
ADO Den Haag-FK Tauras 2-0 (1-0)
Scoreverloop: 45+1. Toornstra 1-0 80. Chery 2-0
Scheidsrechter: Pamporidis (Griekenland)
Gele kaarten: Coutinho (ADO Den Haag), Gnedojus, Soares, Arlauskis (allen FK Tauras)
Toeschouwers: 13.111
Opstellingen:
ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Leeuwin, Kum; Chery (86. Van Duijn), Radosavljevic, Toornstra; Verhoek, Immers, Höcher (70.Vicento).

FK Tauras: Borysenko; Arlauskis, Gnedojus, Sirevicius, Zubavicius; Gedgaudas (76. Misiuk), Soares, Martisauskis, Seedorf, Savastas (60. Borisovs); Jerkovic.